Klasszikus

Zeneszalon Lőwenberg Dániellel és Hugo Smittel

2005.05.17. 00:00
Ajánlom
A Zeneszalon sorozat keretében májusban három alkalommal hallhatjuk két fiatal tehetség, Lőwenberg Dániel (zongora) és Hugo Smit (cselló) kamaraestjét. A koncerteknek a budapesti Matáv Zeneház, az Esztergomi Vár, valamint a Bálint Zsidó Közösségi ház ad otthont.

Lőwenberg Dániel 1983. szeptember 4-én született Budapesten. 2001-ben érettségizett kitűnő eredménnyel a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, valamint a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. Azóta Rohmann Imre zongoraművész tanítványa a Salzburgi Zeneakadémián, a Mozarteumban. Rendszeresen jár mesterkurzusokra. Foglalkozott vele többek között Wágner Rita, Szilasi Alex és Várjon Dénes. 1996-ban III. lett a Budapesti Zongoraversenyen, 1998-ban a Békés-Tarhos Magyar Országos Zongoraverseny IV. helyezettje és különdíjasa lett, 2000-ben első díjat nyert az Országos Zenei Szakközépiskolai Fesztiválon. Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban ad szóló- és kamarakoncerteket. 15 éves kora óta többször játszott zenekarral is, legutóbb a Győri Filharmonikusokkal, Medveczky Ádám vezénylete alatt. A Bartók rádió több felvételét sugározta. 2003-ban Osztrák Állami Ösztöndíjban, 2004-ban pedig ARCANA Amerikai Ösztöndíjban részesült.

Hugo Smit Új-Zélandon született 1982-ben. 2000–2003-ig, a Burnside High School elvégzése után a Canterbury Akadémián tanult Edith Salzmann növendékeként. Itt szerezte meg első diplomáját is mint előadóművész. 2003-ban hat hónapig a Fabrica (a Benetton csoport kommunikációs kutató centruma Olaszországban, Treviso mellett) ösztöndíjasa, ahol különböző projectekben vett részt, többek között Andrea Molino Credo című multimédiás zenés színdarabjában, amelyet Karlsruheban és Rómában is előadtak, továbbá a jövőben Isztanbulban és Brisbaneben is előadásra kerül. 2004 óta a Woolf Fisher Trust ösztöndíjasaként a Salzburgi Zeneakadémián, a Mozarteumban tanul Heidi Litschauer osztályában, ahol a magiszteri fokozatot jelentő második diplomáját szerzi. Hugo Smit az Új-Zélandi Ifjúsági Zenekar szólamvezető csellistája volt, többször játszott az Új-Zélandi Szimfonikus Zenekarban is.

A két fiatal művész május 18-án, szerdán 19:30-kor a Matáv Zeneházban (1094 Budapest, Páva u. 10-12.), május 21-én, szombaton 18 órakor az Esztergomi Várban; május 25-én, szerdán 19 órakor pedig a Bálint Zsidó Közösségi Házban (1065 Budapest, Révay u. 16.) lép színpadra. A koncertek műsora: Bartók Béla: I. Rapszódia, Kerékfy Márton: Utóirat, Liszt Ferenc: La lugubre gondola; Die Zelle in Nonnenwerth; Élégie; Zweite Elegie; Brahms: e-moll szonáta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.