Klasszikus

Zenésztábor

2004.07.29. 00:00
Ajánlom
Zene határok nélkül a címe annak a koncertnek, amelyet Balassagyarmaton ma nyolc órától adnak a július közepe óta tartó nemzetközi muzsikustábor tanárai és növendékei. Beethoven Karfantáziáját (Szokolay Balázs - zongora) és Orff Carmina Burana című oratorikus művét játsszák. Helyszín: Palóc liget szabadtéri színpada (eső esetén a volt vármegyeháza). Karnagy: Ember Csaba, vezényel: Karol Borsuk.

A muzsikustábort záró gála holnap 19 órakor kezdődik a város zeneiskolájában. Itt a musicalé a főszerep, az idén ugyanis a hangszeres képzés mellett musical kurzust is indítottak.

Balassagyarmatra tíz országból érkeztek fiatal muzsikusok és pályakezdő művészek; összesen száznegyven növendék, akiket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia tanárai, hazai és külföldi egyetemek, zeneművészeti szakiskolák zenepedagógusai, művészei oktattak. Ember Csaba, a fesztivál házigazdája és főszervezője tárlataikra is felhívta a figyelmet. Zeneiskolájuk képzőművészeti tagozatának növendékei együtt mutatkoznak be, és megtekinthető itt Kass János illusztrációsorozata is, amelyet A kék szakállú herceg várához készített. Bemutatják továbbá három fotóművész, Kristin Furest, Jaff Taylor és Pénzes Géza korábbi muzsikustáborokban készített fényképfelvételeit is.

(A ma esti előadásra jegyek igényelhetők a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában, Óváros tér 11.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.