Klasszikus

Zene-bor ünnep tizedszer a 100 Tagú Cigányzenekarral

2005.12.08. 00:00
Ajánlom
A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar 1985 novemberében alakult az első Magyarországi Kulturális Cigány Egyesületként. A Kongresszusi Központban 2005. december 30-án, pénteken várják az érdeklődőket, s a látogatók hat és hét óra között borkóstoláson vehetnek részt.

A különleges együttes állandóan megújuló, szisztematikus repertoár kialakításával mindig más oldaláról mutatkozik be a hallgatóságnak. Repertoárjukban Liszt, Brahms, Erkel, Hubay, Sarasate, Hacsaturján, Monti, Dinici, Offenbach, Reményi darabjai szerepelnek. Tagjai zeneakadémiát, konzervatóriumot végzett muzsikusok. A zenekarban jelenleg ötvenegy, a Magyar Köztársaság különböző érdemrendjével kitüntetett művész muzsikál. Az együttes művészeti vezetője Buffó Rigó Sándor, elnöke Raduly József.

Ebben az évben az együttes húsz esztendős jubileuma mellett egy másik évfordulót is ünnepelhet, hiszen a Budapest Kongresszusi Központban rendezett, nagysikerű Zene-bor Ünnepen először 1996-ban muzsikálhattak, így az idei immár a tizedik rendhagyó gálaestjük. A borkóstolást követően néptánc-együttesek bemutatóját láthatják a vendégek, majd a Pátria-teremben felhangzik a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjének első része, amelynek műsorában Offenbach, Brahms, Hubay, Szentirmay, Monti, Hacsaturján és Rossini kompozíciók szerepelnek; az összeállítást Bizet Carmenjének egyvelege zárja. A szünetben a vendégek elfogyaszthatják a vacsorát, amelynek előétele fűszerekben pácolt szarvas salátaágyon, amelyet tárkányos bárányragú leves követ, a főfogás pedig borjújava roston tejszínes gombaszósszal, rózsaborssal, vadrizzses és grillezett zöldségekkel. Desszertként tökös-mákos rétest kínálnak vaníliafagylalttal. A vacsora után folytatódik a hangverseny: a második rész műsorában Johann Strauss, Brahms és Liszt művei mellett R. Puj Brigitta cigány-show-ja is helyet kapott. A koncert műsorát Dinicu Pacsirtája zárja.

(A vacsorás koncertjegyek ára 21.800 forint, a hangversenybelépő 11.500 és 10.500 forintba kerülnek.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.