Klasszikus

Zenészek, akiket megihletett a Trónok harca

2015.04.19. 07:00
Ajánlom
Április 12-én debütált Trónok harca ötödik évada. Hétvégi kikapcsolódásként összeállítottunk egy listát Ramin Djawadi ragyogó főtémájának legfurcsább és legötletesebb klasszikus zenei feldolgozásaiból. MAGAZIN

A brit királyi gárda verziója

Úgy hírlik, Erzsébet királynő nagy Trónok harca rajongó, állítólag még a sorozat forgatási helyszínére is ellátogatott, hogy szemügyre vehesse az igazi vastrónt. A királyi gárda különleges performansszal kedveskedett neki: őrségváltáskor egy váratlan pillanatban a Buckingham Palace előtt a fúvósok hada rázendített a Trónok harca főcímdalára.

Csellók a pincében

Figyelemreméltó feldolgozás a Break of Reality zenekar három csellóra és egy dobra hangszerelt változata. Feszültség, dinamizmus, letisztultság!

Az erdő hangjai

Egyértelműen a film képi világát akarja megidézni ez a csodálatosan fényképezett, nyugodt tempójú videó a rendkívül sokoldalú Albert Chang-tól, aki nemcsak a videó látványát, de a hangszerelést is jegyzi, valamint ő játssza az első hegedűszólamot is.

Az egyszemélyes zenekar verziója

Jason Yang úgy döntött, egyedül oldja meg a feladatot. A The Rains of Castamere című számot elektromos hegedűn és akusztikus hegedűn rögzítette sávonként, a mozgóképes felvételeket pedig egymás mellé helyezte, így megsokszorozva magát.

Kültéri kamarazenekar

A jelek szerint a pop, rock és r'n'b feldolgozásairól ismert fiatal ausztrál kamarazenekart, az Astonband-et is megbabonázta a Trónok harca képi világa.

A gyászindulós változat

Gyertyák, páncéling, tábortűz, füst. Képi sztereotípiák, amelyektől az amúgy is patetikus dallam végképp túlcsordul. Taylor Davis mintha a többszörösen Arany Málna-díjra jelölt Rejtélyek szigetéből vágta volna össze a képkockákat.

Flúgos, meglazult vonós verzió

A magukat Bad Bows-nak nevező páros nem sajnálva a hangszert a tökéletes drone-hangszín elérése érdekében annyira leeresztette a vonót, hogy a pálca és a szőr közé befért a hegedű teste. Mindehhez egy üres templom belterét, és egy várromot találták a legalkalmasabb háttérnek.

A férfivécés verzió

Teljesen értetlenül állunk az utolsó versenyző előtt, aki végre teljesen függetleníteni tudta magát a film vizuális világától és egy férfivécé öt fülkéjébe helyezte el a történetet úgy, hogy az öt vécét trónokként értelmezte újra. Hogy ki győzött a trombita, a harsona, a kürt, a tenorkürt és a tuba közül, azt mindenki döntse el saját maga!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.