Klasszikus

Zeneszerzői pályázat a Bartók Emlékév alkalmából

2006.04.10. 00:00
Ajánlom
A Tehetséges Magyarországért Alapítvány (TMA) pályázatot ír ki gyermekek által bemutatásra kerülő zongoradarab megírására, két kategóriában.

Az I. kategóriában pályázhatnak a zeneiskolák 1-3. osztályos tanulói által bemutatásra kerülő, legalább 2 perc, legfeljebb 5 perc hosszúságú gyermek-zongoradarabbal. A II. kategória a zeneiskolák 4-6. osztályos tanulói által bemutatásra kerülő gyermek-zongoradarabok megírására vonatkozik, amelyek legalább 4 perc, legfeljebb 8 perc hosszúak lehetnek.

A beérkezett pályaművek kategóriánként külön versenyeznek. A pályaművek előadásához szükséges technikai felkészültségnek alkalmazkodnia kell a kiírt kategóriákban megjelölt gyermekek életkorához. A pályaműveket a beküldött kották és a beküldő zeneszerző, illetve zeneszerzést tanuló hallgató rövid életrajza együtt alkotják. Egy pályázók egyszerre mind a két kategóriában, legfeljebb két-két zongoradarabbal indulhatnak. A díjnyertes pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy a megkomponált pályaművüket a Tehetséges Magyarországért Alapítvány szabadon felhasználhassa.

A TMA zenei pályázatát a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével együttműködve írja ki. A kategóriánként győztes zongoradarab a Szövetség szervezésében 2006-2007-ben megrendezésre kerülő gyermek-zongoraverseny része lesz. A pályázat kiírását Petrovics Emil kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész segítette.

Pályázati feltételek
1. A pályázaton részt vehet bármely zeneszerző vagy bármely hazai zenei felsőoktatási intézmény zeneszerzés szakos hallgatója.
2. Pályázni kizárólag új, eddig be nem mutatott zeneművel lehet.
3. A pályázat díjai kategóriánként: I. díj 300.000 Ft, II. díj 100.000 Ft, III. díj 50.000 Ft. (A díjak bruttó összegek, azokat adólevonás terheli. A zsűri fenntartja arra a jogot, hogy a díjakat megosztva adja ki.)
4. A pályázat beküldési határideje (postabélyegző alapján): 2006. augusztus 21.
5. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A zsűrit a Tehetséges Magyarországért Alapítvány a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével együttműködve kéri fel.
6. A pályázat eredményhirdetése a Zene Világnapja (2006. október 1.) programjának része lesz. A díjkiosztás pontos időpontjáról és helyszínéről az Alapítvány honlapján (www.temal.hu) adnak majd tájékoztatást.

A pályaműveket a Tehetséges Magyarországért Alapítvány címére várják (Graphisoft Park, 1031 Budapest, Záhony u. 7.). A borítékon fel kell tüntetni, hogy a pályázatnak mely kategóriájába szól a pályamű.

(További információkat a TMA email-címén (tehetseg@temal.hu) lehet kérni.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.