Klasszikus

Zene-közelben a Katolikus Rádió műsorán

2012.05.24. 08:39
Ajánlom
Csiba Lajos és Juhász Előd műsora szombat délutánonként hallgatható a Magyar Katolikus Rádió műsorán.

A május 26-án 15:30-kor kezdődő műsor vendégei Szvorák Katalin népdalénekes, Kocsis Ildikó hárfaművész, Székely László díszlettervező és Bolyki György énekes-csellista, a Kaposfeszt főszervezője lesznek.

Szvorák Katalint aligha kell bemutatni, hiszen a népdalvilág közvetítője, gazdagítója már hosszú ideje. A beszélgetésben azonban kevésbé a múltról, inkább a jelenről és jövőről hallunk majd, hiszen előadó-művészete újabb színekkel bővül.

Kocsis Ildikó hárfaművész - a néhai Kocsis Albert hegedűművész özvegye - is Európa-szerte koncertezik, ezzel is öregbíti a hazai zeneoktatás rangját. Repertoárja gazdag és egyre bővül, többek között átiratokkal, hiszen a hárfairodalom rászorul az újabb zenei területek meghódítására.

Bolyki György a Bolyki Brothers énekeseként, az Erkel Ferenc Kamarazenekar csellistájaként tevékeny, ismert és elismert muzsikus, de talán kevesen tudják, hogy intenzíven foglalkozik a zenepedagógia problémáival is. Ezúttal az immár hagyománnyá váló sikeres kezdeményezésről, a kaposvári sűrű nyári zenei eseményekről tájékoztat.

Székely Lászlót a nagyvilágban szinte jobban ismerik, mint itthon, hiszen ő volt többek között A Három Tenor-koncertek látványtervezője, díszletmegálmodója. A művész nyolcvanévesen is aktív: többek között az egyik Donizetti-operához tervez díszletet Kolozsvár számára. Tevékenységének értékes vonulata az, ahogyan tapasztalatait a fiatalabb nemzedéknek átadja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.