Klasszikus

Zeneművek rendelésre

2005.02.23. 00:00
Ajánlom
Mától kortárs zenei fesztivál a Trafóban - A mai fiatal zeneszerzők nehezen tudnak elindulni a pályán. Ahhoz, hogy megéljenek, más zenei területeken kell munkát vállalniuk. Gyakran bemutatkozásra sincs lehetőségük, az asztalfióknak írják a darabokat - mondja Szigetvári Andrea, a Trafóban ma kezdődő Making New Waves.hu kortárs zenei fesztivál művészeti vezetője.

A hetedszer megrendezett eseménysorozat programjain minden évben a kortárs zene fiatal tehetségeit, új műfajait, irányzatait, más művészeti ágakkal való kapcsolatát mutatják be.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékén elektronikus zenét tanító Szigetvári szerint évente átlagosan négyen végeznek zeneszerzés szakon. Az elmúlt években egy igen tehetséges fiatal generáció fejezte be egyetemi tanulmányait. Közülük többen külföldön tanulnak, többnyire ösztöndíjjal. Arra ugyan még nincs példa, hogy külföldön is helyezkednek el, de a kinti tanulmányi idejük lejárta után valószínűleg erre is lehetőségük lesz. A többség itthon marad, ők viszont nem tudnak a zeneszerzésből megélni. Többnyire azért valamilyen formában a pályán maradnak, például középiskolákban, főiskolákon zeneelméletet, kreatív zenei gyakorlatot tanítanak, színházakban dolgoznak (mint zenei vezető vagy asszisztens), sokan pedig hangszeres tudásukat felhasználva helyezkednek el, például zongoratanárként vagy korrepetitorként. Persze van lehetőségük a nyilvánosság előtt is megjelenni, hiszen egyre több fesztivál törekszik arra, hogy fiatal zeneszerzőket is bemutasson, de egy-egy eseményre legfeljebb egy-két művet rendelnek, és a művek többségét szerzői honorárium nélkül mutatják be.

Mindezek miatt gondolták úgy a kétévente magyar programmal is jelentkező fesztivál szervezői, hogy idén a fiatal magyar zeneszerzőkre koncentrálnak: az ötnapos fesztivál műsorának nagy részét az erre az alkalomra rendelt művek alkotják. Bolcsó Bálint, Futó Balázs és Gryllus Samu egy-egy kamaradarabot, Dargay Marcell, Horváth Balázs és Vajda Gergely egy-egy ensemble darabot, Szakács Ajtony Csaba pedig egy multimédiás kisoperát komponált. Arról, hogy kit kérnek fel új mű írására, az előző évek tanítási tapasztalataira, valamint kollégái véleményére támaszkodva Szigetvári Andrea mint művészeti vezető dönt.

A szervezők másik célja, hogy a közönséget minél jobban bevonják a muzsikálásba: a HangJátszóHázban mindennap délelőtt tíz órától különböző zenei műhelyek munkájába kapcsolódhat be a látogató. Neves külföldi művészek segítenek megismerni például itthon kevéssé vagy egyáltalán nem ismert éneklési technikákat, műfajokat. Szigetvári Andrea szerint az elmúlt években a kortárs zenei újdonságok iránt fogékony törzsközönségük alakult ki, amelynek tagjai évről évre visszajárnak a fesztiválra.

Az először itt elhangzó műveket később már nem nagyon lehet meghallgatni, bár akadnak kivételek. Szakács multimédiás operáját például a Szombathelyi Bartók Fesztiválon is játsszák majd, és elképzelhető, hogy az MNW idei vendégei, a Trió Lignum és a holland De Ereprijs Orchestra később is műsorán tartja a számukra íródott műveket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.