Klasszikus

Zenés színház – zeneszerzők életéről

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Különleges programsorozatnak ad otthont idén ősszel és télen a Nádor terem. Háromszor három zenés színházi előadás keretében olyan produkciókat láthat a közönség, amelyek központi alakjai kivétel nélkül komponisták: Franz Schubert, Erik Satie, illetve a XVII. században élt francia zeneszerző és csembalista, Elisabeth Jacquet De La Guerre.

Notturno
A Notturno című produkció anyagát Elek Szilvia zeneszerző, zongora- és csembalóművész állította össze Franz Schubert kiadott leveleiből, naplórészleteiből, verseiből oly módon, hogy azokból, valamint a hozzájuk időben és tartalmi szempontból is kapcsolódó zenékből feleleveníthető legyen a komponista élete. A zenei betétek között dalok, valamint zongora- és kamaraművek szerepelnek. A szövegeket előadja Greifenstein János, a Merlin színház színművésze. A további közreműködők: Elek Szilvia (zongora), Szigetvári Dávid (ének), Paulik László, Rácz Erzsébet (hegedű), Posvanecz Éva (mélyhegedű), Kántor Balázs (gordonka). Az előadás október 7-én, 8-án és 9-én lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

Mámor, menüett
Elisabeth Jaquet De La Guerre csembalista és zeneszerző az 1600-as évek vége felé született, s nagyjából hatvannyolc éves korában hunyt el. Életútjáról nagyon keveset tudni. Visszaemlékezések szerint a Napkirály udvarának körülrajongott sztárja volt, ahová csodagyerekként került. Később férjez ment, de öregkorára egyedül maradt. A korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy rengeteget komponált, de nagyon kevés műve maradt fenn.

Elek Szilvia, aki pár éve lemezre vette Elisabeth Jaquet De La Guerre műveit, a kortársak feljegyzéseiből és saját fantáziájából merítve drámát írt a XVII. századi művész életéből, amelyet De La Guerre és kortársai kompozíciói szinesítenek. A Mámor, menüett szereplői: Závory Andrea (színművésznő), Ruszina Szabolcs (színművész), Elek Szilvia (csembaló). Rendező: Radó Denise. Az előadás november 11-én, 12-én és 13-án lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

"Fiatalon jöttem erre az öreg világra"
Ez a "kávéházi zenés játék" a különc, extravagáns, francia komponista, Erik Satie (1866–1925) írásaiból, szösszeneteiből, valamint vidám és szomorú, groteszk és polgárpukkasztó zenéiből áll. A Nádor terem mellett lévő Thonett kávézó ideális helyszínt nyújt majd az előadásnak, amely Budapesten, Nagykovácsiban és Szegeden több alkalommal is nagy sikert aratott. A szcenírozott előadást szerkesztette, szövegét fordította és színpadra állította: Elek Szilvia. Szereplők: Oberfrank Pál (Satie), Szigetvári Dávid (Pincér, ének), Elek Szilvia (zongora). Rendező: Oberfrank Pál. A produkció január 13-án, 14-én és 15-én lesz látható 19:00 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.