Klasszikus

Zenei premierek a Debreceni Őszi Fesztiválon

2008.10.16. 00:00
Ajánlom
Sokrétű, minden korosztály számára érdekes, igényes programokat kínál október 10. és 30. között a Debreceni Őszi Fesztivál, amely felejthetetlen élményekkel gazdagítja a cívisváros lakóit és a városba látogatókat egyaránt.

Október 21-én a Kölcsey központ Nagytermében Horgas Eszter és Vukán György neves zeneszerzők műveit adják elő. A Vukán-Horgas duó most a romantika egyik legvirtuózabb és talán legérzékenyebb szerzőjének műveit választották. Az esten elhangzik Chopin f-moll zongoraversenye, az a-moll mazurka, és felcsendül számos keringő és etűd. A koncert második felében Puccini születésének 150. évfordulója alkalmából a Bohémélet különleges színpadi adaptációját, jazz-bigbendre és három szólistára írt változatát hallhatják az érdeklődők. Mimi szerepét Horgas Eszter, Rodolfót a trombitaművész-zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél, míg Puccinit az operaátirat szerzője, Vukán György formálja meg. Az előadás világpremiernek számít, amelyen a Modern Art Ochestra játszik.

Október 25-én Mozart szerzeményei korabeli hangszereken csendülnek fel a Kölcsey Központ Nagytermében, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésével. Az est karmestere Vashegyi György lesz, aki a régi zenei kompozíciók példás megszólaltatója és újraélesztője Magyarországon. A Mozart műveiből álló hangverseny kerek fél évtizedet fog át a szerző életművéből. A d-moll zongoraverseny először szólal meg Magyarországon korabeli hangszereken a világhírű fortepiano-művész, Malcolm Bilson előadásában.

(2008. október 21. 19:00 Kölcsey Központ (Debrecen) - Vukán György (zongora) és Horgas Eszter (fuvola) Chopin-Puccini estje; km.: Fekete-Kovács Kornél (trombita), Modern Art Orchestra

2008. október 25. 19:00 Kölcsey Központ (Debrecen) - Mozart korabeli hangszereken - az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus koncertje; km.: Malcolm Bilson (fortepiano), Csereklyei Andrea, Halmai Katalin (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor), Cser Krisztián (basszus); vez.: Vashegyi György; Mozart C-dúr szimfónia, K 338; d-moll zongoraverseny, K 466; c-moll mise, K 427)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.