Klasszikus

Zenepedagógusok, figyelem!

2007.08.28. 00:00
Ajánlom
A Tehetséges Magyarországért Alapítvány és a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége nyílt pályázatot hirdet. A pályaművek Kodály Zoltán pedagógiai céllal komponált műveire terjednek ki, és arra a kérdésre várnak választ, hogy hogyan lehet felhasználni ezeket a darabokat a különböző korosztályok zenei képzésénél. Beküldési határidő: 2007. szeptember 30. A pályázat védnöke: Kodály Zoltánné.

A pályaműveket három kategóriában várják:
I. Iskolai énekoktatás
II. Énektanárképzés
III. Felsőfokú szakzenész-képzés

A pályázat célja, hogy lehetőséget nyújtson a zenepedagógusoknak arra, hogy Kodály Zoltán pedagógiai célból alkotott zeneművek felhasználásával kapcsolatos eredményes zeneoktatási módszereiket, elképzeléseiket közreadhassák, és ezzel segíthessék a zeneoktatás hatékonyságát.

A pályázati tanulmány terjedelme (a beillesztett képek, ábrák, táblázatok nélkül) legfeljebb 20.000 karakter lehet szóközökkel, nem haladhatja meg a 10 nyomtatott oldalt. A pályázaton mindenki részt vehet, a külföldről érkező pályázatokat angol nyelven kell beküldeni. A pályázat jeligés, a szerző nevét címét lezárt borítékban kell mellékelni. A pályázatra benyújtott tanulmányok beküldési határideje (postabélyegző dátuma): 2007. szeptember 30.

A pályázatokat kizárólag postai úton, ajánlott küldeményként fogadják el ezen a címen: Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége 1064. Budapest, Vörösmarty u. 64. A pályázatot 1 nyomtatott példányban, valamint digitális adathordozón kell beküldeni.

A pályázat díjátadására 2007. december 16-a, azaz Kodály Zoltán születésnapán kerül sor. Az eredményhirdetés pontos időpontját és helyszínét a www.mzmsz.hu weboldalon időben közzé teszik. A pályázat zsűrije 2007. december 10-ig tájékoztatja a nyerteseket eredményükről, illetve az eredményt nyilvánosságra hozza a www.temal.hu, valamint a www.mzmsz.hu honlapokon.

A pályázat zsűrijét a következők alkotják: Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész; Ember Csaba a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke; Erdei Péter a kecskeméti Kodály Intézet igazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára; Szabó Dénes Kossuth-díjas zenetanár és karvezető.

A zsűri a díjazott tanulmányokat kategóriánként Kiemelt Nívó díjban, Nívó díjban és Dicséretben részesíti, ennek megfelelően a díjak értéke kategóriánként: 100.000; 80.000; 50.000 Ft.

A zsűrinek jogában áll a díjakat visszatartani vagy többszörösen kiadni. A díjazott tanulmányokat a Meghirdetők egy jubileumi kiadványban jelentetik meg, illetve hozzáférhetővé teszik honlapjukon. A zsűri döntése végleges, ellene fellebbezésnek helye nincs!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.