Klasszikus

Zeneművek rendelésre

2005.02.23. 00:00
Ajánlom
Mától kortárs zenei fesztivál a Trafóban - A mai fiatal zeneszerzők nehezen tudnak elindulni a pályán. Ahhoz, hogy megéljenek, más zenei területeken kell munkát vállalniuk. Gyakran bemutatkozásra sincs lehetőségük, az asztalfióknak írják a darabokat - mondja Szigetvári Andrea, a Trafóban ma kezdődő Making New Waves.hu kortárs zenei fesztivál művészeti vezetője.

A hetedszer megrendezett eseménysorozat programjain minden évben a kortárs zene fiatal tehetségeit, új műfajait, irányzatait, más művészeti ágakkal való kapcsolatát mutatják be.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékén elektronikus zenét tanító Szigetvári szerint évente átlagosan négyen végeznek zeneszerzés szakon. Az elmúlt években egy igen tehetséges fiatal generáció fejezte be egyetemi tanulmányait. Közülük többen külföldön tanulnak, többnyire ösztöndíjjal. Arra ugyan még nincs példa, hogy külföldön is helyezkednek el, de a kinti tanulmányi idejük lejárta után valószínűleg erre is lehetőségük lesz. A többség itthon marad, ők viszont nem tudnak a zeneszerzésből megélni. Többnyire azért valamilyen formában a pályán maradnak, például középiskolákban, főiskolákon zeneelméletet, kreatív zenei gyakorlatot tanítanak, színházakban dolgoznak (mint zenei vezető vagy asszisztens), sokan pedig hangszeres tudásukat felhasználva helyezkednek el, például zongoratanárként vagy korrepetitorként. Persze van lehetőségük a nyilvánosság előtt is megjelenni, hiszen egyre több fesztivál törekszik arra, hogy fiatal zeneszerzőket is bemutasson, de egy-egy eseményre legfeljebb egy-két művet rendelnek, és a művek többségét szerzői honorárium nélkül mutatják be.

Mindezek miatt gondolták úgy a kétévente magyar programmal is jelentkező fesztivál szervezői, hogy idén a fiatal magyar zeneszerzőkre koncentrálnak: az ötnapos fesztivál műsorának nagy részét az erre az alkalomra rendelt művek alkotják. Bolcsó Bálint, Futó Balázs és Gryllus Samu egy-egy kamaradarabot, Dargay Marcell, Horváth Balázs és Vajda Gergely egy-egy ensemble darabot, Szakács Ajtony Csaba pedig egy multimédiás kisoperát komponált. Arról, hogy kit kérnek fel új mű írására, az előző évek tanítási tapasztalataira, valamint kollégái véleményére támaszkodva Szigetvári Andrea mint művészeti vezető dönt.

A szervezők másik célja, hogy a közönséget minél jobban bevonják a muzsikálásba: a HangJátszóHázban mindennap délelőtt tíz órától különböző zenei műhelyek munkájába kapcsolódhat be a látogató. Neves külföldi művészek segítenek megismerni például itthon kevéssé vagy egyáltalán nem ismert éneklési technikákat, műfajokat. Szigetvári Andrea szerint az elmúlt években a kortárs zenei újdonságok iránt fogékony törzsközönségük alakult ki, amelynek tagjai évről évre visszajárnak a fesztiválra.

Az először itt elhangzó műveket később már nem nagyon lehet meghallgatni, bár akadnak kivételek. Szakács multimédiás operáját például a Szombathelyi Bartók Fesztiválon is játsszák majd, és elképzelhető, hogy az MNW idei vendégei, a Trió Lignum és a holland De Ereprijs Orchestra később is műsorán tartja a számukra íródott műveket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.