Klasszikus

Zene-közelben

2011.12.01. 09:00
Ajánlom
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora szombat délutánonként hallható a Magyar Katolikus Rádióban.

Hosszú évekig a Petőfi Rádió egyik legnépszerűbb műsora volt a Zeneközelben. Alcíme sok mindent elárul: Újdonságok, régiségek; különlegességek, aktualitások; művészek és művek - villanófényben. A Zeneközelben személyes hangú, kötetetlen élő műsor mindarról, ami aktuális, sokakat érdekel - legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz vagy popesemény, lemez, könyv... Lényege a nyitottság: zenéről, zenészekről, lehetőleg érdekesen és sokakhoz szólóan.

A műsorsorozat 2011 augusztusától indult újra a Magyar Katolikus Rádióban. Némileg módosult címével - Zene-közelben - ugyanezt a koncepciót követi: műfajkorlátoktól függetlenül hallhatunk mindarról, ami a levegőben van a zenével kapcsolatban. A korábbiakhoz képest annyi változás azért van, hogy a legrangosabb vendégek esetében lazább az időkorlát, így hosszabb, mélyebb beszélgetések is kialakulhatnak.

A Zene-közelben néhány perces mozaikjait sokszor nem választják el élesen, azok "sokkhatást" kiváltva követhetik egymást. Ez kétélű megoldás, mert nem veszi tekintetbe, hogy a hallgató ráállt egy bizonyos zenei "hullámhosszra", viszont éppen meghökkentő hatása miatt lehet érdekes. Hogy mindez esetleg nyugtalanító hatású? Lehet, de a szerkesztők remélik, hogy a zenetöredékekkel nem riasztják el a közönséget, hanem felkelthetik kíváncsiságukat a teljes darab iránt.

A műsor készítői bíznak abban, hogy a zene és általában a művészetek szeretete, jobbító hatása így még hatásosabban érvényesülhet, hiszen céljuk változatlan: megéreztetni a zene színességét, szépségét, hatóerejét, mert hiszik, hogy - Leonard Bernstein szavaival - az igazi zene megérinti bensőnket, gyógyít és felemel.

Zene-közelben
Élő adás: szombat délutánonként 15:34-16:30 között
Magyar Katolikus Rádió, Budapest FM 102.1 MHz
Szerkesztő-műsorvezetők: Csiba Lajos és Juhász Előd

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.