Klasszikus

Zenés jubileum Pécsett

2011.12.04. 14:00
Ajánlom
December 9-én lesz a Pannon Filharmonikus Zenekar alapításának 200. évfordulója. A zenei együttes a különleges alkalmat egész hétvégés programmal - díszhangversennyel, előadással és zenei sétával - ünnepli.

A Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, a Zeneművész Társaságot a Pécsi Püspökség akkori regens chor -ja, Lickl György alapította 1811-ben. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el. Pont 200 évvel később, 2011. december 9-én, pénteken este, a jubileumi díszhangversenyen kerül sor Lickl György alapító karnagy, zeneszerző több éves kutatómunkával felkutatott és újra kiadott egyetlen fennmaradt daljátékának bemutatójára, mely a Bóbita Bábszínházzal közösen, korhű előadásban, bábjátékkal kerül színpadra. Műsoron lesz továbbá Joseph Haydn-nak az a szimfóniája, mely az 1811-i alapító-hangversenyen is elhangzott. A koncertesten felcsendül Gyöngyösi Levente, a Pannon Filharmonikusok új házi zeneszerzőjének egy kompozíciója is.

2011. december 10-én délután a jubileum keretében a zenekar a Pannon Zenebaráti Körrel közösen megalapítja a Civil Zeneakadémiát, melynek keretében kéthavonta előadásokkal várják majd a szimfonikus zenekarok és a komolyzene világa iránt érdeklődőket. Az akadémia szakmai vezetője Fükéné Walter Mária, első előadásán december 10-én, délután négy órakor Horváth Zsolt A szimfonikus zenekar a XXI: században címmel tart előadást. Este hat órától pedig a pénteki hangversennyel azonos műsorral várják az érdeklődőket. Ez lesz az egyetlen nyilvános előadása Lickl operájának, melyre a zenekar bérletesei szimbolikusan 1811 forintért válthatnak jegyeket. December 11-én, vasárnap forró teával és forralt borral zenei sétára invitálják a zenebarátokat, akik Pécs város zenés emlékhelyeit Tillai Gábor történész, idegenvezető vezetésével járhatják körbe.

A 200 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPI HÉTVÉGE MŰSORA

2011. december 9., péntek - Kodály Központ (Pécs) 

17.30: Lickl és kora

19.00: Jubileumi díszhangverseny

2011. december 10., szombat

16.00: Civil Zeneakadémia megalapítása és előadás

Horváth Zsolt: Szimfonikus zenekar a XXI. században

18.00: Maestro Bogányi - Lickl!

2011. november 11., vasárnap

10.00:  Zenés séta Tillai Gábor vezetésével

(Egyes rendezvények ingyenesek, viszont megtekintésük regisztrációhoz kötött. Ezt megtehetik a 72/500-300-as telefonszámon vagy a regisztracio@pfz.hu e-mail címen is. További információ: www.pfz.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.