Klasszikus

Zenei tehetségeket támogat az Erste

2011.11.17. 16:45
Ajánlom
31 zeneakadémiai növendék nyerte el az Erste Bank és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körének pályázatát.

A közösen indított tehetséggondozó ösztöndíjprogram során az Erste Bank több millió forinttal támogatja a pályázatot elnyert növendékeket. A csütörtökön tartott ünnepélyes díjátadón Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora elmondta, hogy mint régen Liszt lakásán a pénzzel teli tál, melyből minden, pénz szűkében lévő növendéke vehetett, úgy hozták létre ezt a szimbolikus tálat az Erste Bankkal. Danks Emese, a bank kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy miután a Művészetek Palotájának régóta stratégiai partnerei, úgy érezték, felelősséggel tartoznak a jövő művészei felé is. "Ezzel a programmal azt szeretnénk elérni, hogy sok-sok év múlva is legyenek olyan muzsikusaink, akik itthon és külföldön is tovább tudják vinni a magyar kultúra évszázados hagyományait. Nagy örömmel támogatjuk azokat a tehetségeket, akik egyedülálló és univerzális értékeket hoznak létre." - mondta Danks Emese.

Az Erste az elsőkért nevű pályázatra 120-an jelentkeztek, köztük 31-en kaptak lehetőséget arra, hogy tanulmányaikat finanszírozzák, szakmai továbbképzéseken, mesterkurzusokon vegyenek részt. Pályázni három kategóriában lehetett: havi ösztöndíj, lakhatási támogatás vagy egyéni projektek. A legnépszerűbbnek ez az utóbbi bizonyult. A beérkezett pályaműveket szakmai bizottság bírálta el és döntött a végeredményről. A nyertes pályázók között van többek között Agód Alíz, Bodoczki Ernő, Fejérvári János, Fülöp Gergely, Guessous Majda Mária, Jámbor Anna, Jámbor Janka, Nagy Mira, Rab Gyula, Szász Szabolcs, Szkordilisz Emíliaés Varga Emília is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.