Klasszikus

„Zene Kép”

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Az idei Zempléni Fesztivál keretében nyílt meg augusztus 13-án a „Zene Kép” című fotóművészeti kiállítás a Sárospataki Képtárban. A kiállítással egy időben tekinthető meg Eifert János fotóművész „Csárdástól a kortárs művészetig” elnevezésű tárlata a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ galériájában.

A „Zene Kép” kiállítás kiváló magyar fotóművészek muzsikához kötődő képeit mutatja be. A művek összeállításában, kiválogatásában a Magyar Fotóművészek Szövetsége nyújtott segítséget. A kiállítás hagyományteremtő céllal nyílt meg: a tervek szerint minden évben a Zempléni Fesztiválhoz kapcsolódóan igyekszik bemutatni a zene hang nélküli, másféle lényegét.

„Képekben megragadni a zene lényegét. Fotókon ábrázolni a muzsika olyan elemeit is, amit általában csak a koncerteken résztvevők vagy a muzsikát létrehozó zenészek élvezhetnek” – fogalmazza meg a kiállítás céljait a szervezők nevében Bordás István.

A nem mindennapi kiállításon lenyűgöző pillanatfelvételeket láthatunk külföldi és magyar zeneművészekről, köztük Leonard Bernsteinről, Richterről, Menuhinról, Abbadoról, Rubinsteinről és Stravinskyról, továbbá Doráti Antalról, Lisztről, Bartókról és Pásztory Dittáról, Fischer Annie-ról, Erkel Ferencről, Kurtág Györgyről, Ferencsikről, Soltiról vagy a fiatal Kocsis Zoltánról. A fekete-fehér fotók mellett helyet kaptak színezett képek is – jazzmuzsikusokról.

Az október 3-ig látható gyűjtemény ismeretlen művészek mellett Balla Demeter, Balla András, Bánkúti Ándrás, Fejér Gábor, Felvégi Andrea, Mezey Béla, Koncz Zsuzsa, Siklós Péter, Simon Csilla, Sulyok László, Szamódy Zsolt és Szalay Zoltán munkáit mutatja; ezen kívül elhunyt művészek (Reismann Mariann, Nagygyörgy Sándor, Rédner Márta, Vámos László, fejes László, Escher Károly, Rónai Dénes és Kozmata Ferenc) képei is megtekinthetők.

A fotókiállítás ékes bizonyítéka annak, hogy az egyes művészeti ágak között nem lehet éles műfaji határvonalat húzni. Ezt támasztja alá a néptáncosból lett fotóművész, Eifert János újszerű összefűzési technikával készült táncfotó sorozata is, amelynek képei a néptánc mozgáskincsének jelenlétét mutatják meg a kortárs táncszínházak mozgásanyagában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.