Klasszikus

Zenei kuriózum Pannonhalmán: Varga Tamás csellista ad online koncertet a Bazilikából

2021.03.16. 13:30
Ajánlom
A világ legjobb csellóművészei között számon tartott Varga Tamás lép fel a Pannonhalmi Főapátság nagyböjti koncertjén. A járványhelyzet miatt személyesen nem, csak az online térben hallgathatják a zenekedvelők a hangversenyt március 19-én.

Évek óta hagyomány, hogy nagyböjt idején koncertsorozatot szervez a Pannonhalmi Főapátság. Az is megszokott már, hogy minden évben a három alkalomból álló sorozat egyik estjét egy szólóhangszernek szentelik. Az azonban rendhagyó, hogy a hangverseny alatt a zeneművész egyedül, közönség nélkül játszik a Szent Márton Bazilikában. A hallgatóság most ugyanis élő, online közvetítéssel kapcsolódhat be a koncertbe. A főapátság zenei főtanácsadója, Erdődy Orsolya szerint a járványhelyzet szülte kényszermegoldás ugyanakkor – a zenei mellett – különleges vizuális élményt is nyújthat, amikor március 19-én Varga Tamás egyedül ül és játszik a páratlan szépségű és akusztikájú Bazilikában.

Ahogy a nagyböjt, úgy ez az élmény is – hogy egyedül vagyunk a térben és a világban – elmélkedésre sarkallhatja a hallgatóságot.

Arra, hogy átgondoljuk az életünket – véli Erdődy Orsolya.

DSC_8470PANNONH6-105842.jpg

Pannonhalmi Főapátság (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Bach – aki a lipcsei Tamás-templom karnagyaként számos egyházi művet komponált – a csellószvitjeit nem egyházi megrendelésre készítette, ennek ellenére ezek a szólódarabok is jól illeszkednek a vallási ünnepekhez, így a nagyböjthöz is – fejti ki Orsolya, miért esett a választás éppen a német zeneszerzőre. „Nincs is talán felemelőbb, mint szólócsellót hallgatni a Szent Márton-bazilikában. Varga Tamás pedig a világ egyik legjobb csellóművésze” – mondja.

Nem egy „homlokráncolós” előadásmódra, hanem nagyon is élő és élvezhető Bach interpretációra számíthat a közönség.

Varga Tamás a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett. Több mint húsz éve a világ legjobb három komolyzenei formációja között számon tartott Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája, aki az összes kontinensen megfordult már. Olyan világhírű karmesterekkel lépett fel, mint Giuseppe Sinopoli, Pinchas Steinberg vagy éppen Fischer Ádám. Kamarazenészként is elismert, számos európai fesztiválon, egyebek mellett a Bécsi Ünnepi Heteken és a Salzburgi Ünnepi Játékokon is fellépett. A barokk zene és előadásmód nagyon közel áll hozzá. Bach szvitjeit barokk és modern csellón is felvette. Mielőtt Bécsbe költözött sokat dolgozott Vashegyi Györggyel és az Orfeo Zenekarral, valamint Jordi Savall karmesterrel és zenekarával is.

A nagyböjti koncerten Bach hat szvitjéből hármat szólaltat meg a Szent Márton-bazilikában. Varga Tamásnak – mint mondja – nagyon szoros és hosszú évekre visszamenő kapcsolata van Bachhal. Rengetegszer játszotta a zeneszerző darabjait különböző változatokban. A csellóművész az elmúlt évtizedekben több mint harminc CD-t vett fel, de Bach hat szvitje az egyetlen, amelyet kétszer is rögzített. A márciusi koncerten ezekből hármat játszik majd, de volt olyan alkalom is, hogy egyben adta elő mind a hatot. Ahogy fogalmaz, maratoni koncert volt, két és fél óra tiszta zeneidővel.

Halla-Balint_0289-105734.jpg

Pannonhalmi Főapátság (Fotó/Forrás: Halla Bálint / Pannonhalmi Főapátság)

A szvitek hat tételből állnak. Az első a bevezetés, ráhangolódás, utána – bár Bach nem azért írta, hogy majd táncolnak rá – öt úgynevezett tánctétel következik. Varga Tamás játékában pedig ezt tartja szem előtt. Így a közönség nem egy túlbonyolított előadásra számíthat, hanem egy felszabadult, könnyed „elmesélésre”.

A csellóművész szerint ugyanis egy koncert mindig arról szól, hogy elmesél valakinek egy történetet.

A mese azonban egy éve másként szól. A járványhelyzet miatt a művészek többsége egyáltalán nem, vagy csak online tud fellépni. Ahogy Varga Tamás is. Sokkal nehezebb így. „Fizikálisan ugyanazokat a hangokat játszom el, de arra is figyelnem kell, hogy közönség nélkül is személyes maradjon a történet. Előadás közben kell magam elé képzelnem a hallgatóságot, akiknek mesélek” – vázolja a márciusi 19-i, pannonhalmi szólóest nehézségeit. A zeneszeretők ugyanis a pandémiás korlátozások miatt nem ülhetnek be a Szent Márton-bazilikába, hanem az interneten, élőben követhetik a koncertet. Mindezek ellenére azonban Varga Tamás hálás a lehetőségért, hogy egyáltalán játszhat.

TamasVarga-OlgaKretsch3-132410.jpg

Varga Tamás (Fotó/Forrás: Olga Kretsch / Pannonhalmi Főapátság)

„Az ilyen alkalmakkal tartjuk a közönségben és magunkban is a lelket, hogy ne adjuk fel a reményt, hogy lesz még élő koncert.”

A csellista szerint a Bach-darabok jól illeszkednek a Bazilika ezeréves falai közé. A maga nemében mindkettő páratlan érték: egy zeneszerző olyan műveket alkotott, amelyeket évszázadokkal később is játszanak. Egy építész pedig olyan épületet hozott létre, amelyet egy évezred után is felkeresnek az emberek és megcsodálják. „Mindkettő az esztétikát képviseli, a zene a hallhatót, a Bazilika a láthatót” – fejti ki.

TamasVargaMartinKubik-110116.jpg

Varga Tamás (Fotó/Forrás: Martin Kubik / Pannonhalmi Főapátság)

Varga Tamásnak nem a márciusi fellépése lesz az első Szent Márton hegyén. Szinte napra pontosan hat évvel a mostani nagyböjti koncert előtt tartott a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak egy zártkörű hangversenyt. Unokaöccse ugyanis itt tanult akkor. Még gyerekként pedig évekig fellépett a Magyar Rádió gyermekkórusával a bazilikában karácsonykor, akkor még énekesként. Bár ennek már majd negyven éve, az élmény ma is élénken él benne. „Emlékszem, ahogy a cókmókunkat fogva sétálunk fel a várhoz. Előttem a Bazilika lépcsője, amin állva énekeltünk. Azt sem felejtem, ahogy a fellépés után buszozunk hazafelé a behavazott falvakon keresztül, miközben a házak ablakain benézve, mindenhol a feldíszített karácsonyfákat látjuk. Különleges hangulata volt és érdekes lesz újból itt játszani és megélni ezt a gyönyörű környezetet és átélni az akusztikát”.

A Szent Márton-bazilikában felcsendülő nagyböjti koncert 2021. március 19-én, pénteken 19.00 órától ezen a linken lesz követhető.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.