Klasszikus

Zenei tehetségeket támogat az Erste

2011.11.17. 16:45
Ajánlom
31 zeneakadémiai növendék nyerte el az Erste Bank és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körének pályázatát.

A közösen indított tehetséggondozó ösztöndíjprogram során az Erste Bank több millió forinttal támogatja a pályázatot elnyert növendékeket. A csütörtökön tartott ünnepélyes díjátadón Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora elmondta, hogy mint régen Liszt lakásán a pénzzel teli tál, melyből minden, pénz szűkében lévő növendéke vehetett, úgy hozták létre ezt a szimbolikus tálat az Erste Bankkal. Danks Emese, a bank kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy miután a Művészetek Palotájának régóta stratégiai partnerei, úgy érezték, felelősséggel tartoznak a jövő művészei felé is. "Ezzel a programmal azt szeretnénk elérni, hogy sok-sok év múlva is legyenek olyan muzsikusaink, akik itthon és külföldön is tovább tudják vinni a magyar kultúra évszázados hagyományait. Nagy örömmel támogatjuk azokat a tehetségeket, akik egyedülálló és univerzális értékeket hoznak létre." - mondta Danks Emese.

Az Erste az elsőkért nevű pályázatra 120-an jelentkeztek, köztük 31-en kaptak lehetőséget arra, hogy tanulmányaikat finanszírozzák, szakmai továbbképzéseken, mesterkurzusokon vegyenek részt. Pályázni három kategóriában lehetett: havi ösztöndíj, lakhatási támogatás vagy egyéni projektek. A legnépszerűbbnek ez az utóbbi bizonyult. A beérkezett pályaműveket szakmai bizottság bírálta el és döntött a végeredményről. A nyertes pályázók között van többek között Agód Alíz, Bodoczki Ernő, Fejérvári János, Fülöp Gergely, Guessous Majda Mária, Jámbor Anna, Jámbor Janka, Nagy Mira, Rab Gyula, Szász Szabolcs, Szkordilisz Emíliaés Varga Emília is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.