Klasszikus

Zeneakadémia: az egyetem nem tehet a felújítás csúszásáról

2011.07.08. 16:54
Ajánlom
Ezt hangsúlyozza a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csütörtöki közleménye.

A Batta András rektor és Ókovács Szilveszter, az egyetem gazdasági tanácsának elnöke által aláírt kommüniké felidézi: a Zeneakadémia közbeszerzési eljárásáról a napokban megjelent cikkek azt állítják, hogy az akadémia a helyzetnek, amelytől maga is szenved, okozója volna. "Ez az állítás nem felel meg a valóságnak.  Soktényezős, sokak által felügyelt és természetesen sok pénzről is szóló közbeszerzési eljárás zajlik a maga fordulataival" - fogalmaz a két vezető. Emlékeztetnek arra, hogy az egyetem a műemléki védelem alatt álló épület kivitelezőjének kiválasztására még 2010 tavaszán nyílt közbeszerzési eljárást indított, amely azonban eredménytelenül zárult, mert még a legkedvezőbb ajánlati ár is magasabb volt, mint a rendelkezésre álló összeg.

Ilyen esetekben a közbeszerzési törvény lehetővé teszi, hogy az ajánlattevő olyan új, tárgyalásos eljárást kezdjen, amelyre a korábbi eljárás szerződés teljesítésére alkalmas valamennyi ajánlattevőjét meghívja. Az európai uniós forrást biztosító támogató hatóság egyetértésével az egyetem is ezt a megoldást választotta, bízva abban, hogy a tárgyalások eredményeként kedvezőbb ajánlatok érkeznek. Ez így is lett, hiszen a korábbi nyílt eljárás áraihoz képest, a műszaki tartalom lényeges módosítása nélkül, jelentős árcsökkentés volt tapasztalható - mutatnak rá, hozzátéve, hogy az egyetem a közzétett bírálati szempontok alapján határozta meg azt, hogy melyik az összességében legelőnyösebb ajánlat és hirdette ki az eredményt.

A döntés ellen a pályázat egyik vesztese, a Market Zrt. jogorvoslattal fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Az iratok, a felek nyilatkozatai és a tárgyaláson elhangzottak alapján a döntőbizottság úgy ítélte meg, hogy a Market Zrt. jogorvoslati észrevételei túlnyomó részt megalapozatlanok, mindössze néhány, a közbeszerzési törvény szabályai alapján orvosolható döntés tekintetében rögzítették, hogy azokat az ajánlatkérőnek felül kell vizsgálnia.

"A döntőbizottság úgy határozott, hogy az eljárást lezáró döntést semmisíti meg, tehát nem az eljárást, így az egyetem a fenti hiánypótlások és ajánlattevői válaszok alapján a folyó eljárás keretében hozhatja meg újra döntését" - hangsúlyozzák, hozzáfűzve, hogy az egyetem a döntőbizottság útmutatásainak megfelelően felhívta az ajánlattevőket a szükséges dokumentumok, nyilatkozatok csatolására, hogy ezek alapján újra határozhasson. A megismételt döntési folyamat - amelyben a korábbiakhoz hasonlóan a fenntartó és a támogató képviselőit is bevonják - két héten belül, még júliusban lezárulhat.

A közleményben kiemelik azt is, hogy a döntőbizottság bírságot nem szabott ki, mert az ajánlatkérőnek lehetősége van arra, hogy megtegye mindazokat a lépéseket, amelyeket a döntőbizottság hiányolt. Így az egyetemnek csak a döntőbizottsági eljárás díját kell megtérítenie.

Ami a cikkekben szereplő "elfolyó milliókat" illeti, a késedelem valóban pénzébe kerül az intézménynek, hiszen a közbeszerzési eljárás lezárásának tervezett időpontjára ürítette ki a Liszt Ferenc téri épületet, és bérelt átmeneti kapacitásokat. Ezt azonban a fentiek és a nagy megrendelések esetén egymást gyakran - még a benyújtott referenciák terén is - megtámadó építő-konzorciumok ismeretében nem lehet az egyetemnek felróni - véli Batta András és Ókovács Szilveszter.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.