Klasszikus

Zenekarok támogatásáról is döntöttek

2012.09.26. 15:04
Ajánlom
A II. kategóriába sorolt zenekarok, valamint a Kiemelt művészeti célok támogatására, zenekarok és énekkarok számára kiírt pályázatokról is döntött Balog Zoltán.

A VI-os kategrória színházairól és azok támogatásáról már írtunk és e korábbi cikkünkben érintettük a nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarokat és énekkarokat, amelyek összesen mintegy 1,17 milliárd forintot kaphatnak, a következő felosztásban: a nemzeti minősítésű zenekarok számára összesen mintegy 716 millió, a kamarazenekaroknak 16,5 millió, az énekkarok számára pedig 90,5 millió forintos támogatást javasolnak. A bizottság a kiemelt előadóművészeti szervezetekre jutó támogatásból 78 százalékot (összesen 275,2 millió forintot) a szimfonikus zenekarok, 11-11 százalékot (38,8 millió forintot) a kamarazenekarok és énekkarok számára javasol biztosítani.

A II. kategóriába sorolt zenekarok az emberi erőforrások miniszterének döntése értelmében 119,9 millió forintra számíthatnak, ebből az Orfeo Zenekar 2012-es évi tevékenységének támogatására 19,2 millió forintot, a Purcell Kóruséra 9,3 milliót szánnak. A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok 10,5 milliót, míg a Mendelssohn Kamarazenekar 11,5 millió forintot kaphat.

A Kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatása - zenekarok és énekkarok számára meghirdetett pályázatán a MÁV Szimfonikus Zenekar számíthat a legtöbbre: a Szőke Tibor mesterbérlet első két alkalmának megrendezésére 2 millió forintot kaphatnak. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a Savaria Szimfonikus Zenekar 1,5 millió, míg többek között az Anima Musicae Kamarazenekar és a Kodály Filharmónia Debrecen 1-1 milliót könyvelhet el.

Az államtitkárság közlése szerint a kormany.hu oldalon részletesen is olvasható dokumentumokban feltüntetett összegek tervezettek, amelyek a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvény tárgyalásakor változhatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.