Klasszikus

„Zene Kép”

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Az idei Zempléni Fesztivál keretében nyílt meg augusztus 13-án a „Zene Kép” című fotóművészeti kiállítás a Sárospataki Képtárban. A kiállítással egy időben tekinthető meg Eifert János fotóművész „Csárdástól a kortárs művészetig” elnevezésű tárlata a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ galériájában.

A „Zene Kép” kiállítás kiváló magyar fotóművészek muzsikához kötődő képeit mutatja be. A művek összeállításában, kiválogatásában a Magyar Fotóművészek Szövetsége nyújtott segítséget. A kiállítás hagyományteremtő céllal nyílt meg: a tervek szerint minden évben a Zempléni Fesztiválhoz kapcsolódóan igyekszik bemutatni a zene hang nélküli, másféle lényegét.

„Képekben megragadni a zene lényegét. Fotókon ábrázolni a muzsika olyan elemeit is, amit általában csak a koncerteken résztvevők vagy a muzsikát létrehozó zenészek élvezhetnek” – fogalmazza meg a kiállítás céljait a szervezők nevében Bordás István.

A nem mindennapi kiállításon lenyűgöző pillanatfelvételeket láthatunk külföldi és magyar zeneművészekről, köztük Leonard Bernsteinről, Richterről, Menuhinról, Abbadoról, Rubinsteinről és Stravinskyról, továbbá Doráti Antalról, Lisztről, Bartókról és Pásztory Dittáról, Fischer Annie-ról, Erkel Ferencről, Kurtág Györgyről, Ferencsikről, Soltiról vagy a fiatal Kocsis Zoltánról. A fekete-fehér fotók mellett helyet kaptak színezett képek is – jazzmuzsikusokról.

Az október 3-ig látható gyűjtemény ismeretlen művészek mellett Balla Demeter, Balla András, Bánkúti Ándrás, Fejér Gábor, Felvégi Andrea, Mezey Béla, Koncz Zsuzsa, Siklós Péter, Simon Csilla, Sulyok László, Szamódy Zsolt és Szalay Zoltán munkáit mutatja; ezen kívül elhunyt művészek (Reismann Mariann, Nagygyörgy Sándor, Rédner Márta, Vámos László, fejes László, Escher Károly, Rónai Dénes és Kozmata Ferenc) képei is megtekinthetők.

A fotókiállítás ékes bizonyítéka annak, hogy az egyes művészeti ágak között nem lehet éles műfaji határvonalat húzni. Ezt támasztja alá a néptáncosból lett fotóművész, Eifert János újszerű összefűzési technikával készült táncfotó sorozata is, amelynek képei a néptánc mozgáskincsének jelenlétét mutatják meg a kortárs táncszínházak mozgásanyagában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.