Klasszikus

Zeneművek rendelésre

2005.02.23. 00:00
Ajánlom
Mától kortárs zenei fesztivál a Trafóban - A mai fiatal zeneszerzők nehezen tudnak elindulni a pályán. Ahhoz, hogy megéljenek, más zenei területeken kell munkát vállalniuk. Gyakran bemutatkozásra sincs lehetőségük, az asztalfióknak írják a darabokat - mondja Szigetvári Andrea, a Trafóban ma kezdődő Making New Waves.hu kortárs zenei fesztivál művészeti vezetője.

A hetedszer megrendezett eseménysorozat programjain minden évben a kortárs zene fiatal tehetségeit, új műfajait, irányzatait, más művészeti ágakkal való kapcsolatát mutatják be.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékén elektronikus zenét tanító Szigetvári szerint évente átlagosan négyen végeznek zeneszerzés szakon. Az elmúlt években egy igen tehetséges fiatal generáció fejezte be egyetemi tanulmányait. Közülük többen külföldön tanulnak, többnyire ösztöndíjjal. Arra ugyan még nincs példa, hogy külföldön is helyezkednek el, de a kinti tanulmányi idejük lejárta után valószínűleg erre is lehetőségük lesz. A többség itthon marad, ők viszont nem tudnak a zeneszerzésből megélni. Többnyire azért valamilyen formában a pályán maradnak, például középiskolákban, főiskolákon zeneelméletet, kreatív zenei gyakorlatot tanítanak, színházakban dolgoznak (mint zenei vezető vagy asszisztens), sokan pedig hangszeres tudásukat felhasználva helyezkednek el, például zongoratanárként vagy korrepetitorként. Persze van lehetőségük a nyilvánosság előtt is megjelenni, hiszen egyre több fesztivál törekszik arra, hogy fiatal zeneszerzőket is bemutasson, de egy-egy eseményre legfeljebb egy-két művet rendelnek, és a művek többségét szerzői honorárium nélkül mutatják be.

Mindezek miatt gondolták úgy a kétévente magyar programmal is jelentkező fesztivál szervezői, hogy idén a fiatal magyar zeneszerzőkre koncentrálnak: az ötnapos fesztivál műsorának nagy részét az erre az alkalomra rendelt művek alkotják. Bolcsó Bálint, Futó Balázs és Gryllus Samu egy-egy kamaradarabot, Dargay Marcell, Horváth Balázs és Vajda Gergely egy-egy ensemble darabot, Szakács Ajtony Csaba pedig egy multimédiás kisoperát komponált. Arról, hogy kit kérnek fel új mű írására, az előző évek tanítási tapasztalataira, valamint kollégái véleményére támaszkodva Szigetvári Andrea mint művészeti vezető dönt.

A szervezők másik célja, hogy a közönséget minél jobban bevonják a muzsikálásba: a HangJátszóHázban mindennap délelőtt tíz órától különböző zenei műhelyek munkájába kapcsolódhat be a látogató. Neves külföldi művészek segítenek megismerni például itthon kevéssé vagy egyáltalán nem ismert éneklési technikákat, műfajokat. Szigetvári Andrea szerint az elmúlt években a kortárs zenei újdonságok iránt fogékony törzsközönségük alakult ki, amelynek tagjai évről évre visszajárnak a fesztiválra.

Az először itt elhangzó műveket később már nem nagyon lehet meghallgatni, bár akadnak kivételek. Szakács multimédiás operáját például a Szombathelyi Bartók Fesztiválon is játsszák majd, és elképzelhető, hogy az MNW idei vendégei, a Trió Lignum és a holland De Ereprijs Orchestra később is műsorán tartja a számukra íródott műveket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.