Klasszikus

Zenekar a dobozban

2004.06.19. 00:00
Ajánlom
Korenchy Gábor nagyjából harminc éve gyűjt régi, zenélő szerkezeteket, sípládákat, fonográfokat, gramofonokat és olyan herkentyűket, amelyekről az ember nem is sejtené, hogy léteznek. Több mint százdarabos gyűjteményéből most nyolcvankettőt állítottak ki a Nagytétényi Kastélymúzeumban.

A kastélymúzeum egyébként egy ötszáz évet átölelő lakáskultúra-kiállításnak is állandó helyszíne, és tapasztalataim szerint előbb érdemes azt megnézni, így könnyebben ráhangolódunk a zenélő tárgyakra. Alexandriában állítólag már időszámításunk előtt két-háromszáz évvel építettek zenélő automatákat. A muzsikáló szerkezetek fénykora mégis a XVII. században kezdődött. A barokk udvarok urai, gondolom, egymást próbálták túlszárnyalni abban, hogy kinek szól szebben-jobban a zenegépe. Kedvencem egy mozgó, fütyülő énekesmadár-automata. Ilyet manapság is árusítanak, csak műanyagból, és a kínaiak csinálják.

Van még madárfüttyöt utánzó zsebóra (modern formája a tv-shopból beszerezhető), de legtöbb féle talán a zenélő dobozokból van, azokat egészen a XIX. század végéig készítették. A mindig éppen divatos zene szólt belőlük, hiszen nem lehetett cserélni a hengereiket. A balatoni büfék elengedhetetlen kelléke, a zeneautomata őse is megtalálható a kiállításon: a polyphon és az euphonion nevű zenegépekbe pénzt kellett dobni, akkor szólaltak meg.

Működés közben a leglátványosabb bizonyára az orchestrion, a hangja is ennek a legszebb. Szekrény méretű doboz, amelybe kis híján egy egész zenekart zsúfoltak bele. A kiállításon nemcsak csodálni lehet a régi kávéházak, szalonok hangulatát idéző masinákat, hanem meg is lehet hallgatni őket. Az emberi hangot először rögzíteni tudó fonográfokból és gramofonokból is látható néhány.

Korenchy Gábor gyűjtő elmondta, hogy egy bizományi bolt kirakatában látta meg az első zenélő szerkezetet. Megvette. Azóta a gyűjtés a szenvedélyévé vált. Eleinte újsághirdetések útján és barátoktól, ismerősöktől szerezte be a tárgyakat, manapság azonban már csak kereskedőktől tud venni zenélő gépezeteket. Vasárnap délután három órától az érdeklődőknek Korenchy úr a működésüket is bemutatja a kastélymúzeumban. (A kiállítás hétfő kivételével 10–18 óráig van nyitva, egészen november 14-éig.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.