Klasszikus

Zenei ünnepek ősi helyszíneken

2006.07.24. 00:00
Ajánlom
Negyvenedik alkalommal rendezik meg a Nyírbátori Zenei Napokat 2006. augusztus 11. és 20. között. A rendezvénysorozat keretében nyolc ősi, műemléki helyszínen tizenhat koncertre kerül sor.

Az operaműfaj kedvelőit két előadással is várják: augusztus 12-én a nyírbátori Múzeum udvarán Verdi Rigolettója lesz látható (a főbb szerepekben: Bancsov Károly, Kertesi Ingrid, Pataki, Adorján, Molnár Mária, Szilágyi János, Sándor Árpád, közreműködik: a Kolozsvári Magyar Opera Ének-, Zene- és Tánckara, rendezte és vezényel: Selmeczi György); augusztus 18-án pedig Wagner-estre kerül sor a nyírbátori Református templomban, ahol a Lohengrin Előjátéka és a II. felvonás jeleneti mellett a Trisztán és Izolda II. felvonása lesz hallható (közreműködik: Kolonits Klára, Wittinger Gertrúd, Mathias Schulz, Molnár Mária, Molnár Levente, Sándor Árpád, Pataki Adorján, a Debreceni Kodály Kórus és a Kassai Filharmonikusok, vezényel: Selmeczi György). Könnyedebb kikapcsolódást ígér a Színház- és Filmművészeti Egyetem „Pardon! Operett” című előadása augusztus 16-án 19 órától a nyírbátori Múzeum udvarán.

A Mozart-év alkalmából a kétszázötven éve született komponista egyházzenei alkotásaiból rendeznek hangversenyt augusztus 13-án 19.30-tól a nyírbátori Római katolikus templomban, amelynek fellépői Miks Adrienn, Wittinger Gertrúd, Szerekován János, Cserhalmi Ferenc és a Debreceni Kodály Kórus lesznek. A vokális műfajok kedvelőinek figyelmébe ajánlható ezen kívül a Discantus énekegyüttes reneszánsz és huszadik századi művekből összeállított koncertje is, amelynek a máriapócsi Görög katolikus templom ad otthont augusztus 19-én 19.30-tól.

A népzene iránt érdeklődők Lovász Irén és Mizsei Zoltán Égi hang című előadásaira látogathatnak el augusztus 14. 19 órakor a csarodai Református templomba, illetve augusztus 15-én 19 órakor a nyírbélteki Római katolikus templomba. A szervezők külön figyelmet fordítanak a fiatalok zenei kultúrájának alakítására; nekik szól A brémai muzsikusok című meseopera, amelyet a kecskeméti Miraculum Gyermekkar, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem növendékei adnak elő augusztus 11-én 16 órától a nyírbátori Kulturális Központban. A Nyírbátori Zenei Napok záróeseménye Kocsis Zoltán és a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának Liszt-estje lesz augusztus 20-án 19.30-tól a nyírbátori Református templomban.

A komolyzenei hangversenyeken kívül a fesztivál egy nagyszabású Nemzetközi Történész Találkozónak is helyet ad, ahol a meghívott vendégek és az érdeklődők „A Báthoriak kora” címmel a Báthori-család és Európa kapcsolatáról hallhatnak előadásokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.