Klasszikus

Zenei dráma és multimédia

2003.11.08. 00:00
Ajánlom
Az Orkest de Volharding vendégszereplése a Trafóban Hollandia egyik vezető kortárs együttese, az Orkest de Volharding vendégszerepel szombat este a Trafóban (IX, Liliom utca 41.) – főleg Louis Andriessen-műveket játszanak filmvetítéssel egybekötve.

Louis Andriessen nevét – nemhogy szerzeményeit – nem sokan ismerik nálunk, pedig a holland kortárs zene egyik legfontosabb alakja. Műveit rendszeresen játsszák a mai zenére érzékeny vezető zenekarok, még ha nem mifelénk is, bár legutóbb októberben a Bang on Can együttes egy Andriessen-opusszal (Worker’s Union) zárta nagy sikerű budapesti koncertjét.

A harmincegy éve működő Orkest de Volhanding neve szintén nem túl ismert nálunk, pedig talán a legjobb holland kortárs együttes. Az sem véletlen, hogy Andriessennel szoros a kötődésük: Willem Breuker szaxofonossal közösen alapította a zenekart. 1972 tavaszán az amszterdami Carré Színházban klasszikus és improvizatív zenét játszó muzsikusokkal éppen Andriessen De Volharding (Állhatatosság) című darabját mutatták be, és a koncert olyan sikert aratott, hogy elhatározták, együtt maradnak: ezzel megalakult az Orkest De Volharding. A különleges összetételű (három szaxofon, három trombita, három pozan, egy kürt, egy furulya/pikoló, egy zongora és egy nagybőgő/basszusgitár) együttes teljesen új utat mutatott az akkoriban igen konzervatív holland zenei életben.

Repertoárjukban főleg olyan darabok szerepelnek, amelyeket nekik komponáltak, állítólag e művek száma már meghaladja a kétszázat. Nyitottak a társművészetek felé is, gyakran dolgoznak színházi, táncos vagy opera-előadásokban, és több művüket multimédiás kísérettel adják elő. Így lesz ez a budapesti koncertjükön is, ráadásul ma este Magyarországon először látható Peter Greenaway és Louis Andriessen közös – Mozart halálának kétszázadik évfordulója alkalmából, a BBC megrendelésére készített – M is for Man, Music, Mozart című operafilmje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.