Klasszikus

Zenementes Nap

2007.11.10. 00:00
Ajánlom
A zene védőszentje, Szent Cecília ünnepe előtt egy nappal, november 21-én Zenementes Napot szervez Bill Drummond. A skót muzsikus a kezdeményezéssel a zene szerepére szeretné felhívni a figyelmet, idén a BBC skót adása és számos más brit rádió csatlakozik hozzá.

Hatodik alkalommal tartják meg idén a napot, tavaly egy londoni zenei rádió hallgatott el, jövőre filmvetítéseket terveznek, ahol a háttérzenét nem lehet majd hallani. A BBC-n most sem lesz csend, a zenéről fognak beszélgetni, Drummond szerint ugyanis a zene iránti viszonyunk a folyamatos impulzusok által sokat romlott az utóbbi időben. A rádiókban, hordozható mp3 lejátszókban, az utcán mindenhol jelen van a zene, ami az új technológiák révén egy archiválási projektté lett. A hangrögzítéssel a muzsika korábbi ceremoniális szerepe megszűnt, a Máté passiót bármikor, bárhol meghallgathatjuk.

A dél-afrikai születésű művészt részben John Cage 4’33 című műve inspirálta, amelyben a hang és a csend viszonya új értelmet nyer. Drummondnak nem ez az első nagyszabású projektje, alapítványával az év legrosszabb művészének járó 40 ezer font értékű díjat alapított, egyszer vásárolt 20 ezer dollárért egy festményt, 20 ezer darabra vágta és egyenként, darabját egy dollárért eladta, egy másik alkalommal pedig elégetett egymillió fontnyi készpénzt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.