Klasszikus

Zenés színház – zeneszerzők életéről

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Különleges programsorozatnak ad otthont idén ősszel és télen a Nádor terem. Háromszor három zenés színházi előadás keretében olyan produkciókat láthat a közönség, amelyek központi alakjai kivétel nélkül komponisták: Franz Schubert, Erik Satie, illetve a XVII. században élt francia zeneszerző és csembalista, Elisabeth Jacquet De La Guerre.

Notturno
A Notturno című produkció anyagát Elek Szilvia zeneszerző, zongora- és csembalóművész állította össze Franz Schubert kiadott leveleiből, naplórészleteiből, verseiből oly módon, hogy azokból, valamint a hozzájuk időben és tartalmi szempontból is kapcsolódó zenékből feleleveníthető legyen a komponista élete. A zenei betétek között dalok, valamint zongora- és kamaraművek szerepelnek. A szövegeket előadja Greifenstein János, a Merlin színház színművésze. A további közreműködők: Elek Szilvia (zongora), Szigetvári Dávid (ének), Paulik László, Rácz Erzsébet (hegedű), Posvanecz Éva (mélyhegedű), Kántor Balázs (gordonka). Az előadás október 7-én, 8-án és 9-én lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

Mámor, menüett
Elisabeth Jaquet De La Guerre csembalista és zeneszerző az 1600-as évek vége felé született, s nagyjából hatvannyolc éves korában hunyt el. Életútjáról nagyon keveset tudni. Visszaemlékezések szerint a Napkirály udvarának körülrajongott sztárja volt, ahová csodagyerekként került. Később férjez ment, de öregkorára egyedül maradt. A korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy rengeteget komponált, de nagyon kevés műve maradt fenn.

Elek Szilvia, aki pár éve lemezre vette Elisabeth Jaquet De La Guerre műveit, a kortársak feljegyzéseiből és saját fantáziájából merítve drámát írt a XVII. századi művész életéből, amelyet De La Guerre és kortársai kompozíciói szinesítenek. A Mámor, menüett szereplői: Závory Andrea (színművésznő), Ruszina Szabolcs (színművész), Elek Szilvia (csembaló). Rendező: Radó Denise. Az előadás november 11-én, 12-én és 13-án lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

"Fiatalon jöttem erre az öreg világra"
Ez a "kávéházi zenés játék" a különc, extravagáns, francia komponista, Erik Satie (1866–1925) írásaiból, szösszeneteiből, valamint vidám és szomorú, groteszk és polgárpukkasztó zenéiből áll. A Nádor terem mellett lévő Thonett kávézó ideális helyszínt nyújt majd az előadásnak, amely Budapesten, Nagykovácsiban és Szegeden több alkalommal is nagy sikert aratott. A szcenírozott előadást szerkesztette, szövegét fordította és színpadra állította: Elek Szilvia. Szereplők: Oberfrank Pál (Satie), Szigetvári Dávid (Pincér, ének), Elek Szilvia (zongora). Rendező: Oberfrank Pál. A produkció január 13-án, 14-én és 15-én lesz látható 19:00 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.