Klasszikus

Zene Fazioli-zongorára

2004.03.19. 00:00
Ajánlom
Hatodszor rendezik meg Budapesten a modern kor sokak által legjobb zongorájának, egyben zongorakészítőjének tartott, Fazioliról elnevezett fesztivált március 20. és 24. között.

Az első program március 20-án lesz a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében Kelemen Barnabás hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével. A koncert este fél nyolckor kezdődik. Március 24-én este fél nyolcra a Magyar Rádió Márványtermébe várják a publikumot a szervezők, ott és akkor Roberto McCausland-Dieppa zongorázik, 25-én ugyanott és ugyanakkor az Orlando Trió és Jean-Claude Vanden Eynden ad kamaraestet. A fővárosi sorozat 26-án az ELTE jogi karának dísztermében zárul, szintén fél nyolckor; a záróhangversenyen a gordonkás Peter Burns és a pianista Nagy Péter kamarazenél.

A fesztivál névadójáról: a tekintélyes francia szaklap, a Diapason, a közelmúltban kilenc hangversenyzongorát tesztelt. A Fazioli szinte valamennyi kategóriában a maximális pontszámot kapta, de a lap véleményét osztja jó néhány világhírű művész is.

Paolo Fazioli, a hangszer megálmodója és tervezője a pesarói zeneakadémia zongora szakán szerzett diplomát, majd a római egyetemen mérnöki tanulmányokat folytatott. Ebből a két látszólag ellentétes ágból fejlődött ki munkássága. 1999-ben a Magyar Hangszerész Szövetség a Tiszteletbeli Aranykoszorús Mester címet adományozta Faziolinak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.