Klasszikus

Zenehíd lélektől lélekig – európai turnén a kijevi filharmonikusok

2022.04.21. 09:30
Ajánlom
Az orosz-ukrán háború kitörése óta először lépnek fel külföldön a kijevi filharmonikusok. A zenészek európai turnéja Lengyelországban kezdődik, majd Németországban folytatódik. A kulturális missziónak tartott előadás-sorozat első koncertjét április 21-én, Varsóban adják a kijevi muzsikusok.

Különleges engedéllyel hagyhatták csak el hazájukat a zenekar hadköteles korú férfitagjai, hogy turnéjukkal vigyék Ukrajna zenés üzenetét Európába, egy „másik fronton” – fogalmazott egyikük az AFP nemzetközi hírügynökségnek. Műsorukon ukrán zeneszerzők művei szerepelnek, valamint egy lengyel zenemű is hallható majd, olvasható több európai médiumban.

A zenészek a háború miatt már korábban otthonaik elhagyására kényszerültek, sokan mentek külföldre, és akik otthon maradtak, ők is csak családjuknak vagy az óvóhelyeken játszhattak.

Az európai turné olasz karmestere, Luigi Gaggero úgy nyilatkozott, reméli, hogy mind több európai város befogadja őket, zenélhetnek – akár a háború végéig. Az olasz dirigens a háború kitörésekor érkezett Kijevbe.

Az együttes 22 éves másodhegedűse, Olekszij Psenicsnyikov szerint fellépéseik egyfajta kulturális misszióként szolgálnak, nem menekülnek a háború elől, csupán egy „másik fronton” küzdenek, melyet a zene kínál számukra. Ahogy a zenekar egy másik tagja, a 25 éves hegedűs, Elizaveta Zajceva, aki békeidőben Nürnbergben tanul, elmondta,

„a zene segített megszabadulni a szörnyű valóságtól”. Majd így folytatta: „a zenén és a művészeten keresztül a lélekhez szólunk, fájdalmainkat, kívánságainkat, reményeinket közvetítjük az emberek szívébe”.

A végre próbáló, sőt fellépő zenészek remélik, hogy koncertjeiken keresztül az ukrán zenét is jobban megismerheti Európa. A Voice of Ukraine elnevezésű, eddig kilenc fellépésből álló turné első állomása Varsó, majd a łódzi közönség találkozhat az ukrán muzsikusok produkcióival. Az együttes varsói koncertjén fellép Janusz Wawrowski lengyel hegedűművész is, aki Henryk Wieniawski művében szólózik majd. Az ukrán filharmonikusok következő állomása Németország, ahol Drezda, Lipcse, Berlin és Hamburg hangversenytermeiben adnak majd koncertet. Jelenlegi terveik mindössze május elsejéig szólhatnak, a zenekar hadköteles muzsikusai eddig élhetnek különleges felmentésükkel.

(via hvg.hu, france24, filharmonia.pl)

Fejléckép: A Kijevi Szimfonikus Zenekar és Luigi Gaggero karmester (forrás: Kijevi Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Koncerttel zárul az Eötvös Alapítvány mesterkurzusa

A hallgatók koncertjével ér véget június 15-én a BMC-ben az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Eötvös 80 című mesterkurzusa, amelynek tervezésében a márciusban elhunyt zeneszerző is részt vett még.
Klasszikus ajánló

Tizennegyedik születésnapját ünnepli az Anima Musicae Kamarazenekar

Páratlanul tartalmas és színes évaddal a háta mögött készül évadzáró születésnapi koncertjére a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar. A hagyományokhoz híven idén is június 20-án, az Óbudai Társaskörben ünnepli e felejthetetlen napot az együttes.
Klasszikus hír

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Klasszikus hír

Hat magyar versenyző jutott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóiba

Nyolcvannégy fiatal énekes vehet részt szeptember elején a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulóin a Zeneakadémián. A továbbjutók közé dél-afrikai, ausztrál, koreai, thaiföldi és amerikai versenyzők is bekerültek.