Klasszikus

Zenésztábor

2004.07.29. 00:00
Ajánlom
Zene határok nélkül a címe annak a koncertnek, amelyet Balassagyarmaton ma nyolc órától adnak a július közepe óta tartó nemzetközi muzsikustábor tanárai és növendékei. Beethoven Karfantáziáját (Szokolay Balázs - zongora) és Orff Carmina Burana című oratorikus művét játsszák. Helyszín: Palóc liget szabadtéri színpada (eső esetén a volt vármegyeháza). Karnagy: Ember Csaba, vezényel: Karol Borsuk.

A muzsikustábort záró gála holnap 19 órakor kezdődik a város zeneiskolájában. Itt a musicalé a főszerep, az idén ugyanis a hangszeres képzés mellett musical kurzust is indítottak.

Balassagyarmatra tíz országból érkeztek fiatal muzsikusok és pályakezdő művészek; összesen száznegyven növendék, akiket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia tanárai, hazai és külföldi egyetemek, zeneművészeti szakiskolák zenepedagógusai, művészei oktattak. Ember Csaba, a fesztivál házigazdája és főszervezője tárlataikra is felhívta a figyelmet. Zeneiskolájuk képzőművészeti tagozatának növendékei együtt mutatkoznak be, és megtekinthető itt Kass János illusztrációsorozata is, amelyet A kék szakállú herceg várához készített. Bemutatják továbbá három fotóművész, Kristin Furest, Jaff Taylor és Pénzes Géza korábbi muzsikustáborokban készített fényképfelvételeit is.

(A ma esti előadásra jegyek igényelhetők a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában, Óváros tér 11.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.