Klasszikus

Zenés nyári fesztivál minden ausztriai tavon és dombon

2003.07.19. 00:00
Ajánlom
Az operettek Mekkája, Fertőmeggyes (Mörbisch) az idén Lehár Ferenc Giudittáját mutatta be, s ezzel az augusztus 24-ig tartó nyári fesztivállal most már tényleg beindult a szezon. Az osztrák oldalon, a miénknél sokkal népszerűbb Fertő tavon Európa legnagyobb tavi színpadára ismét lélegzetelállító díszletet varázsoltak, maga az előadás az évek óta megszokott színvonalat tartva pedig az idén is sikergyanús.

A bemutatón most is ott volt Bécsből mindenki, „aki számít”, a kulturális, a politikai vezetés és az üzleti élet ismert képviselői egyaránt élvezték a környezetet és a népszerű muzsikát, nem beszélve az előadás utáni pazar fogadásról és tűzijátékról.

Lehár utolsó operettjét viszonylag ritkán játsszák, pedig ez volt az a mű, amellyel a zeneszerző álma teljesült: még 1934-ben bemutatták a bécsi Operaházban. Szenvedélyes figurái és történetének tragikus elemei miatt sokan „operaközeli”-nek érzik. A dalok közül nem egy igen népszerű Ausztriában. A tíz éve folyamatosan felfelé ívelő operettfesztivál az idén új színpadtechnikával lepte meg a közönséget: a másfél millió euróért külön a tószínpadra tervezett, modulrendszerű és különleges csúszásgátlóval ellátott szerkezet a színészek számára teszi biztonságosabbá a mozgást. Néhány éve a nézőteret korszerűsítették és bővítették hatezer férőhelyessé.

Mörbisch egyébként immár harmadik éve a legsikeresebb ausztriai szabadtéri fesztivál: tavaly a Csárdáskirálynő 36 előadására 220 ezren váltottak jegyet. Az így befolyt 6,8 millió euró a kiadások 85 százalékát fedezte. Egy nemrég elkészült tanulmány adatai szerint a fesztivál hat hete Burgenland számára 54 millió euró bevételt hoz. Érthetően évről évre hősként ünneplik Harald Serafin intendánst. Egy évtizede, amikor az énekesként még ma is néha fellépő Serafin nekilátott a fesztivál kialakításának, itt inkább csak por és rengeteg szúnyog volt. Ma a tavon álló és a természetet háttérként alaposan kihasználó 3600 négyzetméteres operettszínpad nemcsak Európában, de az egész világon a legnagyobb, a sokszor eltemetett műfaj pedig virágkorát éli. Persze az igazgatót ösztönzi némi egészséges versenyszellem is: a lekörözendő rendezvény a közeli St. Margarethen operafesztiválja, amelyet a római kori kőfejtőben tartanak. Az idén itt a Turandot van műsoron – és Serafin szerint Mörbisch orrhosszal vezet, hiszen „már a parkolóját is lebetonozták”. Persze nem ezért, inkább, mert St. Margarethen eddigi nézőcsúcsa 100 ezer körül volt.

A Bécs környéki nyári játékok közül nem egy láthatóan megkapaszkodott, és nemcsak azért népszerű, mert a kánikulai napok langyos estéit a legkellemesebb mégiscsak a szabadban tölteni. A Reichenaui Nyári Játékok előadásait egyébként például zárt termekben adják, egyre több helyszínen: az idén már semmeringi szállodákban is. A nyitódarab Thomas Bernhard Színházcsinálója volt, mégpedig kicsit „nyáriasan”: a rendezés nem annyira a keserűségre, mint inkább a humorra összpontosított. A szereposztás érdekessége egy ifjú színésznő, Nina Blum, aki civilben Schüssel kancellár lánya. A sajtó viszonylag tiszteletben tartja azt az elhatározását, hogy apja neve nélkül próbál érvényesülni, de hát nem lehet könnyű dolga, hiszen egy ilyen kis országban mindenki bennfentes.

Az igényes műsorban szerepel még Arthur Schnitzler Álomnovellája, amelyet most először visznek színpadra (Stanley Kubrick jóvoltából film már készült belőle Tágra zárt szemek címmel 1996-ban). Egy másik Schnitzler-művet is előadnak a reichenaui városi színházban – a kicsit se a könnyed műfajhoz sorolható Bernhardi professzort, amely annak idején a húszas években be volt tiltva: az antiszemitizmus létét konkrét példával, egy orvosok között játszódó történettel bizonyító darab „rossz fényben tüntette fel Ausztriát”. A zenei program is igen igényes: Rudolf Buchbinder lép fel zongoraesteken. A könnyedebb műfajnak pedig magyar vonatkozása van: a gyerekkorában Bécsbe került és itt zongoristaként, zeneszerzőként szép sikereket arató Korény Béla játszik a fesztivál idején szombat éjszakánként. Reichenau rendezi egyébként idén az alsó-ausztriai tartományi kiállítást – a színház világa, a világ színháza a téma.

Alsó-Ausztriában egymást érik a színvonalas nyári játékok. Carnuntumban, a romoknál Gerard Depardieu nyitotta meg az idei fesztivált. Később Peter Brook társulata Beckett Ó, azok a szép napok című drámáját adta elő. A Kamp folyó menti Gars szép várromszínpadán ismét operaelőadásokat rendeznek, s az egyébként soha nem emlegetett Perchtolsdorf most Ödön von Horváth- és Shakespeare-előadásokkal a kulturális sajtó szalagcímeibe kerül. Baden operettfesztivállal várja a közönséget, a Bécs melletti Klosterneugburg operával – és hosszan sorolható lenne még a nyári kínálat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.