Klasszikus

Zenés színház – zeneszerzők életéről

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Különleges programsorozatnak ad otthont idén ősszel és télen a Nádor terem. Háromszor három zenés színházi előadás keretében olyan produkciókat láthat a közönség, amelyek központi alakjai kivétel nélkül komponisták: Franz Schubert, Erik Satie, illetve a XVII. században élt francia zeneszerző és csembalista, Elisabeth Jacquet De La Guerre.

Notturno
A Notturno című produkció anyagát Elek Szilvia zeneszerző, zongora- és csembalóművész állította össze Franz Schubert kiadott leveleiből, naplórészleteiből, verseiből oly módon, hogy azokból, valamint a hozzájuk időben és tartalmi szempontból is kapcsolódó zenékből feleleveníthető legyen a komponista élete. A zenei betétek között dalok, valamint zongora- és kamaraművek szerepelnek. A szövegeket előadja Greifenstein János, a Merlin színház színművésze. A további közreműködők: Elek Szilvia (zongora), Szigetvári Dávid (ének), Paulik László, Rácz Erzsébet (hegedű), Posvanecz Éva (mélyhegedű), Kántor Balázs (gordonka). Az előadás október 7-én, 8-án és 9-én lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

Mámor, menüett
Elisabeth Jaquet De La Guerre csembalista és zeneszerző az 1600-as évek vége felé született, s nagyjából hatvannyolc éves korában hunyt el. Életútjáról nagyon keveset tudni. Visszaemlékezések szerint a Napkirály udvarának körülrajongott sztárja volt, ahová csodagyerekként került. Később férjez ment, de öregkorára egyedül maradt. A korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy rengeteget komponált, de nagyon kevés műve maradt fenn.

Elek Szilvia, aki pár éve lemezre vette Elisabeth Jaquet De La Guerre műveit, a kortársak feljegyzéseiből és saját fantáziájából merítve drámát írt a XVII. századi művész életéből, amelyet De La Guerre és kortársai kompozíciói szinesítenek. A Mámor, menüett szereplői: Závory Andrea (színművésznő), Ruszina Szabolcs (színművész), Elek Szilvia (csembaló). Rendező: Radó Denise. Az előadás november 11-én, 12-én és 13-án lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

"Fiatalon jöttem erre az öreg világra"
Ez a "kávéházi zenés játék" a különc, extravagáns, francia komponista, Erik Satie (1866–1925) írásaiból, szösszeneteiből, valamint vidám és szomorú, groteszk és polgárpukkasztó zenéiből áll. A Nádor terem mellett lévő Thonett kávézó ideális helyszínt nyújt majd az előadásnak, amely Budapesten, Nagykovácsiban és Szegeden több alkalommal is nagy sikert aratott. A szcenírozott előadást szerkesztette, szövegét fordította és színpadra állította: Elek Szilvia. Szereplők: Oberfrank Pál (Satie), Szigetvári Dávid (Pincér, ének), Elek Szilvia (zongora). Rendező: Oberfrank Pál. A produkció január 13-án, 14-én és 15-én lesz látható 19:00 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.