Klasszikus

Zenei ügynökséget indított Körner Tamás

2012.04.10. 15:42
Ajánlom
A Budapest Fesztiválzenekartól januárban nyugalomba vonult Körner művészeti menedzsmenttel foglalkozó egyszemélyes ügynökséget nyitott. Baráti Kristóf hegedű- és Várjon Dénes zongoraművész, valamint Hamar Zsolt karmester már le is szerződtek a volt igazgatóval és már jelentkeztek további magyar és külföldi muzsikusok is.

"Jóval korábban elhatároztam, hogy 65 esztendős koromban elköszönök az igazgatói széktől, azonban úgy hozta az élet, hogy még egy évet ráhúztam - nyilatkozta Körner Tamás. "Úgy vélem, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar túl rangos és komoly intézmény ahhoz, hogy megengedje magának azt a luxust, hogy bevárja, míg egy kifáradóban lévő embertől kényszerűen búcsút kell vennie. Van bennem elég energia, semhogy nem létező vidéki birtokaimra visszavonuljak és a könyveim közé temetkezzem. Sok elképzelésem volt, de végül úgy alakult, hogy egy ügynökséget alapítottam. Pontosabban még alapítom, mert a névsor még nem végleges" - fűzte hozzá Körner, majd hozzátette: legfeljebb hat-hét zenésszel foglalkozna egyszerre, mert véleménye szerint egy igazi impresszárió személyes munkát végez, csak úgy tudja megnyugtatóan és eredményesen képviselni a vele szerződöttek érdekeit. Ez pedig behatárolja a létszámot, így csupán szólistákat, előadóművészeket vesz a listájára Körner, kvartetteket már nem.

6AB0B7F9-DC17-4B48-B391-B7A8588CA1DD

Az ajándékkal, a Nádler-festménnyel.

„Menedzselésükkel kapcsolatban olyan ismert művészeket kerestem meg, mint Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Hamar Zsolt. Rajtuk kívül, magyar és külföldi előadóművészekkel is tárgyalok, de konkrétumokba még nem szeretnék bocsátkozni, mert a váltást először még a jelenlegi menedzserekkel kell megbeszélnem. Korábban volt olyan terv, hogy külsősként részt veszek a BFZ külföldi turnéinak és a magyar vendégművészek munkájának előkészítésben, de végül megváltozott ez a koncepció. A szálak mindenesetre a zenekar és köztem elszakíthatatlanok maradnak, húsz évet nem dob ki az ember" - zárta gondolatmenetét a volt igazgató.

Körner Tamás édesapja építészmérnök volt, de a Zeneakadémiát is elvégezte, egyik nagybátyja pedig a milánói Scala zenekarában játszott. Körner bölcsészként került a párizsi Magyar Intézethez, itt kereste meg Fischer Iván 1992-ben, ugyanis ebben az évben az addig évi 3-4 alkalommal összeállt zenekar elnyerte a főváros támogatását, és így állandó zenekarrá válhatott. A Budapesti Fesztivál Zenekarnál végzett munkájáért Körner Tamást 2012-ben Bánffy Miklós-díjjal tüntették ki.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.