Klasszikus

Zenéről, őrületről és balti vonatokról

2020.01.06. 15:45
Ajánlom
Gyönyörű filmet készített Margarita Balanas csellóművész és stábja Pēteris Vasks Pianissimo című csellódarabjához. Alig több, mint tíz perc. Nézze meg, feledkezzen bele!

Pēteris Vasks lett komponista (1946-) egyike a ma élő legnagyobbaknak. Zenéje valódi spirituális élményt jelent, a mindennapi élet zajain átszüremlő lelkiséget. Bapista lelkipásztor gyerekeként született, gyerekkorában hegedűn kezdett tanulni, és több lett zenekarban megfordult, mielőtt beiratkozott volna a zeneakadémiára Vilniusban. Korai művei az avantgarde mozgalmak jegyében fogantak, de ahogy Arvo Part, ő is a letisztultabb irányba mozgott. Nem tudok más zeneszerzőről, aki concertót írt volna angolkürtre (biztos van), és kevés olyat, aki ilyen könnyen magával ragadja a hallgatót. Legjobb művei közé tartozik a II. vonósnégyese, a Cantabile és a Musica dolorosa. Távoli fény című hegedűversenyéről (amely az elmúlt két évben kétszer is elhangzott hazánkban, itt írtam bővebben.) Sokat dolgozott együtt a Kronos Quartettel. Az északi térség számos kitüntetését megkapta, a Svéd Királyi Akadémia tagja.

Margarita Balanas csellista a zeneszerző honfitársa, az egyik legizgalmasabb fiatal hangszerművész. Tizenhét évesen debütált a Wigmore Hallban, azóta számos rangos helyszínen megfordult, és magáénak tudja Anne-Sophie Mutter barátságát is. Testvére, Kristine hegedűművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.