Klasszikus

Zene- és élményturizmus Zemplénben

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
Harminc helyszínen több mint hatvan koncertet és más rendezvényt kínál az augusztus 13-án kezdődő Zempléni Fesztivál, amelynek központja változatlanul Sárospatak. Egyebekben több változás történt: a főszervező mostantól Hollerung Gábor és cége, az Interkultur Hungaria. A fesztiváligazgató amolyan próbaévnek tekinti a mostanit, amikor néhány hagyományos elem megtartásával megújul a programszerkezet.

- A fesztivál hagyományát leginkább annak a művészi színvonalnak a megtartásában szeretnénk őrizni, amelyet a korábbi szervező, Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar képvisel - jegyzi meg Hollerung. Az együttes az idén is föllép, a 19-i zárókoncertet adja a pataki református templomban. A Rákóczi-vár udvarán megtartandó 13-i nyitóhangverseny viszont a Danubia Szimfonikus Zenekaré, Héja Domonkos vezényletével. A Danubia mellett a zenei program másik pillére a Hollerung vezette Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. Első föllépésük 17-én, kedden lesz a tokaji Rákóczi pincészet udvarán, amikor a Budapest Saxophon Quartettel és a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal karöltve, valamint Péter Cecília, László Boldizsár, Nádasdy Kristóf és Raby Bálint énekesek közreműködésével egy dzsesszes hangvételű kortárs művet és egy szakrális oratóriumot szólaltatnak meg. Másnap Sárospatakon Puccini La villi című dalművét játsszák, amelynek külön érdekessége, hogy egy frissen fölfedezett szoprántehetség, Szolnoki Fatime énekli benne az egyik főszerepet.

A fesztivál minden napján este hat órakor egy-egy különleges koncert kezdődik. 14-én a Budapesti Csellóegyüttes, másnap a Timothy Bentsh vezette Crescendo con Spirito Nemzetközi Művészeti Akadémia gárdája, 16-án a zongorista Marczi Mariann, 17-én a King\'s Singers babérjaira pályázó német Ensemble Amarcord, 18-án a Pannonia Klezmer Band, 19-én pedig a Honvéd Férfikar a Budapesti Jazz Orchestrával, továbbá Tisza Bea és Csáky Andrea énekesekkel együtt lép fel.

Este nyolckor kezdődnek mindennap a nagyobb fesztiválkoncertek. A már említetteken kívül szerepel a kínálatban az Orfeo zenekar, valamint Zádori Mária és Bárány Péter énekesek közreműködésével egy régizene-összeállítás; a Honvéd Táncszínház Mozgásőrültek című produkciója és a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című előadása. 17-én Patakon színre kerül Vajda János Leonce és Léna című kétfelvonásos vígoperája Selmeczi György rendezésében és vezényletével, a Kolozsvári Magyar Opera Ének- és Zenekara közreműködésével. A címszerepeket Pataki Adorján és Székely Zselyke énekli. A fesztivál különlegessége egyébként, hogy mindennap sajátos zenei tematikát kapott: a szombat a tánc, a vasárnap a régi zene, a hétfő a világzene, a kedd az új zene, a szerda az opera napja, amikor több helyszínen is rendeznek a tematikába illeszkedő előadásokat. Mint azt Hollerung Gábortól megtudtuk, nemcsak a hagyományos közönségnek állították össze a programot, amelynek tagjai közül sokan erre a hétre időzítik szabadságukat. Azoknak, akik csak bekukkantanak a fesztiválra, vagy legfeljebb egy-két napig maradnak, különböző napszakokban, több helyszínen is kínálkozik látni- és hallanivaló. A zenei programot tárlatok és prózai estek is kiegészítik, nem beszélve számos rendezvényhez kapcsolódó, ínycsiklandó lakomáról és borkóstolóról. A Zempléni Fesztivál ebben is igyekszik követni az európai szokásrend változását, vállalja a kapcsolódást a nálunk is terjedő "élményturizmushoz".

A programsorozat mintegy hatvanmillió forintba kerül, fő támogatója az Antenna Hungária. A 800-2500 forint közötti jegyárak a költségek tíz százalékát fedezik. Több rendezvény ingyenes lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.