Klasszikus

Zene, ami öröm az ujjaknak is

2006.03.31. 00:00
Ajánlom
Tegnap kezdődött a VII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál. A koncertsorozatot 1999-ben Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző indította útjára. A négynapos rendezvény mára Magyarország legjelentősebb gitárfesztiváljává nőtte ki magát.

– Mi a fesztivál célja?

– A gitárművészet, a gitározás teljes spektrumát be szeretnénk mutatni. Rengeteg jó gitáros van a világon, akiket itthon egyáltalán nem vagy csak alig ismerünk. Ezért sincs állandó visszatérő vendégünk, a magyaroktól, Pusztai Antaltól és az alapítók közé tartozó Roth Edétől eltekintve.

– Miért nincs a gitárművészetnek egy olyan művésze, mint mondjuk a zongorának Vladimir Horowitz?

– Nagyon karakteres gitárosok vannak, olyanok, akik az említett pianistához hasonlóan forradalmasítják a technikát, a hangképzést. Inkább úgy fogalmaznék, nincs a gitárosok közt még egy Horowitzhoz fogható sztár. Ez annak is köszönhető, hogy a zongorista egyéniségeket a kultúrájuk is sztárrá teszi; a legjobb karmesterekkel dolgozhatnak együtt, az övék a legérdekesebb, legszélesebb repertoár, a nagy zeneszerzők – mint például Haydn vagy Bach – gitárra, illetve lantra írt műveit nem tartja a szakma az életmű legfontosabb részének. A gitáros általában autodidakta módon fejlődik. Erre a legjobb példa Segovia, akinek nem volt mestere. Az idei fellépők közt is van olyan, például a lengyel Marcin Dylla, aki a gitárművészek közt akkora névnek számít, mint a zongoristák közt mondjuk a nemrég Pesten játszó Szokolov. Bár a gitárosok ritkán játszanak nagy koncerttermekben, ő nemrég a Konzerthausban és a Musikvereinben adott koncertet.

– A gitár abból a szempontból különleges hangszer, hogy más műfajoknak, mint a könnyűzene vagy a dzsessz is bevett hangszere.

– Ezekről szólnak majd a gitárfesztivál kísérőprogramjai. Úgy tudnám szemléltetni a gitár helyzetét, hogy van egy nagy kör, ami a zene, ezen belül igen kicsi kör a komolyzene, és ezen belül is nagyon kicsi kör a gitárzene. A gitár szinte minden körhöz elér. Azért is fejlődik olyan dinamikusan, mert rengeteg hatás éri.

– A kortárs zene nem éppen a közönség kedvence. Nem félnek, hogy elitista lesz a rendezvény?

– A kortárs zene kezd átalakulni, már nem olyan ijesztő, felhasználóbarátabbá vált. Leo Browerre, az egyik legkiválóbb gitárra komponáló szerzőre egyaránt hatott a darmstadti iskola – hiszen Boulez-tól és Stockhausentől tanult – és a könnyebb műfajok is. Persze a gitárszerzők, akárcsak a többiek, elszigeteltek, mivel egy fuvolás például nem valószínű, hogy ismeri, hallgatja Brower műveit. Azoknak a szerzőknek a műveit, akik maguk is előadóművészek, jó játszani, ezek összhangban vannak a hangszerrel, olyasmit őriznek meg, ami a kortárs zenéből szinte teljesen eltűnt: a játék örömét, hogy ne legyen kínszenvedés eljátszani egy darabot, hogy öröm legyen az ujjaknak is végigcsinálni. Browerre és Ginasterára hatott a latin zene és a flamenco. A tavalyi flamenco-előadás például megtöltötte a szegedi egyetemi könyvtár előadótermét. Idén az El Macareno flamencoduó, egy andalúz együttes lép fel; ők a legnevesebb táncosokkal, énekesekkel dolgoztak már együtt.

– Kinek ajánlana a programból?

– Nagyon jók a magyarok az idén is: Pusztai Antal egy trióval, Dés László fiával és Hárs Endrével lép fel. És ajánlom a francia Jérémy Jouve estjét is, ő az egyik legnevesebb előadó. Jouve indiai zenét is tanult, ragákat is játszik. A gitárversenyre is érdemes odafigyelni, mert színvonalas versenyzők neveztek be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.