Klasszikus

Zenélő lélek

2003.05.27. 00:00
Ajánlom
A Győri Balett legújabb előadásába szinte előre be volt kódolva a siker. A Purim után nem volt nehéz megjósolni, hogy az élőben a színpadon muzsikáló zenészekkel előadott klezmer újból magával ragadja a közönséget.

A zsidó klezmer zenén alapuló darab ötlete még a fent említett Purim után fogalmazódott meg, és az új bemutatót még a múlt év végére tervezték, de Jávori Ferenc, Fegya a Budapest Klezmer Band vezetője némi haladékot kért Kiss Jánostól. Érdemes volt várni. Fegya olyan zenét komponált, amely mindenki számára euforikus élményt nyújtott. Még a szintén közreműködő Liszt Kamarazenekar sokat tapasztalt vezetője Rolla János számára is meghatározó volt.

A klezmer, (kle-zimir: zenélő lélek) bár a zsidó kúltúra része, de egyben a népek kultúrái közötti híd, hiszen a Kelet-közép-európai eredetű stílus több nép zenéjét ötvözi egy sajátos hangzásvilágban. A klezmer az ember életének egész folyamát tükrözi, a születéstől a szerelem szenvedélyén át a halálig, a felszabadult öröm kifejezésétől a bús, borongós sírva vigadásig.

A zenekar, a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar a színpad hátterében foglal helyet, de az előadás folyamatában egyáltalán nem játszanak háttér szerepet a zenészek.

Az előadás tíz tételből áll, két felvonásra osztva, melynek első részét a Győri Balett házi koreográfusa William Fomin alkotta, míg a második felvonás négy tételéből, amely egyébként önálló zenei mű, a tulajdonképpeni Klezmer Szvit, egyet-egyet Bozsik Yvette, illetve az ExperiDance-s Román Sándor jegyez.

Nem tudni az eredeti cél az volt-e, vagy csak így sikeredett, de a koreográfiák, szerencsére nem nyomták el a zenei élményt. Tulajdonképpen a megelevenedett, látható muzsikát élvezhette a közönség. A színpadon igazi örömünnep zajlik, láthatóan mind a zenészek mind a táncosok jól érzik magukat az előadás folyamán, és ami fontos, ezt a jókedvet a közönségnek is át tudják adni. A remek előadásból nem igazán lehet kiemelni senkit, de egyvalakit okvetlenül meg kell említenünk. A Győri Balett veterán táncosa Zádorvölgyi László, alias Süni a rá osztott karakterben olyan színészi alakítást nyújtott, amit ritkán látni baletttáncostól. Összefoglalva a győriek, a klezmer band, illetve a kamarazenekar közös produkcióját látni kell, aki rá szánja magát, kellemes estében lesz része.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.