Klasszikus

Zenei ügynökséget indított Körner Tamás

2012.04.10. 15:42
Ajánlom
A Budapest Fesztiválzenekartól januárban nyugalomba vonult Körner művészeti menedzsmenttel foglalkozó egyszemélyes ügynökséget nyitott. Baráti Kristóf hegedű- és Várjon Dénes zongoraművész, valamint Hamar Zsolt karmester már le is szerződtek a volt igazgatóval és már jelentkeztek további magyar és külföldi muzsikusok is.

"Jóval korábban elhatároztam, hogy 65 esztendős koromban elköszönök az igazgatói széktől, azonban úgy hozta az élet, hogy még egy évet ráhúztam - nyilatkozta Körner Tamás. "Úgy vélem, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar túl rangos és komoly intézmény ahhoz, hogy megengedje magának azt a luxust, hogy bevárja, míg egy kifáradóban lévő embertől kényszerűen búcsút kell vennie. Van bennem elég energia, semhogy nem létező vidéki birtokaimra visszavonuljak és a könyveim közé temetkezzem. Sok elképzelésem volt, de végül úgy alakult, hogy egy ügynökséget alapítottam. Pontosabban még alapítom, mert a névsor még nem végleges" - fűzte hozzá Körner, majd hozzátette: legfeljebb hat-hét zenésszel foglalkozna egyszerre, mert véleménye szerint egy igazi impresszárió személyes munkát végez, csak úgy tudja megnyugtatóan és eredményesen képviselni a vele szerződöttek érdekeit. Ez pedig behatárolja a létszámot, így csupán szólistákat, előadóművészeket vesz a listájára Körner, kvartetteket már nem.

6AB0B7F9-DC17-4B48-B391-B7A8588CA1DD

Az ajándékkal, a Nádler-festménnyel.

„Menedzselésükkel kapcsolatban olyan ismert művészeket kerestem meg, mint Baráti Kristóf, Várjon Dénes és Hamar Zsolt. Rajtuk kívül, magyar és külföldi előadóművészekkel is tárgyalok, de konkrétumokba még nem szeretnék bocsátkozni, mert a váltást először még a jelenlegi menedzserekkel kell megbeszélnem. Korábban volt olyan terv, hogy külsősként részt veszek a BFZ külföldi turnéinak és a magyar vendégművészek munkájának előkészítésben, de végül megváltozott ez a koncepció. A szálak mindenesetre a zenekar és köztem elszakíthatatlanok maradnak, húsz évet nem dob ki az ember" - zárta gondolatmenetét a volt igazgató.

Körner Tamás édesapja építészmérnök volt, de a Zeneakadémiát is elvégezte, egyik nagybátyja pedig a milánói Scala zenekarában játszott. Körner bölcsészként került a párizsi Magyar Intézethez, itt kereste meg Fischer Iván 1992-ben, ugyanis ebben az évben az addig évi 3-4 alkalommal összeállt zenekar elnyerte a főváros támogatását, és így állandó zenekarrá válhatott. A Budapesti Fesztivál Zenekarnál végzett munkájáért Körner Tamást 2012-ben Bánffy Miklós-díjjal tüntették ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.