Klasszikus

Zempléni Művészeti Fesztivál: dzsessztől a komolyzenéig

2003.08.15. 00:00
Ajánlom
Holnap este a sárospataki Rákóczi-vár udvarán megkezdődik a Zempléni Művészeti Napok idei programsorozata, amelynek a Magyar Hírlap is támogatója. A nyitókoncerten a Matáv Szimfonikus Zenekar – Eric Solén svéd karmester vezényletével – Rossini, Brahms és Beethoven műveit játssza. A zempléni városok mellett kistelepüléseket is integráló, magyar–szlovák regionális együttműködésen alapuló fesztivál ma már az Európai Unió kulturális irányelveinek is megfelel.

Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke úgy látja, a Zempléni Művészeti Napok "nem csupán egy a jó helyre kerülő támogatások közül, hanem olyan kultúrtörténelem, amire az NKA is büszke lehet.”

Regionális együttműködés

Rolla János, a fesztivál házigazdája, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője szerint a művészeti napok "minden nehézség ellenére is egyértelműen sikertörténet, hiszen komoly szakmai tekintélyt vívott ki magának.” Rolla János nagyon fontosnak tartja, hogy az idén tizenkettedszer megrendezett kulturális programsorozat – a Zempléni Településszövetség közreműködésével – az egész régiót megmozdította. Évről évre egyre több helység kapcsolódik be, és a megvalósításban hosszabb ideje szlovák partnerekkel is együttműködnek. "Biztos vagyok benne, hogy a zempléni régió s benne a fesztivál szerepe az Európai Unióhoz való csatlakozással még inkább felértékelődik. Köszönettel tartozunk az Antenna Hungáriának, amely 1992-ben mellénk állt, s azóta is főtámogatója a Zempléni Művészeti Napoknak” – mondja a nemzetközi hírű hegedűművész.

Negyven év a koncertpódiumon

A Liszt Ferenc Kamarazenekar számára az idei zempléni fesztivál azért is különleges, mert az együttes jubilál: idén ünnepli negyvenedik születésnapját. "Sándor Frigyes keze alatt ismertük meg a zenekari játék alapjait, és amikor a Zeneakadémián megalapítottuk a magunk együttesét, kértük, hogy tanítson minket továbbra is, ő pedig mesterünk lett másfél évtizedre” – idézi fel a kezdeteket Rolla János. "Frici bácsi útmutatásait, intelmeit ma is szinte naponta idézzük fel a próbákon, művészi tapasztalataiból felmérhetetlenül sokat tanultunk. És ami talán a legfontosabb: a zene szeretetére nevelt bennünket, s ebben a hosszú házasságban mindmáig ez tartja össze a társaságot” – mondja Rolla. Az 1963-as alapítók közül egyébként mára csak néhányan – Weisz Zsuzsa, Kostyál Kálmán, Lovas György, Rolla János – maradtak az együttesben. Évek óta tudatosan építik a saját utánpótlásukat, szívesen hívnak maguk közé fiatalokat. Rolla elismeri, a kilencvenes években volt olyan időszak, amikor megfordult a fejükben, hogy szép csendben hagyják "kimúlni” a zenekart. Aztán mégis úgy döntöttek, hogy folytatják: "talán még tud profitálni belőlünk az a fiatal muzsikus, aki hozzánk kerül” – mondja Rolla.

Jereván és Buenos Aires dallamai

Bár a Zempléni Művészeti Napok repertoárjának középpontjában hagyományosan a komolyzene áll, idén a dzsessz és a world music kedvelői is különleges programok közül választhatnak (a teljes műsor megtalálható a fesztivál főtámogatójának honlapján, a www.ahrt.hu weboldalon). Augusztus 22-én a tolcsvai Ôs Kaján étteremben ad koncertet David Yengibarian harmonikaművész, aki szülőhazája, Örményország hagyományos melódiáit az argentin tangóval ötvözi, s ebből hoz létre nehezen összetéveszthető zenei világot. A húszas évei végén járó Yengibarian Jerevánban végezte tanulmányait, tizenkilenc évesen került Budapestre, s azt mondja, "a magyar kulturális pezsgés sokszínűsége” nélkül nem vált volna belőle igazi előadóművész. A világ első számú tangókomponistája, Astor Piazzolla életművét már Magyarországon, Halász Péter egyik formabontó színházi produkciójában ismerte meg, s azóta az eredeti Buenos Aires-i dallamoknak is elkötelezett híve. 1999-ben saját triót alapított, szólistaként is rendszeresen koncertezik, idén tavasszal pedig Frank Londonnal, a klezmerzene élő legendájával dolgozott együtt: közös lemezük épp a napokban jelent meg.

Gitár- és hárfamuzsika

Idén négy új település kapcsolódik be a fesztivál programjába. A Sárospataktól mindössze öt kilométerre található Bodrogolaszi katolikus templomában augusztus 23-án délután gitármuzsika szól majd, Straub Tamás és Draskóczy Zoltán elôadásában. Augusztus 19-én Taktabájon, a református templomban a Magyar Hárfaduó muzsikál. A Kisrozvágy község határában található Berzseny honfoglaláskori településen Lantos Zoltán, Horváth Kornél és a bolgár Stoyan Yankoulov world-dzsessz koncertjét rendezik augusztus 17-én. II. Rákóczi Ferenc szülôhelyén, a szlovákiai Borsiban a Lavotta Kamarazenekar ad hangversenyt augusztus 20-án délután.

Sárospataki rajzok

A Zempléni Művészeti Napok programja jó néhány kiállítást is magában foglal.
A sárospataki református templomban a fizikai és geometriai témákat kedvelô festôművész, Márton A. András és Vizsolyi János szobrászművész alkotásai láthatók. A Rákóczi-vár kávézója Márk András énekművész és grafikus Pataki rajzok című tárlatának ad otthont. Sátoraljaújhelyen Schmal Károly festményeit mutatják be a piarista templomban. A Lavotta-házban a második zempléni instrumentumkiállítást, míg a Kazinczy Múzeumban a Hódolat a nyelvújítónak című tárlatot rendezik meg. A közeli Kôkapun, a Károlyi-vadászkastélyban felavatják az Európa-szoborparkot, a tállyai Mailloth-kastélyban pedig a X. Közép-európai Művésztelep munkáit mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.