Klasszikus

Zene, ami öröm az ujjaknak is

2006.03.31. 00:00
Ajánlom
Tegnap kezdődött a VII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál. A koncertsorozatot 1999-ben Pavlovits Dávid gitárművész, zeneszerző indította útjára. A négynapos rendezvény mára Magyarország legjelentősebb gitárfesztiváljává nőtte ki magát.

– Mi a fesztivál célja?

– A gitárművészet, a gitározás teljes spektrumát be szeretnénk mutatni. Rengeteg jó gitáros van a világon, akiket itthon egyáltalán nem vagy csak alig ismerünk. Ezért sincs állandó visszatérő vendégünk, a magyaroktól, Pusztai Antaltól és az alapítók közé tartozó Roth Edétől eltekintve.

– Miért nincs a gitárművészetnek egy olyan művésze, mint mondjuk a zongorának Vladimir Horowitz?

– Nagyon karakteres gitárosok vannak, olyanok, akik az említett pianistához hasonlóan forradalmasítják a technikát, a hangképzést. Inkább úgy fogalmaznék, nincs a gitárosok közt még egy Horowitzhoz fogható sztár. Ez annak is köszönhető, hogy a zongorista egyéniségeket a kultúrájuk is sztárrá teszi; a legjobb karmesterekkel dolgozhatnak együtt, az övék a legérdekesebb, legszélesebb repertoár, a nagy zeneszerzők – mint például Haydn vagy Bach – gitárra, illetve lantra írt műveit nem tartja a szakma az életmű legfontosabb részének. A gitáros általában autodidakta módon fejlődik. Erre a legjobb példa Segovia, akinek nem volt mestere. Az idei fellépők közt is van olyan, például a lengyel Marcin Dylla, aki a gitárművészek közt akkora névnek számít, mint a zongoristák közt mondjuk a nemrég Pesten játszó Szokolov. Bár a gitárosok ritkán játszanak nagy koncerttermekben, ő nemrég a Konzerthausban és a Musikvereinben adott koncertet.

– A gitár abból a szempontból különleges hangszer, hogy más műfajoknak, mint a könnyűzene vagy a dzsessz is bevett hangszere.

– Ezekről szólnak majd a gitárfesztivál kísérőprogramjai. Úgy tudnám szemléltetni a gitár helyzetét, hogy van egy nagy kör, ami a zene, ezen belül igen kicsi kör a komolyzene, és ezen belül is nagyon kicsi kör a gitárzene. A gitár szinte minden körhöz elér. Azért is fejlődik olyan dinamikusan, mert rengeteg hatás éri.

– A kortárs zene nem éppen a közönség kedvence. Nem félnek, hogy elitista lesz a rendezvény?

– A kortárs zene kezd átalakulni, már nem olyan ijesztő, felhasználóbarátabbá vált. Leo Browerre, az egyik legkiválóbb gitárra komponáló szerzőre egyaránt hatott a darmstadti iskola – hiszen Boulez-tól és Stockhausentől tanult – és a könnyebb műfajok is. Persze a gitárszerzők, akárcsak a többiek, elszigeteltek, mivel egy fuvolás például nem valószínű, hogy ismeri, hallgatja Brower műveit. Azoknak a szerzőknek a műveit, akik maguk is előadóművészek, jó játszani, ezek összhangban vannak a hangszerrel, olyasmit őriznek meg, ami a kortárs zenéből szinte teljesen eltűnt: a játék örömét, hogy ne legyen kínszenvedés eljátszani egy darabot, hogy öröm legyen az ujjaknak is végigcsinálni. Browerre és Ginasterára hatott a latin zene és a flamenco. A tavalyi flamenco-előadás például megtöltötte a szegedi egyetemi könyvtár előadótermét. Idén az El Macareno flamencoduó, egy andalúz együttes lép fel; ők a legnevesebb táncosokkal, énekesekkel dolgoztak már együtt.

– Kinek ajánlana a programból?

– Nagyon jók a magyarok az idén is: Pusztai Antal egy trióval, Dés László fiával és Hárs Endrével lép fel. És ajánlom a francia Jérémy Jouve estjét is, ő az egyik legnevesebb előadó. Jouve indiai zenét is tanult, ragákat is játszik. A gitárversenyre is érdemes odafigyelni, mert színvonalas versenyzők neveztek be.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Múltidézés a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­ban

Az idei évadban is meghirdette hagyományos őszi koncertjeit a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­, a három ingyenes hangverseny lehetőséget biztosít az elmélyülésre és a múltba mélyedésre.
Klasszikus ajánló

Szkrjabin művészete áll az Orosz Zenei Fesztivál fókuszában

Három településen is koncerteket szentelnek a százötven éve született komponista muzsikájának, az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztivál és Szabó Marcell művészeti vezető szervezésében.
Klasszikus interjú

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője és Megyeri Léna tánckritikus 2021-ben indított közös tánc- és zenetörténeti sorozatot a Mozsár Műhelyben Lábujjhegyen címmel. A projekt ősztől a hazai táncélet egyik legfontosabb helyszínén, a Nemzeti Táncszínházban folytatódik.
Klasszikus hír

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

A Figaro házassága előadásával zárult Rost Andrea PályaStart című mesterkurzusa, a fiatal művészek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a támogatók jóvoltából a pályaindulásukat segítő lehetőségeket kaptak.
Klasszikus hír

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.