Klasszikus

Zeneszerzői pályázat a Balassi Bálint Emlékév alkalmából

2004.01.12. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Matáv Szimfonikus Zenekar pályázatot ír ki szimfonikus zenekar által bemutatható, Balassi Bálint szellemiségéhez kötődő új zenemű megírására.

A pályázaton részt vehet bármely zeneszerző vagy bármely hazai zenei felsőoktatási intézmény zeneszerzés szakos hallgatója. Pályázni kizárólag eddig be nem mutatott zeneművel lehet, amelynek időtartama minimum 20, maximum 45 perc. Előadói apparátus: minimum 2-2-2-2, 4-2-3-1, ütők, billentyűsök, hárfa, valamint vonósok; maximum 3-3-3-3, 4-3-3-1, ütők, billentyűsök, hárfa, valamint vonósok. Vokális elképzelés esetén legfeljebb két szóló énekes alkalmazható, kórus nem lehetséges.

A pályázat díjnyertes alkotása 2.000.000,- Ft pénzjutalomban részesül, a művet a Matáv Szimfonikus Zenekar a Balassi-emlékév keretében bemutatja és erről cd-felvételt készít.

Jelentkezési határidő: 2004. március 31. A pályamű benyújtásának határideje: 2004. június 30. A pályázat elbírálásának határideje: 2004. július 15. A zenemű ősbemutatójára 2004 őszén kerül sor. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Ligeti András, a Matáv Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.