Klasszikus

Zenei dráma és multimédia

2003.11.08. 00:00
Ajánlom
Az Orkest de Volharding vendégszereplése a Trafóban Hollandia egyik vezető kortárs együttese, az Orkest de Volharding vendégszerepel szombat este a Trafóban (IX, Liliom utca 41.) – főleg Louis Andriessen-műveket játszanak filmvetítéssel egybekötve.

Louis Andriessen nevét – nemhogy szerzeményeit – nem sokan ismerik nálunk, pedig a holland kortárs zene egyik legfontosabb alakja. Műveit rendszeresen játsszák a mai zenére érzékeny vezető zenekarok, még ha nem mifelénk is, bár legutóbb októberben a Bang on Can együttes egy Andriessen-opusszal (Worker’s Union) zárta nagy sikerű budapesti koncertjét.

A harmincegy éve működő Orkest de Volhanding neve szintén nem túl ismert nálunk, pedig talán a legjobb holland kortárs együttes. Az sem véletlen, hogy Andriessennel szoros a kötődésük: Willem Breuker szaxofonossal közösen alapította a zenekart. 1972 tavaszán az amszterdami Carré Színházban klasszikus és improvizatív zenét játszó muzsikusokkal éppen Andriessen De Volharding (Állhatatosság) című darabját mutatták be, és a koncert olyan sikert aratott, hogy elhatározták, együtt maradnak: ezzel megalakult az Orkest De Volharding. A különleges összetételű (három szaxofon, három trombita, három pozan, egy kürt, egy furulya/pikoló, egy zongora és egy nagybőgő/basszusgitár) együttes teljesen új utat mutatott az akkoriban igen konzervatív holland zenei életben.

Repertoárjukban főleg olyan darabok szerepelnek, amelyeket nekik komponáltak, állítólag e művek száma már meghaladja a kétszázat. Nyitottak a társművészetek felé is, gyakran dolgoznak színházi, táncos vagy opera-előadásokban, és több művüket multimédiás kísérettel adják elő. Így lesz ez a budapesti koncertjükön is, ráadásul ma este Magyarországon először látható Peter Greenaway és Louis Andriessen közös – Mozart halálának kétszázadik évfordulója alkalmából, a BBC megrendelésére készített – M is for Man, Music, Mozart című operafilmje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.