Klasszikus

Zeneszalon Lőwenberg Dániellel és Hugo Smittel

2005.05.17. 00:00
Ajánlom
A Zeneszalon sorozat keretében májusban három alkalommal hallhatjuk két fiatal tehetség, Lőwenberg Dániel (zongora) és Hugo Smit (cselló) kamaraestjét. A koncerteknek a budapesti Matáv Zeneház, az Esztergomi Vár, valamint a Bálint Zsidó Közösségi ház ad otthont.

Lőwenberg Dániel 1983. szeptember 4-én született Budapesten. 2001-ben érettségizett kitűnő eredménnyel a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, valamint a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. Azóta Rohmann Imre zongoraművész tanítványa a Salzburgi Zeneakadémián, a Mozarteumban. Rendszeresen jár mesterkurzusokra. Foglalkozott vele többek között Wágner Rita, Szilasi Alex és Várjon Dénes. 1996-ban III. lett a Budapesti Zongoraversenyen, 1998-ban a Békés-Tarhos Magyar Országos Zongoraverseny IV. helyezettje és különdíjasa lett, 2000-ben első díjat nyert az Országos Zenei Szakközépiskolai Fesztiválon. Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban ad szóló- és kamarakoncerteket. 15 éves kora óta többször játszott zenekarral is, legutóbb a Győri Filharmonikusokkal, Medveczky Ádám vezénylete alatt. A Bartók rádió több felvételét sugározta. 2003-ban Osztrák Állami Ösztöndíjban, 2004-ban pedig ARCANA Amerikai Ösztöndíjban részesült.

Hugo Smit Új-Zélandon született 1982-ben. 2000–2003-ig, a Burnside High School elvégzése után a Canterbury Akadémián tanult Edith Salzmann növendékeként. Itt szerezte meg első diplomáját is mint előadóművész. 2003-ban hat hónapig a Fabrica (a Benetton csoport kommunikációs kutató centruma Olaszországban, Treviso mellett) ösztöndíjasa, ahol különböző projectekben vett részt, többek között Andrea Molino Credo című multimédiás zenés színdarabjában, amelyet Karlsruheban és Rómában is előadtak, továbbá a jövőben Isztanbulban és Brisbaneben is előadásra kerül. 2004 óta a Woolf Fisher Trust ösztöndíjasaként a Salzburgi Zeneakadémián, a Mozarteumban tanul Heidi Litschauer osztályában, ahol a magiszteri fokozatot jelentő második diplomáját szerzi. Hugo Smit az Új-Zélandi Ifjúsági Zenekar szólamvezető csellistája volt, többször játszott az Új-Zélandi Szimfonikus Zenekarban is.

A két fiatal művész május 18-án, szerdán 19:30-kor a Matáv Zeneházban (1094 Budapest, Páva u. 10-12.), május 21-én, szombaton 18 órakor az Esztergomi Várban; május 25-én, szerdán 19 órakor pedig a Bálint Zsidó Közösségi Házban (1065 Budapest, Révay u. 16.) lép színpadra. A koncertek műsora: Bartók Béla: I. Rapszódia, Kerékfy Márton: Utóirat, Liszt Ferenc: La lugubre gondola; Die Zelle in Nonnenwerth; Élégie; Zweite Elegie; Brahms: e-moll szonáta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.