Klasszikus

Zenés jubileum Pécsett

2011.12.04. 14:00
Ajánlom
December 9-én lesz a Pannon Filharmonikus Zenekar alapításának 200. évfordulója. A zenei együttes a különleges alkalmat egész hétvégés programmal - díszhangversennyel, előadással és zenei sétával - ünnepli.

A Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, a Zeneművész Társaságot a Pécsi Püspökség akkori regens chor -ja, Lickl György alapította 1811-ben. Az alapító hangverseny 1811. december 9-én hangzott el. Pont 200 évvel később, 2011. december 9-én, pénteken este, a jubileumi díszhangversenyen kerül sor Lickl György alapító karnagy, zeneszerző több éves kutatómunkával felkutatott és újra kiadott egyetlen fennmaradt daljátékának bemutatójára, mely a Bóbita Bábszínházzal közösen, korhű előadásban, bábjátékkal kerül színpadra. Műsoron lesz továbbá Joseph Haydn-nak az a szimfóniája, mely az 1811-i alapító-hangversenyen is elhangzott. A koncertesten felcsendül Gyöngyösi Levente, a Pannon Filharmonikusok új házi zeneszerzőjének egy kompozíciója is.

2011. december 10-én délután a jubileum keretében a zenekar a Pannon Zenebaráti Körrel közösen megalapítja a Civil Zeneakadémiát, melynek keretében kéthavonta előadásokkal várják majd a szimfonikus zenekarok és a komolyzene világa iránt érdeklődőket. Az akadémia szakmai vezetője Fükéné Walter Mária, első előadásán december 10-én, délután négy órakor Horváth Zsolt A szimfonikus zenekar a XXI: században címmel tart előadást. Este hat órától pedig a pénteki hangversennyel azonos műsorral várják az érdeklődőket. Ez lesz az egyetlen nyilvános előadása Lickl operájának, melyre a zenekar bérletesei szimbolikusan 1811 forintért válthatnak jegyeket. December 11-én, vasárnap forró teával és forralt borral zenei sétára invitálják a zenebarátokat, akik Pécs város zenés emlékhelyeit Tillai Gábor történész, idegenvezető vezetésével járhatják körbe.

A 200 ÉVES JUBILEUMI ÜNNEPI HÉTVÉGE MŰSORA

2011. december 9., péntek - Kodály Központ (Pécs) 

17.30: Lickl és kora

19.00: Jubileumi díszhangverseny

2011. december 10., szombat

16.00: Civil Zeneakadémia megalapítása és előadás

Horváth Zsolt: Szimfonikus zenekar a XXI. században

18.00: Maestro Bogányi - Lickl!

2011. november 11., vasárnap

10.00:  Zenés séta Tillai Gábor vezetésével

(Egyes rendezvények ingyenesek, viszont megtekintésük regisztrációhoz kötött. Ezt megtehetik a 72/500-300-as telefonszámon vagy a regisztracio@pfz.hu e-mail címen is. További információ: www.pfz.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.