Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

2021.11.28. 08:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

A nagymúltú MÁV Szimfonikus Zenekart ma az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a nagy klasszikusokon át a kortárs művekig terjed.

A zenekar 1947-től tart bérletes előadásokat Budapesten olyan rangos koncerttermekben, mint a Zeneakadémia, a Müpa, a csodálatos Festetics Palota, illetve gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló tematikus koncerteket a Budapest Jazz Clubban, a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, és az Akvárium Klubban neves karmesterek és kiváló szólisták közreműködésével.

Az idei évad első felében a zenekar hangversenyein többek között Leonard Slatkin hatszoros Grammy-díjas amerikai karmesterrel, a világhírű Maxim Vengerov hegedűművésszel, vagy a karmesterképzés híres finn mesterével, Jorma Panulával találkozhatott a közönség.

2022 első felében is ragyogó programokat találnak a klasszikus zene rajongói a MÁV Szimfonikusok koncertnaptárában, amelyek közül a januárban induló Szőke Tibor Mesterbérlet négy hangversenyére hívjuk föl a figyelmet.

Farkas6CGelaMegrelidzeWEB-101245.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet előadásait a Müpában tartják. Az első koncerten – január 20-án, Liszt és Mendelssohn remekműveit Farkas Róbert vezényli, aki németországi sikeres karrierje mellett az idei évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. A híres Liszt Esz-dúr zongoraversenyt és a rendkívül virtuóz Magyar fantáziát Alexander Ghindin közreműködésével hallhatják ezen az esten, akiről a világ zenekritikusai elragadtatással nyilatkoznak.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

MiklosaErikafotoEmmerLaszlo-161155.jpg

Miklósa Erika (Fotó/Forrás: Emmer László)

A második hangversenyre február 17-én kerül sor Verdi Traviata című operájának koncertszerű előadásával. A méltán népszerű operában a szerző csodálatosan ábrázolja a szereplők érzéseit, a drámai feszültséget és a jellegzetes francia társasági élet hangulatát. A történet főszereplője Violetta, a párizsi nagypolgárság köreiben élő kurtizán, akit ezen az estén Miklósa Erika alakít olyan kiváló operaénekesek társaságában, mint Molnár Levente (Giorgio Germont) és Ninh Duc Hoang Long (Alfred). Az előadást a MÁV Szimfonikusok karmestere, Kesselyák Gergely vezényli, akiről köztudott, hogy szenvedélye az opera, és pályafutása alatt több mint félszáz operaelőadást dirigált.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

190719_GaborKali01-222_Johanna_Link-101222.jpg

Káli Gábor (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A tavasz beköszöntével, április 21-én az egyik legnagyobb cseh zeneszerző, Antonin Dvořák két remekműve hangzik el a nemzetközileg is elismert fiatal, Németországban élő karmester, Káli Gábor vezényletével. A programban Dvořák híressé vált Gordonkaversenyét hallhatják Fenyő László gordonkaművész érzékletes előadásában. A mű az 1890-es években született, amikor a szerző a New Yorki Konzervatórium igazgatója volt. A koncert második részében Dvořák VII. szimfóniája csendül föl, amelyet sikeres londoni tartózkodása alatt komponált. Az ősbemutatón maga a szerző vezényelt.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

camille-thomas-101221.jpg

Camille Thomas (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A Mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 11-én két romantikus német zeneszerző művei hallhatók a Franciaországban élő Csaba Péter, a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmesterének vezetésével. Műsoron a gordonkások nagyra becsült darabja, Schumann a-moll csellóversenye szerepel, amely a szerző halála után vált híressé, valamint Mendelssohn V. szimfóniája, amely a reformáció ideológiájának egyik alapműve. Az est szólistája a francia Camille Thomas gordonkaművész, aki hangszerének kiváló mestere, előadásait a világ minden táján szívesen fogadják.

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

mav_szoketibor_FidelioAdventbanner-101251.jpg

Szőke Tibor Mesterbérlet (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

Kellemes ünnepeket és klasszikus zenei élményekben gazdag boldog Új Évet kíván a MÁV Szimfonikus Zenekar!

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.