Klasszikus

Zenei fesztivál Haydn egyházi műveivel

2009.03.02. 00:00
Ajánlom
A közelgő húsvéti ünnepnapok idején az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok zenei repertoárjának középpontjában Haydn szakrális szerzeményei állnak. Ez a tematikus súlypont lehetőséget kínál a zeneszerzőt kedvelőknek, hogy bepillantsanak Haydn egyházi zenei munkásságába. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két CD-t és két jegyet az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok április 10-i koncertjére!

2009-ben meghallgatható Eisenstadtban mind a 12 befejezett Haydn-mise, ráadásul eredeti helyszíneken és eredeti Haydn-orgonán előadva. Kettő előadásra húsvétkor kerül sor, az istentiszteletek alkalmával, a belépés ingyenes.

Nagypéntekenként immár több mint 100 éve a vonósnégyesekre írt változatban hallható Haydn A megváltó hét szava a keresztfán című zeneműve. Nem lesz ez másként a 2009-es Haydn-évben sem: a Hegyi templomban április 10-én 11 órakor a Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi Állami Operaház kórusának előadásában, ingyenes belépés mellett csendülnek fel az immár hagyománnyá vált oratóriumi dallamok. A rendhagyó istentisztelet egy körültekintő módon összeállított egyházi programsorozat részét képezi, amelynek keretén belül a Haydn-teremben meghallgatható Haydn Stabat Mater című oratóriuma is a Bécsi Akadémia előadásában, Martin Haselböck vezénylésével.

Koncertek
Április 9. nagycsütörtök: 17:00 Hegyi templom: Libera me, Domine – jegyár: 18 euró
Április 9. nagycsütörtök: 19:00 Hegyi templom: nagycsütörtöki liturgia lábmosással – ingyenes belépés
Április 10. nagypéntek: 11:00 Hegyi templom: Haydn: A megváltó hét szava a keresztfán – ingyenes belépés
Április 10. nagypéntek: 16:15 Hegyi templom: zenei keresztút – jegyár: 18 euró
Április 10. nagypéntek: 19:30 Esterházy kastély, Haydn-terem: Stabat Mater – jegyár: 15–79 euró
Április 11. nagyszombat: 20:00 Esterházy kastély, kastélykápolna: a feltámadás ünneplése – egy húsvéti éjszaka, mint Haydn idejében - jegyár: 18 euró
Április 12. húsvét vasárnap: 9:00 Dóm: Mariazelli mise – ingyenes belépés
Április 13. húsvét hétfő: 10:15 Hegyi templom: Üstdob mise – ingyenes belépés

Kérdésünk: Hol található Joseph Haydn utolsó nyughelye? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) Bécsben, a hundsturmi temetőben
B) A bécsi Köztemetőben
C) Az eisenstadti Hegyi templomban
D) Az eisenstadti kastélykápolnában

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre, két másik pedig egy-egy CD lemezzel lesz gazdagabb.

(2009. április 10. 19:30 Esterházy kastély, Haydn-terem (Eisenstadt – Ausztria) - Bécsi Akadémia, Bécsi Kamarakórus; Haydn: Stabat Mater, Hob. XXbis; vez.: Martin Haselböck; Haydn Ünnepi Játékok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.