Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

2021.11.28. 08:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

A nagymúltú MÁV Szimfonikus Zenekart ma az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a nagy klasszikusokon át a kortárs művekig terjed.

A zenekar 1947-től tart bérletes előadásokat Budapesten olyan rangos koncerttermekben, mint a Zeneakadémia, a Müpa, a csodálatos Festetics Palota, illetve gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló tematikus koncerteket a Budapest Jazz Clubban, a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, és az Akvárium Klubban neves karmesterek és kiváló szólisták közreműködésével.

Az idei évad első felében a zenekar hangversenyein többek között Leonard Slatkin hatszoros Grammy-díjas amerikai karmesterrel, a világhírű Maxim Vengerov hegedűművésszel, vagy a karmesterképzés híres finn mesterével, Jorma Panulával találkozhatott a közönség.

2022 első felében is ragyogó programokat találnak a klasszikus zene rajongói a MÁV Szimfonikusok koncertnaptárában, amelyek közül a januárban induló Szőke Tibor Mesterbérlet négy hangversenyére hívjuk föl a figyelmet.

Farkas6CGelaMegrelidzeWEB-101245.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet előadásait a Müpában tartják. Az első koncerten – január 20-án, Liszt és Mendelssohn remekműveit Farkas Róbert vezényli, aki németországi sikeres karrierje mellett az idei évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. A híres Liszt Esz-dúr zongoraversenyt és a rendkívül virtuóz Magyar fantáziát Alexander Ghindin közreműködésével hallhatják ezen az esten, akiről a világ zenekritikusai elragadtatással nyilatkoznak.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

MiklosaErikafotoEmmerLaszlo-161155.jpg

Miklósa Erika (Fotó/Forrás: Emmer László)

A második hangversenyre február 17-én kerül sor Verdi Traviata című operájának koncertszerű előadásával. A méltán népszerű operában a szerző csodálatosan ábrázolja a szereplők érzéseit, a drámai feszültséget és a jellegzetes francia társasági élet hangulatát. A történet főszereplője Violetta, a párizsi nagypolgárság köreiben élő kurtizán, akit ezen az estén Miklósa Erika alakít olyan kiváló operaénekesek társaságában, mint Molnár Levente (Giorgio Germont) és Ninh Duc Hoang Long (Alfred). Az előadást a MÁV Szimfonikusok karmestere, Kesselyák Gergely vezényli, akiről köztudott, hogy szenvedélye az opera, és pályafutása alatt több mint félszáz operaelőadást dirigált.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

190719_GaborKali01-222_Johanna_Link-101222.jpg

Káli Gábor (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A tavasz beköszöntével, április 21-én az egyik legnagyobb cseh zeneszerző, Antonin Dvořák két remekműve hangzik el a nemzetközileg is elismert fiatal, Németországban élő karmester, Káli Gábor vezényletével. A programban Dvořák híressé vált Gordonkaversenyét hallhatják Fenyő László gordonkaművész érzékletes előadásában. A mű az 1890-es években született, amikor a szerző a New Yorki Konzervatórium igazgatója volt. A koncert második részében Dvořák VII. szimfóniája csendül föl, amelyet sikeres londoni tartózkodása alatt komponált. Az ősbemutatón maga a szerző vezényelt.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

camille-thomas-101221.jpg

Camille Thomas (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 11-én két romantikus német zeneszerző művei hallhatók a Franciaországban élő Csaba Péter, a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmesterének vezetésével. Műsoron a gordonkások nagyra becsült darabja, Schumann a-moll csellóversenye szerepel, amely a szerző halála után vált híressé, valamint Mendelssohn V. szimfóniája, amely a reformáció ideológiájának egyik alapműve. Az est szólistája a francia Camille Thomas gordonkaművész, aki hangszerének kiváló mestere, előadásait a világ minden táján szívesen fogadják.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

mav_szoketibor_FidelioAdventbanner-101251.jpg

Szőke Tibor Mesterbérlet (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Kellemes ünnepeket és klasszikus zenei élményekben gazdag boldog Új Évet kíván a MÁV Szimfonikus Zenekar!

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.