Klasszikus

„Zene Kép”

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Az idei Zempléni Fesztivál keretében nyílt meg augusztus 13-án a „Zene Kép” című fotóművészeti kiállítás a Sárospataki Képtárban. A kiállítással egy időben tekinthető meg Eifert János fotóművész „Csárdástól a kortárs művészetig” elnevezésű tárlata a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ galériájában.

A „Zene Kép” kiállítás kiváló magyar fotóművészek muzsikához kötődő képeit mutatja be. A művek összeállításában, kiválogatásában a Magyar Fotóművészek Szövetsége nyújtott segítséget. A kiállítás hagyományteremtő céllal nyílt meg: a tervek szerint minden évben a Zempléni Fesztiválhoz kapcsolódóan igyekszik bemutatni a zene hang nélküli, másféle lényegét.

„Képekben megragadni a zene lényegét. Fotókon ábrázolni a muzsika olyan elemeit is, amit általában csak a koncerteken résztvevők vagy a muzsikát létrehozó zenészek élvezhetnek” – fogalmazza meg a kiállítás céljait a szervezők nevében Bordás István.

A nem mindennapi kiállításon lenyűgöző pillanatfelvételeket láthatunk külföldi és magyar zeneművészekről, köztük Leonard Bernsteinről, Richterről, Menuhinról, Abbadoról, Rubinsteinről és Stravinskyról, továbbá Doráti Antalról, Lisztről, Bartókról és Pásztory Dittáról, Fischer Annie-ról, Erkel Ferencről, Kurtág Györgyről, Ferencsikről, Soltiról vagy a fiatal Kocsis Zoltánról. A fekete-fehér fotók mellett helyet kaptak színezett képek is – jazzmuzsikusokról.

Az október 3-ig látható gyűjtemény ismeretlen művészek mellett Balla Demeter, Balla András, Bánkúti Ándrás, Fejér Gábor, Felvégi Andrea, Mezey Béla, Koncz Zsuzsa, Siklós Péter, Simon Csilla, Sulyok László, Szamódy Zsolt és Szalay Zoltán munkáit mutatja; ezen kívül elhunyt művészek (Reismann Mariann, Nagygyörgy Sándor, Rédner Márta, Vámos László, fejes László, Escher Károly, Rónai Dénes és Kozmata Ferenc) képei is megtekinthetők.

A fotókiállítás ékes bizonyítéka annak, hogy az egyes művészeti ágak között nem lehet éles műfaji határvonalat húzni. Ezt támasztja alá a néptáncosból lett fotóművész, Eifert János újszerű összefűzési technikával készült táncfotó sorozata is, amelynek képei a néptánc mozgáskincsének jelenlétét mutatják meg a kortárs táncszínházak mozgásanyagában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.