Klasszikus

Zenék tükörben

2005.01.10. 00:00
Ajánlom
Különleges négy hangversenyt kínál a Magyar Rádió a koncertlátogatóknak és a rádióhallgatóknak. A 2005. február 8-án kezdődő rendhagyó bérletsorozatban ugyanis a művek mindegyike kétszer hangzik el: először zongorán (illetve zongoranégyes előadásában), másodszor zenekari átiratban.

A szimfonikus zenekar által nem egyszerűen megkettőződik a hangzó valóság, hanem – hiszen varázstükörről van szó! – át- és kiszíneződik, más tér- és fényviszonyok közé kerül az eredeti „hangzó kép”. A tükröződés–elszíneződés mikéntje is változó: néha a szerzők maguk „metszik” a szimfonikus tükröt (Brahms: Változatok egy Haydn-témára; Liszt: Mephisto-keringő; Ravel: Lúdanyó meséi), máskor a „tükörkészítő” már egy másik stíluskorszak képviselője (Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei; Brahms–Schönberg: g-moll zongoranégyes), de hallhatunk olyan átiratot is, amelyet több mint kétszáz év választ el az eredeti kompozíciótól (Beethoven–Wittinger Róbert: c-moll (Patetikus) szonáta).

Ráadásul a tükör-varázslat – akárcsak a mesékben – fordítva is működik, hiszen egy teljes zenekar visszabűvölhető a zongorába, amint ezt Ravel teszi Debussy noktürnjeinek átírásakor. E zenei tükörországok közti utazások tapasztalt „idegenvezetője” a zongoraművész–karmester Vásáry Tamás lesz, aki neves kamarapartnereivel (Frankl Péterrel, Farkas Gáborral, Perényi Miklóssal, Kelemen Barnabással és Kokas Katalinnal) a zongora mellett, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Énekkarával a karmesteri dobogón együttzenélve kalauzolja hallgatóit e mesékkel, csodákkal és titkokkal teli birodalmakban.

A sorozat koncertjei a Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián lesznek hallhatóak. A bérletek már kaphatóak az ismert jegyirodákban.

PROGRAM

1. 2005. február 8. kedd, 19.30 – Nemzeti Hangversenyterem
Beethoven: c-moll (Patetikus) szonáta, op. 13
Beethoven–Wittinger Róbert: Venerazione (a c-moll szonáta zenekari átirata)
Brahms: Változatok egy Haydn-témára (két zongorára)
Brahms: Változatok egy Haydn-témára (zenekarra)
Km.: Vásáry Tamás és Farkas Gábor (zongora)

2. 2005. március 5. szombat, 19.30 – Zeneakadémia
Brahms: g-moll zongoranégyes, op. 25
Brahms–Schönberg: g-moll zongoranégyes (zenekarra)
Km.: Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (mélyhegedű), Perényi Miklós (gordonka), Vásáry Tamás (zongora)

3. 2005. április 9. szombat, 19.30 – Zeneakadémia
Debussy–Ravel: Három noktürn (két zongorára)
Debussy: Három noktürn (zenekarra és nőikarra)
Ravel: Lúdanyó meséi (zongorára, négy kézre)
Ravel: Lúdanyó meséi (zenekarra)
Km.: Frankl Péter és Vásáry Tamás (zongora), a Magyar Rádió Énekkarának női kara (karigazgató: Strausz Kálmán)

4. 2005. május 10. kedd, 19.30 – Zeneakadémia
Liszt: Első Mephisto-keringő (zongorára)
Liszt: Első Mephisto-keringő (zenekarra)
Muszorgszkij: Egy kiállítás képei (zongorára)
Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei (zenekarra)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.