Klasszikus

Zenében utazunk

2007.09.20. 00:00
Ajánlom
Ez a jelmondata a MÁV Szimfonikus Zenekarnak, amely a 2007/2008-as évadban is változatos programokkal és ötféle bérlettel várja a zenerajongókat.

A Festetics sorozatban olyan ifjú tehetségek mutatkoznak be, mint Mező László és Perényi Eszter tanítványai, illetve a Sion-i Varga Tibor Akadémia két tanárának, Stuller Gyulának és Mirijam Contzennek növendékei. A hagyományt folytatva, miszerint versenygyőzteseket szívesen látnak az együttes élén, Borbély László, a 2006-os Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny győztese is fellép a zenekarral.

Megmradanak a már ismert sorozatok a Zeneakadémián (Lukács és Erdélyi bérlet), a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében (Mester bérlet), a Stefánia Palotában (Unokák és nagyszülők hangversenyei) és a Festetics Palota Tükörtermében (Festetics bérlet).

A legkisebbekre és mégkisebbekre gondolva folytatódik az óvodásoknak szóló Zene-Tér-Kép sorozat, amelyet Ácsné Székely Edit szerkeszt és vezet, de hogy a pocaklakók se maradjanak ki semmi jóból, kismamáknak is szerveznek sorozatot a Múzeum utcai székhelyen.

Nagy fordulat a zenekar életében, hogy 20 évnyi közös munka után Gál Tamás első karmester és művészeti vezető elhagyja az együttest. Már megvannak a jelöltek, akik ki is próbálhatják magukat egy-egy hangverseny alkalmával. Kollár Imre, Kesselyák Gergely és Vajda Gergely a Zeneakadémián fog bemutatkozni a zenekar élén. Hogy Gál Tamás miért döntött így? Ahogy fogalmazott "20 év után mind a zenekarnak, mind nekem kötelező váltani. Az eltérő egyéniség, a más habitus és az új stílus hihetetlen plusz energiákat mozgósít majd a munkában, s erre szüksége van a zenekarnak és nekem is."

Sajnos, a csökkenő bevételi lehetőségek és a szűkülő támogatás a MÁV Szimfonikus Zenekart sem kerülte el. Ugyanazt a művészi színvonalat várják el tőlük, de mindezt úgy, hogy a zenekar legyen kisebb, olcsóbb és hatékonyabb, ezért létszámleépítésre lehet számítani. Ennek ellenére teli vannak tervekkel és gazdag programmal valamint sok szeretettel várják a koncertlátogatókat a következő évad mind a 25 koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.