Klasszikus

ZeneSzüret Pécsett, Lisztre hangolva

2011.09.29. 17:00
Ajánlom
Október 21. és 27. között hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az első Pécsi Zenei Fesztivált. A programok kiindulópontja a 200 éves Liszt-életmű lesz. Az esemény színvonaláért pedig olyan fellépők és együttesek kezeskednek, mint a Sebestyén Márta, a Ránki-család, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Pannon Filharmonikusok.

„Minden a komolyzenéről szól majd, de nem minden úgy, ahogy megszoktuk" - olvasható Szamosi Szabolcs fesztiváligazgató gondolata a programfüzet köszöntőjében. A ZeneSzüret rendezvénysorozat ugyanis nemcsak a klasszikus zenét kedvelő közönséget, hanem szélesebb rétegeket szeretne megcélozni, köztük a fiatalokat és a koncertek rendszeres látogatása szempontjából inaktív csoportokat is. Teszi ezt a hagyományos keretekből kilépve, az emberek mindennapi tereiben: a bevásárlóközpontokban, a köztereken, az utcákon és a formabontó kiállításokon. A fesztivál fő gerincét a hazai komolyzenei élet legnevesebb előadóit felvonultató esti koncertek alkotják, melyeknek a Müpa kistestvéreként becézett Kodály Központ kiváló akusztikájú hangversenyterme ad otthont.

Október 22-én, szombaton a Pannon Filharmonikusok erre az alkalomra összeállított estjét hallgathatják meg az érdeklődők. A műsoron Liszt- és Wagner-darabok szerepelnek, a hangversenyen a kiváló német karmester,  Christian Schumann és Fülei Balázs is közreműködik, előadásában Liszt A-dúr zongoraversenye csendül fel . Október 24-én, hétfőn Sebestyén Márta Liszt korának népi és társasági zenéjét ismerteti meg a pécsi közönséggel. A világhírű magyar népdalénekesnőnek a reformkor hangulatának megidézésében zenész barátai mellett korhű táncosok is segítségére lesznek. Másnap, október 25-én, kedden a Ránki-család és az MR Gyermekkórusának különleges Liszt-estje következik: a Faust-szimfóniának a Liszt által készített, saját, eddig kiadatlan kétzongorás átiratát (1856) Ránki Dezső és Klukon Edit adja elő, a kotta közreadója Gémesi Géza. A koncert második felében Dukay Barnabás Salve Regina-átdolgozása lesz az egyik darab a Gyermekkórus műsorából, előtte Ránki Fülöp a B-A-C-H prelúdium és fúgát játssza. A MR Gyermekkórust Thész Gabriella karnagy vezényli. A fesztivál október 27-i záróhangversenyén az osztrák csellista-karmester Heinrich Schiff Sosztakovics I. csellóversenyét adja elő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli.

A ZeneSzüret műsorkínálatában a Kodály Központ koncertjein kívül számos izgalmas produkció található. Ilyenek többek között Szakcsi Lakatos Béla és zenésztársainak műfajokat átívelő improvizációs jazzestje, mely során klasszikus zenei témákból kiindulva kalandoznak a magyar népzene, a jazz és a scat-éneklés zenei világaiban. A Bazilikában Francesco Finotti ad orgonaestet, a Savaria Barokk Zenekar pedig egy ritkaság számba menő Caldara-művet, a Szent István, Magyarország első királya című oratóriumot tűzte műsorára. A fesztivál „legütősebb" Liszt-koncertjével minden bizonnyal az Árkádban találkozhatnak az érdeklődők. A bevásárlóközpont halljában megrendezésre kerülő koncerten közreműködik Tömösközi László ütőhangszereken és Báll Dávid zongorán. A fesztivált a Filharmónia Dél-Dunántúli Koncertszervező Nonprofit Kft. hiánypótló szándékkal rendezi meg, így hosszú kiesés után ismét büszkélkedhet komolyzenei fesztivállal Pécs és a régió. A rendezvénysorozat sajátossága továbbá, hogy a klasszikus zenén felül szinte valamennyi művészeti ág jelen van a programkínálatban: lesznek konferenciák, beszélgetések, filmvetítések és kiállítások is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.