Klasszikus

Zempléni Szabolcs sikere a Carnegie Hallban

2008.04.24. 00:00
Ajánlom
Fiatal zenei tehetségeket hallgathatott meg szombat este a New York-i Carnegie Hall közönsége, a szentpétervári nemzetközi fesztivál bemutatókoncertjén nagy sikerrel lépett fel Zempléni Szabolcs magyar kürtművész is.

Orosz, azerbajdzsáni, grúz, román és magyar fiatal klarinét-, cselló- és zongoraművészek, valamint énekesek adtak koncertet a Carnegie Hallban. Zempléni Szabolcs kürtművésznek, aki Richard Strauss I. kürtversenyét adta elő, nagy sikere volt. A fiatal tehetségeket a Yale Egyetem szimfonikus zenekara kísérte, Darrel Ang szingapúri karmester vezényletével, aki több nemzetközi karmesterverseny díjazottja.

Az idei szentpétervári Zenei Olimpiász Nemzetközi Fesztivált május 25 és június 3-án rendezik meg - ebből tartottak "ízelítőt" szombat este New Yorkban. A szentpétervári fesztivált első ízben 1995-ben rendezték meg, azóta a zenei seregszemlén 25 ország 220 fiatal szólistája lépett színpadra.

Irina Nyikita fesztiváligazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szentpétervári koncertsorozatot gyakorta "győztesek parádéjának" nevezik, mivel kizárólag nagy hírű nemzetközi zenei versenyek győztesei lépnek fel rajta. A fesztivált olyan neves előadóművészek támogatják, illetve tagjai a fesztiválbizottságnak, mint Claudio Abbado, Zubin Mehta, Montserrat Caballé, Placido Domingo és Daniel Barenboim.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.