Klasszikus

Zene a forró flaszteren

2005.06.23. 00:00
Ajánlom
Körbezenélték a budapesti bevásárlóközpontot az I. West End Nemzetközi Utcazenész Fesztiválon. Alig messzebb, mint karnyújtásra zenekarok sorjáznak a keddi zene ünnepén. Köztük magányos szaxofonos és tizennégy tagú big band is. Főleg nem igazi utcazenészek, hanem egy zeneiskola együttese vagy fesztiválok vendége. Nem profi, de igényes zenét játszók.

Harminc fok és szél ritkán kedvez az utcazenészeknek. Ennek folyománya lehet a napszúrás és a kottavesztés. Az előbbit kivédendő az utcazenész-fesztivál szervezői westernkalapot osztogatnak a fellépőknek (bár nem biztos, hogy a fekete az ideális szín). A szél ellen csipeszes megoldással próbálkoznak a tizennégy tagú big band tagjai.

Bár az egész napos dzsemborin kábé húsz együttes mutatkozik be, a Keletiben, a Moszkva térnél, a Nyugatinál, esetleg az Astoriánál megismert zenekarok nem ezen a fesztiválon lépnek fel. Sőt este nyolc óra felé változatlanul a Moszkva téren hallom a Tico-Tico slágert, amelyet a város több pontjáról is jól ismert zenész xilofonozik vízzel teli üvegein.

Pedig a kezdeményezés nem rossz (és nem is egészen új). Mire körbejárja az ember a barátságosnak korántsem mondható épületet, valószínűleg megtalálja a kedvére való muzsikát. A nagy nyári műélvezettől csak az riaszt vissza minket, hogy alig telepszünk le a bevásárlóközpont egyik lépcsőjének árnyékosabb felén, mikor felbukkan egy lesben álló őrző-védő, hogy elküldjön onnan - persze nagyon udvariasan. (Mondja, nem tilos ott ülni, csak nem szabad.) Ekkor eltöprengünk, mennyivel jobban lehet közlekedni azoktól, akik ugyanonnan állva nézik a műsort.

Éppen a hajdúhadházi Dr. Földi János Általános és Művészeti Iskola szaxofonegyüttese játssza a Mézga Géza és a Doktor Bubó zenéjét. A váltás után A lányok angyalok operettszám és a Quando, Quando jön. Némi szünet után pedig big banddé alakul a megszeppent csapat. Meséli a klarinét-szaxofon tanár, Kovács Lajos, hogy a trombita helyén náluk szaxofon és klarinét szól, a harsonát pedig a tenorszaxofon váltja ki. Csapatukban egyelőre nincs olyan trombitás, aki elég jól lefújná a számokat. A zeneiskola egyébként nem szokott utcazenélni, meghívták őket ide, ahogy korábban a zamárdi utcazenész-fesztiválra is. Ott a régi növendékek dzsesszkvartettje lépett fel. Az idén eljutnak-e oda, még nem tudják, mindez az útiköltség-támogatástól függ. Drága dolog az utazás, pláne a zenélés, amelyhez a kottát alig bírja fizetni az iskola.

Egyébként a budapesti fesztiválon fellépők közül senki sem kérdezné meg, mi az a zamárdi buli. Jól ismerik évek óta. Azt is és ezt is Vágó János és felesége szervezi. Mindketten muzsikusok, magyar népzenét játszanak Olaszországban, utcazenészként. Vágó János próbálkozásnak tekinti a pesti összejövetelt, a zamárdi - amit hetedik éve organizál - már befutott. És tervez három országra szóló olasz-lengyel-magyar utcazenész-fesztivált is. Bár nem tagadja, hogy a budapesti fellépőkkel ritkán találkozni fővárosi közterületeken, a válogatás szempontja az igényes zene volt. Nem profi, de magas színvonalon játszó csapatokat hívtak. A zenekarok mellé off-programot is szerveztek, tűz- és üvegfújókkal, zsonglőrökkel.

A zenekarok között nincs verseny, mindenki annyit zenél és akkor, amikor úri kedve engedi. Kalapozhat, és árulhatja saját CD-jét, nem küldi el őket sem a közterület-fenntartó, sem a rendőr. Bár a mirELIT zenekar gitárosa, Lengyel Krisztián azt meséli, mikor még az utcán játszottak, őket inkább a forgalom zavarta, nem a rendőr. Elektronikáról pedig nem is álmodozhattak. Most főleg meghívásra lépnek fel, a Szigeten például és más fesztiválokon, klubokban, szabadtéren.

Rendezési próbálkozások

A Belügyminisztériummal közösen szeretné rendezni az utcazenészek helyzetét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Ez az úgynevezett PANKKK-ban (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) is megtalálható - nyilatkozta lapunknak Sebők Marcell főtanácsadó. A kulturális tárca azt szeretné, hogy rendezzék a közterületeken zenélők helyzetét, státusuk különbözzön a koldusokétól és a kéregetőkétől. Most a Belügyminisztériumtól várnak információkat a jelenlegi jogi háttérről, és az önkormányzatoktól is nagyobb toleranciát kérnének: ne legyen törvénysértő, aki az utcán zenél. A minisztériumok nem döntenek az önkormányzatok helyett, csak megpróbálják őket ösztönözni. Sebők Marcell bízik abban, hogy az ügyben előrelépés várható még a nyáron.

Valamivel több mint egy éve két fővárosi szabad demokrata képviselő, Körmendy Ferenc (a kulturális bizottság elnöke) és Ikvai-Szabó Imre már felvetette, hogy a magát a zene városaként is nevező Budapestnek szabályozott keretek közt kellene támogatnia a közterületeken játszó amatőr vagy profi zenészeket. Körmendy Ferenc lapunknak elmondta: kétszer próbálták a közgyűlés elé vinni ezt a problémát, de mindig lesöpörték az ügyet, mondván: a beavatkozás korlátozná a művészek szabadságát. Körmendyék azt javasolták, egy Ki mit tud?-szerű megmérettetésen adjanak számot tudásukról azok az együttesek vagy szólisták, akik fővárosi területen szeretnének játszani; és így vetélkedhetnének a budapesti helyekért. A politikus szerint ez a rendszer hibátlanul működik például New Yorkban, és ezzel nálunk is kivédhető lenne az akusztikai környezetszennyezés. Az eredetileg zenész Körmendy azt tartaná jó megoldásnak, ha kijelölnék azokat a helyeket és időszakokat, ahol és amikor játszhatnának az utcazenészek úgy, hogy másokat ne zavarjanak.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.