Klasszikus

"Zene karnyújtásnyira"

2014.05.23. 14:32
Ajánlom
Egyenként három koncertet tartalmazó tematikus sorozatokat kínál a Zeneakadémia az őszi időszakra, magyar és külföldi sztárokkal. A középpontban a vonós és zongorás kamarazene áll, de lesz népzenei és barokk bérlet, továbbá dalestek és kóruskoncertek is.

Vigh Andrea rektor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Zeneakadémia Koncertközpont egységét hangsúlyozta. Mint mondta: az oktatás és a koncertszervezés összetartozik és kölcsönösen erősíti egymást. A Zeneakadémia összesen nyolc bérletet kínál az őszi szezonra, Zene karnyújtásnyira mottóval. A két kamarazenei sorozatban színpadra lép mások mellett Steven Isserlis brit csellista és Várjon Dénes zongoraművész duója, Kim Kashkashian örmény származású amerikai brácsaművész és Nagy Péter zongorista, valamint a francia Jean-Efflam Bavouzet és Szokolay Balázs. Balázs János Kállai Ernővel, a Kodály Vonósnégyes pedig Wiedemann Bernadett mezzoszopránnal lép fel. Wenzel Fuchs klarinétestjén Poulenc, Bartók és Brahms kamaraművei szólalnak meg.  A Zenekar a központban című sorozatban a Liszt Ferenc Kamarazenekarral Frankl Péter és Vásáry Tamás lép fel Fischer Annie-ra emlékezve, az Új Magyar Kamarazenekar szólistája Fenyő László gordonkaművész lesz, míg a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának élén Isabelle Faust hegedűművészt hallhatja a közönség.

A vokális műveket kínáló bérlet egyik kuriózuma Ian Bostridge angol tenor fellépése, aki Schubert Téli utazás című dalciklusát adja elő az elsősorban zeneszerzőként ismert Thomas Ades zongorakíséretével. Csonka András jelezte: Ades mesterkurzust is tart a Zeneakadémia zeneszerzés szakos hallgatóinak, csakúgy, mint a csellistáknak Steven Isserlis. A Tiszta barokk elnevezésű bérlet keretében a Holland Baroque Society Bach brandenburgi versenyei közül ad elő négyet, az angol historikus mozgalom egyik meghatározó alakja, Robert King zenekara és kórusa Händel oratóriumát, a Messiást mutatja be, a Spányi Miklós vezette Concerto Armonico Budapest pedig a legnagyobb barokk szerzők versenyműveiből válogat. A Zeneakadémia népzenei sorozatában koncertet ad a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő, friss Kossuth-díjas Vujicsics Együttes, az est vendége a Kelemen-Kokas hegedűművész házaspár és a Söndörgő lesz. Önálló estet ad Sebestyén Márta, az óévet pedig Szalóki Ági búcsúztatja.

Az Élesben elnevezésű sorozatban a Zeneakadémia egy-egy tanszéke mutatkozik be - idén ősszel a billentyűs és akkordikus, valamint a vonós tanszék -, a Liszt-kukacok akadémiája pedig a 10-15 éves korosztálynak mutatja be a hangszereket - ősszel a zongora, a vonósok és a klarinét kerül terítékre. A bérletsorozatokon kívüli koncertek is tartogatnak igazi sztárfellépőket: ősszel a Zeneakadémián ad koncertet Giora Feidman, Anoushka Shankar, és a Brussels Jazz Orchestra. A Budapesti Fesztiválzenekart Mihail Pletnyov vezényli, David Lang szerzői esttel érkezik, a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alena Baevával és Jurij Bashmettel lép fel. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében bemutatják Eötvös Péter Lady Sarashina című operáját. Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató arról számolt be, hogy a Liszt Ferenc téri zenepalota csoportok számára július 1-jéig előzetes időpont-egyeztetéssel, attól kezdve rögzített időpontokban induló házbejárásokkal tekinthető meg. Kiemelte, hogy a felújított épület az intézmény honlapján csütörtöktől elérhető nagyfelbontású virtuális túra segítségével is felfedezhető.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.