Klasszikus

Zeneklónozás

2003.09.18. 00:00
Ajánlom
Csaknem ötmilliárd dolláros veszteséggel zárta a zeneipar az elmúlt évet. Az ágazat a fénykorban, a kilencvenes évek közepén még 38 milliárd dollár hasznot zsebelt be.

A sztárok iránti igény az utóbbi években nem lett kisebb, csakhogy a fogyasztók nem hajlandók ugyanúgy fizetni a zenéért, mint korábban, inkább letöltik az internetről. Az iparág képviselőinek álláspontja egyértelmű: a jogdíjmentes zeneletöltés valójában lopás, ami nagyságrendje miatt – percenként 11 ezer zeneszám – a padlóra küldheti a zeneipart.

A tömeges másolást két technikai trükk teszi lehetővé. Az egyik maga a digitalizálás: amint a zene – például CD-felvétel formájában – elektronikus jellé alakul, ugyanolyan egyszerűen küldhető, fogadható és másolható, mint egy szöveges üzenet vagy kép. A másik a fájlcserebere találmánya: léteznek olyan számítógépes programok, amelyekkel az egyszerű felhasználók milliói szabadon válogathatnak a többi felhasználó számítógépén tárolt ingyenes felvételek között. A probléma nem is csak a lemezkiadókat érinti. A játékszoftver-gyártók tavaly 13 milliárd, a filmkészítők négymilliárd dollárt buktak azon, hogy a világhálón ingyenes multimédia-börzék működnek.

Magyarország nem sokkal marad le a világtól. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) becslése szerint minden megvásárolt CD-re három jogdíjmentes másolat jut.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) a napokban 261 USA-polgár ellen indított pert arra hivatkozva, hogy a zenei fájlok tömeges letöltésével megsértették a copyrightjogokat. A Mahasz egyelőre csak figyelmeztető leveleket küld a jogsértő tartalmak szolgáltatóinak.

Korántsem biztos, hogy a jog(díj)védők és a másolók csatája jogi úton eldönthető. Szinte biztos, hogy a zenekiadás gyökeresen átalakul. A zene az interneten is hozzáférhető marad – legfeljebb valamennyit fizetni kell érte –, a műsort pedig valószínűleg nem lemezenként (az unalmas „töltelékdalokkal” együtt), hanem számonként veszik majd meg a vásárlók. A kiadók által is üdvözölt iTunes amerikai virtuális zenebolt sikere is ezt jelzi. Az internetes zenegép kínálatába ingyen is bele lehet hallgatni, egy szám letöltése 99 centbe kerül. Ezzel a módszerrel négy hónap alatt tízmillió dalt adtak el – legálisan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.