Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

2021.11.28. 08:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

A nagymúltú MÁV Szimfonikus Zenekart ma az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a nagy klasszikusokon át a kortárs művekig terjed.

A zenekar 1947-től tart bérletes előadásokat Budapesten olyan rangos koncerttermekben, mint a Zeneakadémia, a Müpa, a csodálatos Festetics Palota, illetve gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló tematikus koncerteket a Budapest Jazz Clubban, a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, és az Akvárium Klubban neves karmesterek és kiváló szólisták közreműködésével.

Az idei évad első felében a zenekar hangversenyein többek között Leonard Slatkin hatszoros Grammy-díjas amerikai karmesterrel, a világhírű Maxim Vengerov hegedűművésszel, vagy a karmesterképzés híres finn mesterével, Jorma Panulával találkozhatott a közönség.

2022 első felében is ragyogó programokat találnak a klasszikus zene rajongói a MÁV Szimfonikusok koncertnaptárában, amelyek közül a januárban induló Szőke Tibor Mesterbérlet négy hangversenyére hívjuk föl a figyelmet.

Farkas6CGelaMegrelidzeWEB-101245.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet előadásait a Müpában tartják. Az első koncerten – január 20-án, Liszt és Mendelssohn remekműveit Farkas Róbert vezényli, aki németországi sikeres karrierje mellett az idei évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. A híres Liszt Esz-dúr zongoraversenyt és a rendkívül virtuóz Magyar fantáziát Alexander Ghindin közreműködésével hallhatják ezen az esten, akiről a világ zenekritikusai elragadtatással nyilatkoznak.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

MiklosaErikafotoEmmerLaszlo-161155.jpg

Miklósa Erika (Fotó/Forrás: Emmer László)

A második hangversenyre február 17-én kerül sor Verdi Traviata című operájának koncertszerű előadásával. A méltán népszerű operában a szerző csodálatosan ábrázolja a szereplők érzéseit, a drámai feszültséget és a jellegzetes francia társasági élet hangulatát. A történet főszereplője Violetta, a párizsi nagypolgárság köreiben élő kurtizán, akit ezen az estén Miklósa Erika alakít olyan kiváló operaénekesek társaságában, mint Molnár Levente (Giorgio Germont) és Ninh Duc Hoang Long (Alfred). Az előadást a MÁV Szimfonikusok karmestere, Kesselyák Gergely vezényli, akiről köztudott, hogy szenvedélye az opera, és pályafutása alatt több mint félszáz operaelőadást dirigált.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

190719_GaborKali01-222_Johanna_Link-101222.jpg

Káli Gábor (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A tavasz beköszöntével, április 21-én az egyik legnagyobb cseh zeneszerző, Antonin Dvořák két remekműve hangzik el a nemzetközileg is elismert fiatal, Németországban élő karmester, Káli Gábor vezényletével. A programban Dvořák híressé vált Gordonkaversenyét hallhatják Fenyő László gordonkaművész érzékletes előadásában. A mű az 1890-es években született, amikor a szerző a New Yorki Konzervatórium igazgatója volt. A koncert második részében Dvořák VII. szimfóniája csendül föl, amelyet sikeres londoni tartózkodása alatt komponált. Az ősbemutatón maga a szerző vezényelt.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

camille-thomas-101221.jpg

Camille Thomas (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 11-én két romantikus német zeneszerző művei hallhatók a Franciaországban élő Csaba Péter, a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmesterének vezetésével. Műsoron a gordonkások nagyra becsült darabja, Schumann a-moll csellóversenye szerepel, amely a szerző halála után vált híressé, valamint Mendelssohn V. szimfóniája, amely a reformáció ideológiájának egyik alapműve. Az est szólistája a francia Camille Thomas gordonkaművész, aki hangszerének kiváló mestere, előadásait a világ minden táján szívesen fogadják.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

mav_szoketibor_FidelioAdventbanner-101251.jpg

Szőke Tibor Mesterbérlet (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Kellemes ünnepeket és klasszikus zenei élményekben gazdag boldog Új Évet kíván a MÁV Szimfonikus Zenekar!

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.