Klasszikus

Zeneklónozás

2003.09.18. 00:00
Ajánlom
Csaknem ötmilliárd dolláros veszteséggel zárta a zeneipar az elmúlt évet. Az ágazat a fénykorban, a kilencvenes évek közepén még 38 milliárd dollár hasznot zsebelt be.

A sztárok iránti igény az utóbbi években nem lett kisebb, csakhogy a fogyasztók nem hajlandók ugyanúgy fizetni a zenéért, mint korábban, inkább letöltik az internetről. Az iparág képviselőinek álláspontja egyértelmű: a jogdíjmentes zeneletöltés valójában lopás, ami nagyságrendje miatt – percenként 11 ezer zeneszám – a padlóra küldheti a zeneipart.

A tömeges másolást két technikai trükk teszi lehetővé. Az egyik maga a digitalizálás: amint a zene – például CD-felvétel formájában – elektronikus jellé alakul, ugyanolyan egyszerűen küldhető, fogadható és másolható, mint egy szöveges üzenet vagy kép. A másik a fájlcserebere találmánya: léteznek olyan számítógépes programok, amelyekkel az egyszerű felhasználók milliói szabadon válogathatnak a többi felhasználó számítógépén tárolt ingyenes felvételek között. A probléma nem is csak a lemezkiadókat érinti. A játékszoftver-gyártók tavaly 13 milliárd, a filmkészítők négymilliárd dollárt buktak azon, hogy a világhálón ingyenes multimédia-börzék működnek.

Magyarország nem sokkal marad le a világtól. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) becslése szerint minden megvásárolt CD-re három jogdíjmentes másolat jut.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) a napokban 261 USA-polgár ellen indított pert arra hivatkozva, hogy a zenei fájlok tömeges letöltésével megsértették a copyrightjogokat. A Mahasz egyelőre csak figyelmeztető leveleket küld a jogsértő tartalmak szolgáltatóinak.

Korántsem biztos, hogy a jog(díj)védők és a másolók csatája jogi úton eldönthető. Szinte biztos, hogy a zenekiadás gyökeresen átalakul. A zene az interneten is hozzáférhető marad – legfeljebb valamennyit fizetni kell érte –, a műsort pedig valószínűleg nem lemezenként (az unalmas „töltelékdalokkal” együtt), hanem számonként veszik majd meg a vásárlók. A kiadók által is üdvözölt iTunes amerikai virtuális zenebolt sikere is ezt jelzi. Az internetes zenegép kínálatába ingyen is bele lehet hallgatni, egy szám letöltése 99 centbe kerül. Ezzel a módszerrel négy hónap alatt tízmillió dalt adtak el – legálisan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.