Klasszikus

Zenei fesztivál Haydn egyházi műveivel

2009.03.02. 00:00
Ajánlom
A közelgő húsvéti ünnepnapok idején az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok zenei repertoárjának középpontjában Haydn szakrális szerzeményei állnak. Ez a tematikus súlypont lehetőséget kínál a zeneszerzőt kedvelőknek, hogy bepillantsanak Haydn egyházi zenei munkásságába. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két CD-t és két jegyet az eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok április 10-i koncertjére!

2009-ben meghallgatható Eisenstadtban mind a 12 befejezett Haydn-mise, ráadásul eredeti helyszíneken és eredeti Haydn-orgonán előadva. Kettő előadásra húsvétkor kerül sor, az istentiszteletek alkalmával, a belépés ingyenes.

Nagypéntekenként immár több mint 100 éve a vonósnégyesekre írt változatban hallható Haydn A megváltó hét szava a keresztfán című zeneműve. Nem lesz ez másként a 2009-es Haydn-évben sem: a Hegyi templomban április 10-én 11 órakor a Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi Állami Operaház kórusának előadásában, ingyenes belépés mellett csendülnek fel az immár hagyománnyá vált oratóriumi dallamok. A rendhagyó istentisztelet egy körültekintő módon összeállított egyházi programsorozat részét képezi, amelynek keretén belül a Haydn-teremben meghallgatható Haydn Stabat Mater című oratóriuma is a Bécsi Akadémia előadásában, Martin Haselböck vezénylésével.

Koncertek
Április 9. nagycsütörtök: 17:00 Hegyi templom: Libera me, Domine – jegyár: 18 euró
Április 9. nagycsütörtök: 19:00 Hegyi templom: nagycsütörtöki liturgia lábmosással – ingyenes belépés
Április 10. nagypéntek: 11:00 Hegyi templom: Haydn: A megváltó hét szava a keresztfán – ingyenes belépés
Április 10. nagypéntek: 16:15 Hegyi templom: zenei keresztút – jegyár: 18 euró
Április 10. nagypéntek: 19:30 Esterházy kastély, Haydn-terem: Stabat Mater – jegyár: 15–79 euró
Április 11. nagyszombat: 20:00 Esterházy kastély, kastélykápolna: a feltámadás ünneplése – egy húsvéti éjszaka, mint Haydn idejében - jegyár: 18 euró
Április 12. húsvét vasárnap: 9:00 Dóm: Mariazelli mise – ingyenes belépés
Április 13. húsvét hétfő: 10:15 Hegyi templom: Üstdob mise – ingyenes belépés

Kérdésünk: Hol található Joseph Haydn utolsó nyughelye? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) Bécsben, a hundsturmi temetőben
B) A bécsi Köztemetőben
C) Az eisenstadti Hegyi templomban
D) Az eisenstadti kastélykápolnában

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre, két másik pedig egy-egy CD lemezzel lesz gazdagabb.

(2009. április 10. 19:30 Esterházy kastély, Haydn-terem (Eisenstadt – Ausztria) - Bécsi Akadémia, Bécsi Kamarakórus; Haydn: Stabat Mater, Hob. XXbis; vez.: Martin Haselböck; Haydn Ünnepi Játékok)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.