Klasszikus

Zene és labda az érmen

2003.09.05. 00:00
Ajánlom
A Magyar Nemzeti Bank emlékérméi közül az utóbbi években a Zeneakadémiáról készített volt az egyik legsikeresebb.

Sz. Egyed Emma tervezte azt az ezüstöt, s most ugyanő jegyzi az idei zenei témájú érmét: szeptember 10-én bocsátják ki a Budapesti Filharmóniai Társaságot köszöntő újdonságot. Négy-négyezer darabot készít belőle BU és Proof minőségben a Magyar Pénzverő, a 925 ezrelékes ezüstből vert ötezer forint névértékű emlékpénz 31,46 grammot nyom. Az ünnepelt társaságot 1853 novemberében alapították, Magyarország legrégibb hivatásos szimfonikus zenekara eddig csaknem kétezer hangversenyt adott. Erkel Ferenc óta vezető karnagyuk volt többek közt Dohnányi Ernő, felléptek Bartók Bélával és Kodály Zoltánnal is. Négyük portréja szerepel az új érme hátlapján, míg az előlapra az Operaház muzsikusaiból álló zenekar címere került. A 150. évfordulóhoz kapcsolódva új CD-t jelentet meg a társaság, és még az idén történeti kiállításuk is megnyílik.

Egy másik évforduló is alkalmat nyújt arra, hogy pénzverdénk különlegességgel lepje meg a gyűjtőket. Két hónapot várnunk kell ugyan még arra, hogy gyűjteményünkbe tehessük a Magyarország Anglia fölötti 6:3-as győzelmére emlékeztető érmeket, de a próbagyártás mintafotóját már be tudjuk mutatni olvasóinknak. (Aki nem szeretne lemaradni az újdonságokról, előzetesen a coinselender.hu e-mail címen vagy a 210-4440 telefonon érdeklődhet.) Azért a többes szám, mert a Wembley-ben aratott siker ötvenedik évfordulójára két változatban születnek az érmek. A képünkön látható érmet színezüstből verik, majd az aranycsapatra utalva aranyozzák, s a hátlapon látható nemzeti színű szalagot még festik is. A másik változat elkészítése ennél is bonyolultabb lesz, igazi erőpróbája a pénzverdének. Az éremkép ugyanaz marad, a középen található labda azonban „valódi” lesz, azaz egy forgatható fémgömb, amely láthatatlan tengellyel illeszkedik az érembe. Ezen festés helyett sráfozzák majd szalagot, és az érem a kivitelezési különlegessége miatt ugyanúgy hat és fél ezer forintos lesz, mint az ezüstből vert – annak ellenére, hogy ez a változat rézből készül, aranyborítással. Az ezüstéremből, amely sorszámozást is kap, legfeljebb háromezer verhető, a labdás változatnál nincs korlátozás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.