Klasszikus

Zeneszalon Lőwenberg Dániellel és Hugo Smittel

2005.05.17. 00:00
Ajánlom
A Zeneszalon sorozat keretében májusban három alkalommal hallhatjuk két fiatal tehetség, Lőwenberg Dániel (zongora) és Hugo Smit (cselló) kamaraestjét. A koncerteknek a budapesti Matáv Zeneház, az Esztergomi Vár, valamint a Bálint Zsidó Közösségi ház ad otthont.

Lőwenberg Dániel 1983. szeptember 4-én született Budapesten. 2001-ben érettségizett kitűnő eredménnyel a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, valamint a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. Azóta Rohmann Imre zongoraművész tanítványa a Salzburgi Zeneakadémián, a Mozarteumban. Rendszeresen jár mesterkurzusokra. Foglalkozott vele többek között Wágner Rita, Szilasi Alex és Várjon Dénes. 1996-ban III. lett a Budapesti Zongoraversenyen, 1998-ban a Békés-Tarhos Magyar Országos Zongoraverseny IV. helyezettje és különdíjasa lett, 2000-ben első díjat nyert az Országos Zenei Szakközépiskolai Fesztiválon. Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban ad szóló- és kamarakoncerteket. 15 éves kora óta többször játszott zenekarral is, legutóbb a Győri Filharmonikusokkal, Medveczky Ádám vezénylete alatt. A Bartók rádió több felvételét sugározta. 2003-ban Osztrák Állami Ösztöndíjban, 2004-ban pedig ARCANA Amerikai Ösztöndíjban részesült.

Hugo Smit Új-Zélandon született 1982-ben. 2000–2003-ig, a Burnside High School elvégzése után a Canterbury Akadémián tanult Edith Salzmann növendékeként. Itt szerezte meg első diplomáját is mint előadóművész. 2003-ban hat hónapig a Fabrica (a Benetton csoport kommunikációs kutató centruma Olaszországban, Treviso mellett) ösztöndíjasa, ahol különböző projectekben vett részt, többek között Andrea Molino Credo című multimédiás zenés színdarabjában, amelyet Karlsruheban és Rómában is előadtak, továbbá a jövőben Isztanbulban és Brisbaneben is előadásra kerül. 2004 óta a Woolf Fisher Trust ösztöndíjasaként a Salzburgi Zeneakadémián, a Mozarteumban tanul Heidi Litschauer osztályában, ahol a magiszteri fokozatot jelentő második diplomáját szerzi. Hugo Smit az Új-Zélandi Ifjúsági Zenekar szólamvezető csellistája volt, többször játszott az Új-Zélandi Szimfonikus Zenekarban is.

A két fiatal művész május 18-án, szerdán 19:30-kor a Matáv Zeneházban (1094 Budapest, Páva u. 10-12.), május 21-én, szombaton 18 órakor az Esztergomi Várban; május 25-én, szerdán 19 órakor pedig a Bálint Zsidó Közösségi Házban (1065 Budapest, Révay u. 16.) lép színpadra. A koncertek műsora: Bartók Béla: I. Rapszódia, Kerékfy Márton: Utóirat, Liszt Ferenc: La lugubre gondola; Die Zelle in Nonnenwerth; Élégie; Zweite Elegie; Brahms: e-moll szonáta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.