Klasszikus

Zenés jubileum Pécsett

2011.12.04. 14:00
Ajánlom
December 9-én lesz a Pannon Filharmonikus Zenekar alapításának 200. évfordulója. A zenei együttes a különleges alkalmat egész hétvégés programmal - díszhangversennyel, előadással és zenei sétával - ünnepli.

A Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, a Zeneművész Társaságot a Pécsi Püspökség akkori regens chor -ja, Lickl György alapította 1811-ben. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el. Pont 200 évvel később, 2011. december 9-én, pénteken este, a jubileumi díszhangversenyen kerül sor Lickl György alapító karnagy, zeneszerző több éves kutatómunkával felkutatott és újra kiadott egyetlen fennmaradt daljátékának bemutatójára, mely a Bóbita Bábszínházzal közösen, korhű előadásban, bábjátékkal kerül színpadra. Műsoron lesz továbbá Joseph Haydn-nak az a szimfóniája, mely az 1811-i alapító-hangversenyen is elhangzott. A koncertesten felcsendül Gyöngyösi Levente, a Pannon Filharmonikusok új házi zeneszerzőjének egy kompozíciója is.

2011. december 10-én délután a jubileum keretében a zenekar a Pannon Zenebaráti Körrel közösen megalapítja a Civil Zeneakadémiát, melynek keretében kéthavonta előadásokkal várják majd a szimfonikus zenekarok és a komolyzene világa iránt érdeklődőket. Az akadémia szakmai vezetője Fükéné Walter Mária, első előadásán december 10-én, délután négy órakor Horváth Zsolt A szimfonikus zenekar a XXI: században címmel tart előadást. Este hat órától pedig a pénteki hangversennyel azonos műsorral várják az érdeklődőket. Ez lesz az egyetlen nyilvános előadása Lickl operájának, melyre a zenekar bérletesei szimbolikusan 1811 forintért válthatnak jegyeket. December 11-én, vasárnap forró teával és forralt borral zenei sétára invitálják a zenebarátokat, akik Pécs város zenés emlékhelyeit Tillai Gábor történész, idegenvezető vezetésével járhatják körbe.

A 200 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPI HÉTVÉGE MŰSORA

2011. december 9., péntek - Kodály Központ (Pécs) 

17.30: Lickl és kora

19.00: Jubileumi díszhangverseny

2011. december 10., szombat

16.00: Civil Zeneakadémia megalapítása és előadás

Horváth Zsolt: Szimfonikus zenekar a XXI. században

18.00: Maestro Bogányi - Lickl!

2011. november 11., vasárnap

10.00:  Zenés séta Tillai Gábor vezetésével

(Egyes rendezvények ingyenesek, viszont megtekintésük regisztrációhoz kötött. Ezt megtehetik a 72/500-300-as telefonszámon vagy a regisztracio@pfz.hu e-mail címen is. További információ: www.pfz.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.