Klasszikus

Zeneházi esték a Matáv Zeneházban

2004.02.11. 00:00
Ajánlom
A Matáv Szimfonikus Zenekar művészeinek részvételével működő együttesek exkluzív hangversenysorozata 2004. február 18-án, szerdán este hét órakor veszi kezdetét a Matáv Zeneházban (IX. Páva u. 10-12.).

Az öt koncertből álló sorozat első előadásán a Brass in the Five együttes és barátai lépnek fel, nevezetesen Kertesi Ingrid, Kincses Veronika és Vukán György. Magyarország vezető rézfúvóskvintettje 1992-ben alakult. Az eltelt évek alatt professzionális, hivatásszerűen működő együttessé váltak. 800 koncerttel, 6 lemezzel a hátuk mögött fontosnak tartják, hogy új zenei utakat keressenek és eddig nem alkalmazott zenei formációkat próbáljanak ki a zenei élet elismert alkotóinak közreműködésével. Az új utak keresése különleges koncertek és performance-ok formájában öltenek testet. Céljuk, hogy valami szokatlan és különleges zenei élményben részesítsék a hallgatóságot.

Rangos nemzetközi és hazai fesztiválok és rendezvények állandó szereplői. Kortárszenei tevékenységük elismeréseként 2000-ben Artisjus díjat vehettek át. Műsorukon Händel, Mozart, Elgar, Gershwin és Duke Ellington zeneművei szólalnak meg.

A hangversenysorozat további előadásai során március 10-én az Új Harmónia Fúvósegyüttes, április 7-én a Budapest Klarinét Quartet, május 12-én az Akadémia Quartet, június 2-án pedig az Ewald Rézfúvós Kvintett koncertlép a közönség elé. A Zeneházi esték-sorozat bérletének ára 4.000 Ft, egy-egy koncertre a jegyár 1.000 Ft. Jegyek a Matáv Szimfonikus Zenekar jegyirodájában kaphatók (1065 Budapest, Nagymező u. 19., tel.: 302-3841, www.ticket.axelero.hu).

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zeneoktatás

Már jelentkezhetsz a Crescendo Nyári Akadémiára

Elindult a kedvezményes jelentkezés a 2020-as Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra. A nemzetközi komolyzenei rendezvényre 17. alkalommal kerül sor, július 22-étől augusztus 3-áig Tokajban.
Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.