Klasszikus

Zene- és élményturizmus Zemplénben

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
Harminc helyszínen több mint hatvan koncertet és más rendezvényt kínál az augusztus 13-án kezdődő Zempléni Fesztivál, amelynek központja változatlanul Sárospatak. Egyebekben több változás történt: a főszervező mostantól Hollerung Gábor és cége, az Interkultur Hungaria. A fesztiváligazgató amolyan próbaévnek tekinti a mostanit, amikor néhány hagyományos elem megtartásával megújul a programszerkezet.

- A fesztivál hagyományát leginkább annak a művészi színvonalnak a megtartásában szeretnénk őrizni, amelyet a korábbi szervező, Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar képvisel - jegyzi meg Hollerung. Az együttes az idén is föllép, a 19-i zárókoncertet adja a pataki református templomban. A Rákóczi-vár udvarán megtartandó 13-i nyitóhangverseny viszont a Danubia Szimfonikus Zenekaré, Héja Domonkos vezényletével. A Danubia mellett a zenei program másik pillére a Hollerung vezette Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. Első föllépésük 17-én, kedden lesz a tokaji Rákóczi pincészet udvarán, amikor a Budapest Saxophon Quartettel és a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal karöltve, valamint Péter Cecília, László Boldizsár, Nádasdy Kristóf és Raby Bálint énekesek közreműködésével egy dzsesszes hangvételű kortárs művet és egy szakrális oratóriumot szólaltatnak meg. Másnap Sárospatakon Puccini La villi című dalművét játsszák, amelynek külön érdekessége, hogy egy frissen fölfedezett szoprántehetség, Szolnoki Fatime énekli benne az egyik főszerepet.

A fesztivál minden napján este hat órakor egy-egy különleges koncert kezdődik. 14-én a Budapesti Csellóegyüttes, másnap a Timothy Bentsh vezette Crescendo con Spirito Nemzetközi Művészeti Akadémia gárdája, 16-án a zongorista Marczi Mariann, 17-én a King\'s Singers babérjaira pályázó német Ensemble Amarcord, 18-án a Pannonia Klezmer Band, 19-én pedig a Honvéd Férfikar a Budapesti Jazz Orchestrával, továbbá Tisza Bea és Csáky Andrea énekesekkel együtt lép fel.

Este nyolckor kezdődnek mindennap a nagyobb fesztiválkoncertek. A már említetteken kívül szerepel a kínálatban az Orfeo zenekar, valamint Zádori Mária és Bárány Péter énekesek közreműködésével egy régizene-összeállítás; a Honvéd Táncszínház Mozgásőrültek című produkciója és a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című előadása. 17-én Patakon színre kerül Vajda János Leonce és Léna című kétfelvonásos vígoperája Selmeczi György rendezésében és vezényletével, a Kolozsvári Magyar Opera Ének- és Zenekara közreműködésével. A címszerepeket Pataki Adorján és Székely Zselyke énekli. A fesztivál különlegessége egyébként, hogy mindennap sajátos zenei tematikát kapott: a szombat a tánc, a vasárnap a régi zene, a hétfő a világzene, a kedd az új zene, a szerda az opera napja, amikor több helyszínen is rendeznek a tematikába illeszkedő előadásokat. Mint azt Hollerung Gábortól megtudtuk, nemcsak a hagyományos közönségnek állították össze a programot, amelynek tagjai közül sokan erre a hétre időzítik szabadságukat. Azoknak, akik csak bekukkantanak a fesztiválra, vagy legfeljebb egy-két napig maradnak, különböző napszakokban, több helyszínen is kínálkozik látni- és hallanivaló. A zenei programot tárlatok és prózai estek is kiegészítik, nem beszélve számos rendezvényhez kapcsolódó, ínycsiklandó lakomáról és borkóstolóról. A Zempléni Fesztivál ebben is igyekszik követni az európai szokásrend változását, vállalja a kapcsolódást a nálunk is terjedő "élményturizmushoz".

A programsorozat mintegy hatvanmillió forintba kerül, fő támogatója az Antenna Hungária. A 800-2500 forint közötti jegyárak a költségek tíz százalékát fedezik. Több rendezvény ingyenes lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.