Klasszikus

Zenei prédikációk

2003.12.09. 00:00
Ajánlom
Harnoncourt azt írja: „nem látom értelmét annak, hogy másodrangú szerzők másodrangú műveit ássuk ki, vagy hogy akár elsőrangú műveket untig ismételgessünk, miközben a Bach Kantátáknak – vagy legalábbis egy részüknek – még nem született meg a megfelelő interpretációja”.

Bár a jeles karmesterrel, főleg, mint karmesterrel, és nem mint teoretikussal, sokszor nem értek egyet, de azt hiszem, ez a kijelentése nagyon igaz. Hadd tegyem rögtön hozzá, nem az ő felvételeit tartom etalonnak, nem az összkiadás Kantáta-felvételeit tartom a legjobbaknak. De kétségtelen, hogy rajta (és kiadói társain) kívül még senki sem vette lemezre az összes Kantátát. Bár Magyarországon is akadt rá már példa, hogy felkészült és jó zenészek előadták ezt a gigantikus alkotást, az összes Kantátát, hellyel-közzel kitűnően.

A régizenészek közül Koopman után Gardiner és Herreweghe vette lemezre a legtöbb művet az egyházzene legmeghatározóbb sorozatából, a többiek (Biondi, Parrott) többnyire megelégszenek az unásig, igaz mégsem elég jól ismert darabokkal (4-es, 82-es, 151-es stb, melyeknek kitűnő nem régizenés változata is van). Gardiner Zarándoklat-sorozata elementáris erejű, nála a clarino megjelölés többnyire a magas trombitahangot (a natúrtrombita 4. oktávját) jelöli, úgy szólnak nála a trombiták, hogy szinte kiszúrják a zene szövetét, a szólóénekesekkel sincs többnyire baj, bár azokkal van a legtöbb, mégis, talán csak azért, mert a sorozat címe alig több marketingfogásnál (az eredeti tervek szerint egy zárandokút egyes helyszínein készültek volna a felvételek, de persze javarészüket stúdióban vették fel), van a Gardiner-felvételekkel kapcsolatban a hallgatónak valami rossz érzése, ami körülbelül úgy fogalmazódik meg: az egész túl tökéletes.

Aki hallotta Herreweghe pesti Máté passió-koncertjét, az tudja, hogy Herreweghe az, aki nagyjából úgy közelít Bachhoz, ahogy a leghelyesebb: hívőként. Nála Bach mindamellett, hogy a zenetörténet legnagyobb alakja, zenei prédikátor is, akinél a szöveg jelentését hangsúlyozzák a zenei gesztusok. Bach az evangéliumok értője és elemzője is, akinek értelmezése minden hangon érezhető, akinél minden hang a lelki elmélyülést segíti elő: mégsem csupán oltár nála a hang, nem hang-más, hanem a mély megrendültség, a hit megrendülésének megtestesítője. Herreweghe Kantáta-felvételei közül is kiemelkednek azok, amelyek a Virginnél jelentek meg. Ezeket adta most ki újra az EMI régizenés tagozata (négy CD-n), mellétéve néhány kis misét. Ajánlom azoknak, akik csak belehallgatnak: a Rifkin által is kedvelt korai 131-es nyitó koráltételét, a Krisztus szenvedéséről meditáló 105-ös nyitó kórusának prelúdium és fúgáját (nem régizenészek figyelmébe: van 105-ös Ansermet-vel is), a 73-as (melyben hallani lehet a 82-es basszusáriáját) tenoráriáját, a 39-es kétfurulyás szopránáriáját, a 93-as bájos, szimmetrikus formáját, a kórustételeket: és még inkább a gyönyörű, többnyire az 1738-as évből származó kis miséket, melyek miatt érdemes megvenni ezeket a lemezeket azoknak is, akiknek már megvolt a régi kétlemezes változat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.