Klasszikus

Zenészek, akiket megihletett a Trónok harca

2015.04.19. 07:00
Ajánlom
Április 12-én debütált Trónok harca ötödik évada. Hétvégi kikapcsolódásként összeállítottunk egy listát Ramin Djawadi ragyogó főtémájának legfurcsább és legötletesebb klasszikus zenei feldolgozásaiból. MAGAZIN

A brit királyi gárda verziója

Úgy hírlik, Erzsébet királynő nagy Trónok harca rajongó, állítólag még a sorozat forgatási helyszínére is ellátogatott, hogy szemügyre vehesse az igazi vastrónt. A királyi gárda különleges performansszal kedveskedett neki: őrségváltáskor egy váratlan pillanatban a Buckingham Palace előtt a fúvósok hada rázendített a Trónok harca főcímdalára.

Csellók a pincében

Figyelemreméltó feldolgozás a Break of Reality zenekar három csellóra és egy dobra hangszerelt változata. Feszültség, dinamizmus, letisztultság!

Az erdő hangjai

Egyértelműen a film képi világát akarja megidézni ez a csodálatosan fényképezett, nyugodt tempójú videó a rendkívül sokoldalú Albert Chang-tól, aki nemcsak a videó látványát, de a hangszerelést is jegyzi, valamint ő játssza az első hegedűszólamot is.

Az egyszemélyes zenekar verziója

Jason Yang úgy döntött, egyedül oldja meg a feladatot. A The Rains of Castamere című számot elektromos hegedűn és akusztikus hegedűn rögzítette sávonként, a mozgóképes felvételeket pedig egymás mellé helyezte, így megsokszorozva magát.

Kültéri kamarazenekar

A jelek szerint a pop, rock és r'n'b feldolgozásairól ismert fiatal ausztrál kamarazenekart, az Astonband-et is megbabonázta a Trónok harca képi világa.

A gyászindulós változat

Gyertyák, páncéling, tábortűz, füst. Képi sztereotípiák, amelyektől az amúgy is patetikus dallam végképp túlcsordul. Taylor Davis mintha a többszörösen Arany Málna-díjra jelölt Rejtélyek szigetéből vágta volna össze a képkockákat.

Flúgos, meglazult vonós verzió

A magukat Bad Bows-nak nevező páros nem sajnálva a hangszert a tökéletes drone-hangszín elérése érdekében annyira leeresztette a vonót, hogy a pálca és a szőr közé befért a hegedű teste. Mindehhez egy üres templom belterét, és egy várromot találták a legalkalmasabb háttérnek.

A férfivécés verzió

Teljesen értetlenül állunk az utolsó versenyző előtt, aki végre teljesen függetleníteni tudta magát a film vizuális világától és egy férfivécé öt fülkéjébe helyezte el a történetet úgy, hogy az öt vécét trónokként értelmezte újra. Hogy ki győzött a trombita, a harsona, a kürt, a tenorkürt és a tuba közül, azt mindenki döntse el saját maga!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Plusz

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.
Klasszikus ajánló

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Klasszikus ajánló

Márciusi kínálat az Óbudai Társaskörben

Bach, Bartók, Beethoven, Sztravinszkij – nagy zeneszerzők és különleges estek az Óbudai Társaskör márciusi programkínálatában.