Klasszikus

Zenés Szentpétervár a Müpában

2011.05.07. 09:35
Ajánlom
A több mint háromszáz éves Szentpétervár fiatal zenészeinek június 2-i koncertje: a város új névjegye.

Az egyedülálló hangversenyre a 2010 májusában, Prágában megrendezett hasonló eseményt követően, június 2-án kerül sor a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. Az európai és az orosz szakmai közönség és szaksajtó nagy érdeklődését kiváltó fiatal zenészeket budapesti fellépésükre elkíséri Anna Manilova asszony, szentpétervári kormányzóhelyettes is. A kultúráért felelős városvezető a koncerttel kapcsolatban kiemelte: „A kultúra az alapja mindannak, amelyre az emberek, népek és államok közötti viszony épül. Ez a kulcseleme az új generáció felnevelésének. A művészet a diplomácia univerzális nyelve, a legnyitottabb és a leghatékonyabb." 

Borisz Berezovszkij, a Szentpétervári Filharmóniai Társaság elnöke szerint az átélt érzelmek teszik ellenállhatatlanná az orosz komolyzenei előadásmód kifejező erejét. Mint elmondta, az elmúlt száz év során ez a vonulat az orosz zenekultúra egyik stílusjegyévé vált, és máig megkülönböztethető az európai zenekarok „objektívabb" megközelítésétől. 

A fellépők a Szentpétervári Rimszkij-Korszakov Konzervatórium hallgatói, akik számos koncertet adtak már Európa, Oroszország és Amerika legnevesebb koncerttermeiben. A júniusi estre a 308 éves Szentpétervár című ünnepségsorozat keretében kerül sor.

Zenés Szentpétervár 

2011. június 2. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Km.: Szofia Medinceva, Kszenija Gavrilova (zongora), Alekszandra Korobkina, Szemjon Klimasevszkij (hegedű), Dmitrij Ganenko (gordonka)

Saint-Saëns: Etűd
Brahms: Három intermezzo
Liszt: Gnomenreigen; Velence és Nápoly
Piazzolla: Le Grand Tango
Frolov: Fantázia a Porgy és Bess nyomán
Petrov: Cigány rapszódia
Cassadó: Szvit csellóra 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.