Klasszikus

Zenés színház – zeneszerzők életéről

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Különleges programsorozatnak ad otthont idén ősszel és télen a Nádor terem. Háromszor három zenés színházi előadás keretében olyan produkciókat láthat a közönség, amelyek központi alakjai kivétel nélkül komponisták: Franz Schubert, Erik Satie, illetve a XVII. században élt francia zeneszerző és csembalista, Elisabeth Jacquet De La Guerre.

Notturno
A Notturno című produkció anyagát Elek Szilvia zeneszerző, zongora- és csembalóművész állította össze Franz Schubert kiadott leveleiből, naplórészleteiből, verseiből oly módon, hogy azokból, valamint a hozzájuk időben és tartalmi szempontból is kapcsolódó zenékből feleleveníthető legyen a komponista élete. A zenei betétek között dalok, valamint zongora- és kamaraművek szerepelnek. A szövegeket előadja Greifenstein János, a Merlin színház színművésze. A további közreműködők: Elek Szilvia (zongora), Szigetvári Dávid (ének), Paulik László, Rácz Erzsébet (hegedű), Posvanecz Éva (mélyhegedű), Kántor Balázs (gordonka). Az előadás október 7-én, 8-án és 9-én lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

Mámor, menüett
Elisabeth Jaquet De La Guerre csembalista és zeneszerző az 1600-as évek vége felé született, s nagyjából hatvannyolc éves korában hunyt el. Életútjáról nagyon keveset tudni. Visszaemlékezések szerint a Napkirály udvarának körülrajongott sztárja volt, ahová csodagyerekként került. Később férjez ment, de öregkorára egyedül maradt. A korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy rengeteget komponált, de nagyon kevés műve maradt fenn.

Elek Szilvia, aki pár éve lemezre vette Elisabeth Jaquet De La Guerre műveit, a kortársak feljegyzéseiből és saját fantáziájából merítve drámát írt a XVII. századi művész életéből, amelyet De La Guerre és kortársai kompozíciói szinesítenek. A Mámor, menüett szereplői: Závory Andrea (színművésznő), Ruszina Szabolcs (színművész), Elek Szilvia (csembaló). Rendező: Radó Denise. Az előadás november 11-én, 12-én és 13-án lesz látható a Nádor teremben 19:00 órától.

"Fiatalon jöttem erre az öreg világra"
Ez a "kávéházi zenés játék" a különc, extravagáns, francia komponista, Erik Satie (1866–1925) írásaiból, szösszeneteiből, valamint vidám és szomorú, groteszk és polgárpukkasztó zenéiből áll. A Nádor terem mellett lévő Thonett kávézó ideális helyszínt nyújt majd az előadásnak, amely Budapesten, Nagykovácsiban és Szegeden több alkalommal is nagy sikert aratott. A szcenírozott előadást szerkesztette, szövegét fordította és színpadra állította: Elek Szilvia. Szereplők: Oberfrank Pál (Satie), Szigetvári Dávid (Pincér, ének), Elek Szilvia (zongora). Rendező: Oberfrank Pál. A produkció január 13-án, 14-én és 15-én lesz látható 19:00 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.