Klasszikus

Zenés jubileum Pécsett

2011.12.04. 14:00
Ajánlom
December 9-én lesz a Pannon Filharmonikus Zenekar alapításának 200. évfordulója. A zenei együttes a különleges alkalmat egész hétvégés programmal - díszhangversennyel, előadással és zenei sétával - ünnepli.

A Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, a Zeneművész Társaságot a Pécsi Püspökség akkori regens chor -ja, Lickl György alapította 1811-ben. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el. Pont 200 évvel később, 2011. december 9-én, pénteken este, a jubileumi díszhangversenyen kerül sor Lickl György alapító karnagy, zeneszerző több éves kutatómunkával felkutatott és újra kiadott egyetlen fennmaradt daljátékának bemutatójára, mely a Bóbita Bábszínházzal közösen, korhű előadásban, bábjátékkal kerül színpadra. Műsoron lesz továbbá Joseph Haydn-nak az a szimfóniája, mely az 1811-i alapító-hangversenyen is elhangzott. A koncertesten felcsendül Gyöngyösi Levente, a Pannon Filharmonikusok új házi zeneszerzőjének egy kompozíciója is.

2011. december 10-én délután a jubileum keretében a zenekar a Pannon Zenebaráti Körrel közösen megalapítja a Civil Zeneakadémiát, melynek keretében kéthavonta előadásokkal várják majd a szimfonikus zenekarok és a komolyzene világa iránt érdeklődőket. Az akadémia szakmai vezetője Fükéné Walter Mária, első előadásán december 10-én, délután négy órakor Horváth Zsolt A szimfonikus zenekar a XXI: században címmel tart előadást. Este hat órától pedig a pénteki hangversennyel azonos műsorral várják az érdeklődőket. Ez lesz az egyetlen nyilvános előadása Lickl operájának, melyre a zenekar bérletesei szimbolikusan 1811 forintért válthatnak jegyeket. December 11-én, vasárnap forró teával és forralt borral zenei sétára invitálják a zenebarátokat, akik Pécs város zenés emlékhelyeit Tillai Gábor történész, idegenvezető vezetésével járhatják körbe.

A 200 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPI HÉTVÉGE MŰSORA

2011. december 9., péntek - Kodály Központ (Pécs) 

17.30: Lickl és kora

19.00: Jubileumi díszhangverseny

2011. december 10., szombat

16.00: Civil Zeneakadémia megalapítása és előadás

Horváth Zsolt: Szimfonikus zenekar a XXI. században

18.00: Maestro Bogányi - Lickl!

2011. november 11., vasárnap

10.00:  Zenés séta Tillai Gábor vezetésével

(Egyes rendezvények ingyenesek, viszont megtekintésük regisztrációhoz kötött. Ezt megtehetik a 72/500-300-as telefonszámon vagy a regisztracio@pfz.hu e-mail címen is. További információ: www.pfz.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.