Klasszikus

Zenehíd lélektől lélekig – európai turnén a kijevi filharmonikusok

2022.04.21. 09:30
Ajánlom
Az orosz-ukrán háború kitörése óta először lépnek fel külföldön a kijevi filharmonikusok. A zenészek európai turnéja Lengyelországban kezdődik, majd Németországban folytatódik. A kulturális missziónak tartott előadás-sorozat első koncertjét április 21-én, Varsóban adják a kijevi muzsikusok.

Különleges engedéllyel hagyhatták csak el hazájukat a zenekar hadköteles korú férfitagjai, hogy turnéjukkal vigyék Ukrajna zenés üzenetét Európába, egy „másik fronton” – fogalmazott egyikük az AFP nemzetközi hírügynökségnek. Műsorukon ukrán zeneszerzők művei szerepelnek, valamint egy lengyel zenemű is hallható majd, olvasható több európai médiumban.

A zenészek a háború miatt már korábban otthonaik elhagyására kényszerültek, sokan mentek külföldre, és akik otthon maradtak, ők is csak családjuknak vagy az óvóhelyeken játszhattak.

Az európai turné olasz karmestere, Luigi Gaggero úgy nyilatkozott, reméli, hogy mind több európai város befogadja őket, zenélhetnek – akár a háború végéig. Az olasz dirigens a háború kitörésekor érkezett Kijevbe.

Az együttes 22 éves másodhegedűse, Olekszij Psenicsnyikov szerint fellépéseik egyfajta kulturális misszióként szolgálnak, nem menekülnek a háború elől, csupán egy „másik fronton” küzdenek, melyet a zene kínál számukra. Ahogy a zenekar egy másik tagja, a 25 éves hegedűs, Elizaveta Zajceva, aki békeidőben Nürnbergben tanul, elmondta,

„a zene segített megszabadulni a szörnyű valóságtól”. Majd így folytatta: „a zenén és a művészeten keresztül a lélekhez szólunk, fájdalmainkat, kívánságainkat, reményeinket közvetítjük az emberek szívébe”.

A végre próbáló, sőt fellépő zenészek remélik, hogy koncertjeiken keresztül az ukrán zenét is jobban megismerheti Európa. A Voice of Ukraine elnevezésű, eddig kilenc fellépésből álló turné első állomása Varsó, majd a łódzi közönség találkozhat az ukrán muzsikusok produkcióival. Az együttes varsói koncertjén fellép Janusz Wawrowski lengyel hegedűművész is, aki Henryk Wieniawski művében szólózik majd. Az ukrán filharmonikusok következő állomása Németország, ahol Drezda, Lipcse, Berlin és Hamburg hangversenytermeiben adnak majd koncertet. Jelenlegi terveik mindössze május elsejéig szólhatnak, a zenekar hadköteles muzsikusai eddig élhetnek különleges felmentésükkel.

(via hvg.hu, france24, filharmonia.pl)

Fejléckép: A Kijevi Szimfonikus Zenekar és Luigi Gaggero karmester (forrás: Kijevi Szimfonikus Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.