Klasszikus

Zenebutik on-line

2004.05.20. 00:00
Ajánlom
Amennyiben csak pár számot szeretne egy albumról, nem kell megvásárolnia az egész CD-t, sem illegálisan letölteni a dalokat az internetről. Az internet világnapján, a május 17-én indult új zeneletöltő szolgáltatásnak köszönhetően mindez már legálisan is megoldható. Mi kell hozzá? Csupán egy számítógép, egy lehetőleg szélessávú internet-hozzáférés, no és némi pénz.

A Zeneáruház az Axelero Internet április közepén indított origoplay szélessávú tartalomszolgáltató portál kínálatát bővíti. Kezdetben a látogató 14 hazai kiadó 3000 számából válogathat, a jövőben azonban a paletta akár több tízezerre is bővülhet a nagy külföldi lemezkiadók zenéjével.

A dalok letöltése nem ingyenes, egy egész album bruttó 2500, egy szám 250 forint, szemben a Nyugat-Európában a legfrissebb számokért elkért kb. 500 forinttal (2 euró).

A számok Windows Media Player formátumban tölthetők le, amely az MP3-nál jobb minőséget biztosít.

Az albumokba természetesen ingyen bele lehet hallgatni, majd a kiválasztott zenét kétféleképpen lehet megvásárolni. Az egyik az on-line-kereskedelemben már megszokott bankkártyás megoldás, a másik az emelt díjas SMS. Ez utóbbival a mobilszolgáltatók tarifái miatt az árak valamivel magasabbak, de az Axelero mindenkire nézve kedvezőbb megoldáson dolgozik.

Az on-line-vásárlók biztonságos fizetéssel kapcsolatos aggodalmának eloszlatására az Axelero olyan megoldáson is dolgozik, mely a letöltött zene után felszámított díjat nem bankkártyáról kéri, hanem – legalábbis a cég előfizetőinek – a szokásos havi számlához csapja hozzá.

Ahhoz, hogy a zeneszámok megvásárlása legális legyen, a hanglemezkiadók mellett szükség volt az Artisjus, illetve az EJI (Előadó-művészi Jogvédő Iroda) közreműködésére is. A kezdeményezést a MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) is támogatja.

Az Európai Unió keleti régiójában elsőként megszülető szolgáltatásnak az adta a lehetőséget és a létjogosultságot, hogy az Axelero a szélessávú kapcsolattal rendelkező háztartások 40 százalékát, illetve az origo.hu portálon keresztül a hazai internetezők 73 százalékát éri el.

zsuzsa_toth@yahoo.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.