Klasszikus

Zenekar a dobozban

2004.06.19. 00:00
Ajánlom
Korenchy Gábor nagyjából harminc éve gyűjt régi, zenélő szerkezeteket, sípládákat, fonográfokat, gramofonokat és olyan herkentyűket, amelyekről az ember nem is sejtené, hogy léteznek. Több mint százdarabos gyűjteményéből most nyolcvankettőt állítottak ki a Nagytétényi Kastélymúzeumban.

A kastélymúzeum egyébként egy ötszáz évet átölelő lakáskultúra-kiállításnak is állandó helyszíne, és tapasztalataim szerint előbb érdemes azt megnézni, így könnyebben ráhangolódunk a zenélő tárgyakra. Alexandriában állítólag már időszámításunk előtt két-háromszáz évvel építettek zenélő automatákat. A muzsikáló szerkezetek fénykora mégis a XVII. században kezdődött. A barokk udvarok urai, gondolom, egymást próbálták túlszárnyalni abban, hogy kinek szól szebben-jobban a zenegépe. Kedvencem egy mozgó, fütyülő énekesmadár-automata. Ilyet manapság is árusítanak, csak műanyagból, és a kínaiak csinálják.

Van még madárfüttyöt utánzó zsebóra (modern formája a tv-shopból beszerezhető), de legtöbb féle talán a zenélő dobozokból van, azokat egészen a XIX. század végéig készítették. A mindig éppen divatos zene szólt belőlük, hiszen nem lehetett cserélni a hengereiket. A balatoni büfék elengedhetetlen kelléke, a zeneautomata őse is megtalálható a kiállításon: a polyphon és az euphonion nevű zenegépekbe pénzt kellett dobni, akkor szólaltak meg.

Működés közben a leglátványosabb bizonyára az orchestrion, a hangja is ennek a legszebb. Szekrény méretű doboz, amelybe kis híján egy egész zenekart zsúfoltak bele. A kiállításon nemcsak csodálni lehet a régi kávéházak, szalonok hangulatát idéző masinákat, hanem meg is lehet hallgatni őket. Az emberi hangot először rögzíteni tudó fonográfokból és gramofonokból is látható néhány.

Korenchy Gábor gyűjtő elmondta, hogy egy bizományi bolt kirakatában látta meg az első zenélő szerkezetet. Megvette. Azóta a gyűjtés a szenvedélyévé vált. Eleinte újsághirdetések útján és barátoktól, ismerősöktől szerezte be a tárgyakat, manapság azonban már csak kereskedőktől tud venni zenélő gépezeteket. Vasárnap délután három órától az érdeklődőknek Korenchy úr a működésüket is bemutatja a kastélymúzeumban. (A kiállítás hétfő kivételével 10–18 óráig van nyitva, egészen november 14-éig.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.