Klasszikus

Zene-közelben

2011.12.01. 09:00
Ajánlom
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora szombat délutánonként hallható a Magyar Katolikus Rádióban.

Hosszú évekig a Petőfi Rádió egyik legnépszerűbb műsora volt a Zeneközelben. Alcíme sok mindent elárul: Újdonságok, régiségek; különlegességek, aktualitások; művészek és művek - villanófényben. A Zeneközelben személyes hangú, kötetetlen élő műsor mindarról, ami aktuális, sokakat érdekel - legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz vagy popesemény, lemez, könyv... Lényege a nyitottság: zenéről, zenészekről, lehetőleg érdekesen és sokakhoz szólóan.

A műsorsorozat 2011 augusztusától indult újra a Magyar Katolikus Rádióban. Némileg módosult címével - Zene-közelben - ugyanezt a koncepciót követi: műfajkorlátoktól függetlenül hallhatunk mindarról, ami a levegőben van a zenével kapcsolatban. A korábbiakhoz képest annyi változás azért van, hogy a legrangosabb vendégek esetében lazább az időkorlát, így hosszabb, mélyebb beszélgetések is kialakulhatnak.

A Zene-közelben néhány perces mozaikjait sokszor nem választják el élesen, azok "sokkhatást" kiváltva követhetik egymást. Ez kétélű megoldás, mert nem veszi tekintetbe, hogy a hallgató ráállt egy bizonyos zenei "hullámhosszra", viszont éppen meghökkentő hatása miatt lehet érdekes. Hogy mindez esetleg nyugtalanító hatású? Lehet, de a szerkesztők remélik, hogy a zenetöredékekkel nem riasztják el a közönséget, hanem felkelthetik kíváncsiságukat a teljes darab iránt.

A műsor készítői bíznak abban, hogy a zene és általában a művészetek szeretete, jobbító hatása így még hatásosabban érvényesülhet, hiszen céljuk változatlan: megéreztetni a zene színességét, szépségét, hatóerejét, mert hiszik, hogy - Leonard Bernstein szavaival - az igazi zene megérinti bensőnket, gyógyít és felemel.

Zene-közelben
Élő adás: szombat délutánonként 15:34-16:30 között
Magyar Katolikus Rádió, Budapest FM 102.1 MHz
Szerkesztő-műsorvezetők: Csiba Lajos és Juhász Előd

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.