Klasszikus

Zeneszerző huszár és kávés

2004.08.23. 00:00
Ajánlom
Törzskávéházamból zenés kávéházba - séta a régi Kiskörúton A Bródy Sándor utcától fél háztömbnyi séta a szemközti járdán, s máris újabb tiszteletre méltó matuzsálem hűlt helyéhez érünk. A Ferenczy István utca sarkán, ahol most illatszerbolt díszeleg, a XIX. század utolsó évtizedében a város leghíresebb irodalmi kávéháza, a Fiume működött.

Százharminc esztendeje, 1874-ben nyitotta itt a Fiume elődjét, a Delicatesse-t Szabadi Frank Ignác. Ez a különös sorsú ember 1825-ben Pápán született, ott járt iskolába, majd Bécsben mérnöknek tanult, de közben a konzervatóriumba is beiratkozott. Tanulmányait hamar félbehagyta, pár évig Európában és Észak-Afrikában kóborolt. 1848 tavaszán - épp Svájcban járt - a forradalom hírére hazajött, és huszonnégy évesen tüzérfőhadnagyként érte meg a szabadságharc leverését. Ezután apja vendéglőjét vezette szülővárosában, de egyre inkább csak a zene érdekelte.

1863-ban vagy 1864-ben telepedett le Pesten: nyomban "zeneműkedvelő társulatot" és daltársulatot szervezett, de mivel élnie is kellett valamiből, bérbe vette a híres Komlókertet. Zenés mulatóhely volt ez, ahová a népszerű Szabadi Náci magyar bandákat is szerződtetett - nem kis részt vállalva ezáltal az akkor még túlnyomóan német ajkú város magyarosításában -, sőt a policájjal dacolva politikai gyűlésekre is oda-odaadta a vendéglő helyiségeit. Mindezeken túl: van néhány olyan nótája, melyet szinte népdalként éneklünk. Például a Laura-csárdást. Tessék? Hogy életükben nem hallottak még a Laura-csárdásról? És ha azt kérem, dúdolják el Petőfitől, hogy "Befordultam a konyhára, / rágyújtottam a pipára"? Ugye. No, ez a dallam a Szabadi Náci Laura-csárdása. És az ismerős, hogy "Nem loptam én életembe, / csak egy csikót Debrecenbe"? Hát az, hogy "Nagy a feje, búsuljon a ló"?

Rövid élete vége felé, már a Múzeum körúti Delicatesse kávésaként ír egy olyan darabot, ami világsiker lesz. 1877-1878-ban fellángol a magyar-török testvériség eszméje: delegáció érkezik Budapestre, visszahoznak néhány becses Corvinát, kapnak egy szép díszkardot. Nos, erre az alkalomra komponál Frank Ignác egy különös, keleties zeneművet "Plevna - magyar-török induló" címmel. Massenet, a nagy francia zeneszerző 1879-ben Liszt Ferenc meghívására Pesten jár. Meghallja ezt az érdekes, romantikus muzsikát, s annyira megtetszik neki, hogy feldolgozza nagyzenekarra.

Azután a Delicatesse tönkrement, a volt világvándor tüzérfőhadnagy, kávés és nótaszerző egy váratlan fordulattal szerzetesi csuhát ölt, a máriabesnyői ferences rendházból mosolyog még egy kicsit a világ hívságain.

A kávéház helyén pár évig postahivatal működik, majd a helyiséget 1888-ban Steuer Sándor veszi bérbe, Fiume névre kereszteli, és ezzel felvirrad egy új aranykor.

A Fiume karrierje kiadós átépítéssel kezdődik, amely hónapokig beszédtémát ad a környék kispolgárainak. Balla Vilmos krónikája szerint az oszlopokkal tagolt, tágas helyiségnek tizenöt ablaka néz farkasszemet a vetélytársakkal - magyarán a ház teljes földszintjét elfoglalja. Forradalmian modern a világítás: a régi gázlámpák helyett "teljesen ujszerü hálós izzó testeket alkalmaznak, amelyek nem terjesztenek meleget, és egyenletesebben világitanak" -, sőt "még ventilláció is lesz".

Három biliárdasztal, rengeteg újság (még görög nyelvű is akad köztük!); Steuer átcsábítja a Kerepesi (Rákóczi) útról, Weingruber közkedvelt főpincérét, Mukit.

"Mukinak, aki később országos hirnévre tett szert, már az első hetekben néhány száz folyószámlából való főkönyv lapult a zsebében, amiben felirta a ki nem fizetett cecheket. E kontokorrensek egy része soha ki nem egyenlitődött, de azért jól járt a főur, mert a havi vagy negyedévi fizetésnél ezek a nem rendes emberek nem rendes, hanem fejedelmi borravalót adtak" - tudósít Balla.

Az üzlet mégsem ment jól: Steuer már fontolgatta, hogy inkább máshol próbálkozik. De egy téli estén becsődült egy csomó fiatal író és újságíró: Tóth Béla, Rákosi Viktor és barátaik. Úgy befészkelték magukat, hogy szegény Steuer hiába próbálta őket távozásra ösztökélni, sőt a végén Sipulusz (Rákosi Viktor) a kávéház kulcsát kivágta a hóra. Ettől kezdve volt megint Budapestnek éjjel-nappal nyitva tartó kávéháza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.