Klasszikus

Zeneszerzői pályázat a Bartók Emlékév alkalmából

2006.04.10. 00:00
Ajánlom
A Tehetséges Magyarországért Alapítvány (TMA) pályázatot ír ki gyermekek által bemutatásra kerülő zongoradarab megírására, két kategóriában.

Az I. kategóriában pályázhatnak a zeneiskolák 1-3. osztályos tanulói által bemutatásra kerülő, legalább 2 perc, legfeljebb 5 perc hosszúságú gyermek-zongoradarabbal. A II. kategória a zeneiskolák 4-6. osztályos tanulói által bemutatásra kerülő gyermek-zongoradarabok megírására vonatkozik, amelyek legalább 4 perc, legfeljebb 8 perc hosszúak lehetnek.

A beérkezett pályaművek kategóriánként külön versenyeznek. A pályaművek előadásához szükséges technikai felkészültségnek alkalmazkodnia kell a kiírt kategóriákban megjelölt gyermekek életkorához. A pályaműveket a beküldött kották és a beküldő zeneszerző, illetve zeneszerzést tanuló hallgató rövid életrajza együtt alkotják. Egy pályázók egyszerre mind a két kategóriában, legfeljebb két-két zongoradarabbal indulhatnak. A díjnyertes pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy a megkomponált pályaművüket a Tehetséges Magyarországért Alapítvány szabadon felhasználhassa.

A TMA zenei pályázatát a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével együttműködve írja ki. A kategóriánként győztes zongoradarab a Szövetség szervezésében 2006-2007-ben megrendezésre kerülő gyermek-zongoraverseny része lesz. A pályázat kiírását Petrovics Emil kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész segítette.

Pályázati feltételek
1. A pályázaton részt vehet bármely zeneszerző vagy bármely hazai zenei felsőoktatási intézmény zeneszerzés szakos hallgatója.
2. Pályázni kizárólag új, eddig be nem mutatott zeneművel lehet.
3. A pályázat díjai kategóriánként: I. díj 300.000 Ft, II. díj 100.000 Ft, III. díj 50.000 Ft. (A díjak bruttó összegek, azokat adólevonás terheli. A zsűri fenntartja arra a jogot, hogy a díjakat megosztva adja ki.)
4. A pályázat beküldési határideje (postabélyegző alapján): 2006. augusztus 21.
5. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A zsűrit a Tehetséges Magyarországért Alapítvány a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével együttműködve kéri fel.
6. A pályázat eredményhirdetése a Zene Világnapja (2006. október 1.) programjának része lesz. A díjkiosztás pontos időpontjáról és helyszínéről az Alapítvány honlapján (www.temal.hu) adnak majd tájékoztatást.

A pályaműveket a Tehetséges Magyarországért Alapítvány címére várják (Graphisoft Park, 1031 Budapest, Záhony u. 7.). A borítékon fel kell tüntetni, hogy a pályázatnak mely kategóriájába szól a pályamű.

(További információkat a TMA email-címén (tehetseg@temal.hu) lehet kérni.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.