Klasszikus

ZeneSzüret Pécsett, Lisztre hangolva

2011.09.29. 17:00
Ajánlom
Október 21. és 27. között hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az első Pécsi Zenei Fesztivált. A programok kiindulópontja a 200 éves Liszt-életmű lesz. Az esemény színvonaláért pedig olyan fellépők és együttesek kezeskednek, mint a Sebestyén Márta, a Ránki-család, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Pannon Filharmonikusok.

„Minden a komolyzenéről szól majd, de nem minden úgy, ahogy megszoktuk" - olvasható Szamosi Szabolcs fesztiváligazgató gondolata a programfüzet köszöntőjében. A ZeneSzüret rendezvénysorozat ugyanis nemcsak a klasszikus zenét kedvelő közönséget, hanem szélesebb rétegeket szeretne megcélozni, köztük a fiatalokat és a koncertek rendszeres látogatása szempontjából inaktív csoportokat is. Teszi ezt a hagyományos keretekből kilépve, az emberek mindennapi tereiben: a bevásárlóközpontokban, a köztereken, az utcákon és a formabontó kiállításokon. A fesztivál fő gerincét a hazai komolyzenei élet legnevesebb előadóit felvonultató esti koncertek alkotják, melyeknek a Müpa kistestvéreként becézett Kodály Központ kiváló akusztikájú hangversenyterme ad otthont.

Október 22-én, szombaton a Pannon Filharmonikusok erre az alkalomra összeállított estjét hallgathatják meg az érdeklődők. A műsoron Liszt- és Wagner-darabok szerepelnek, a hangversenyen a kiváló német karmester,  Christian Schumann és Fülei Balázs is közreműködik, előadásában Liszt A-dúr zongoraversenye csendül fel . Október 24-én, hétfőn Sebestyén Márta Liszt korának népi és társasági zenéjét ismerteti meg a pécsi közönséggel. A világhírű magyar népdalénekesnőnek a reformkor hangulatának megidézésében zenész barátai mellett korhű táncosok is segítségére lesznek. Másnap, október 25-én, kedden a Ránki-család és az MR Gyermekkórusának különleges Liszt-estje következik: a Faust-szimfóniának a Liszt által készített, saját, eddig kiadatlan kétzongorás átiratát (1856) Ránki Dezső és Klukon Edit adja elő, a kotta közreadója Gémesi Géza. A koncert második felében Dukay Barnabás Salve Regina-átdolgozása lesz az egyik darab a Gyermekkórus műsorából, előtte Ránki Fülöp a B-A-C-H prelúdium és fúgát játssza. A MR Gyermekkórust Thész Gabriella karnagy vezényli. A fesztivál október 27-i záróhangversenyén az osztrák csellista-karmester Heinrich Schiff Sosztakovics I. csellóversenyét adja elő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli.

A ZeneSzüret műsorkínálatában a Kodály Központ koncertjein kívül számos izgalmas produkció található. Ilyenek többek között Szakcsi Lakatos Béla és zenésztársainak műfajokat átívelő improvizációs jazzestje, mely során klasszikus zenei témákból kiindulva kalandoznak a magyar népzene, a jazz és a scat-éneklés zenei világaiban. A Bazilikában Francesco Finotti ad orgonaestet, a Savaria Barokk Zenekar pedig egy ritkaság számba menő Caldara-művet, a Szent István, Magyarország első királya című oratóriumot tűzte műsorára. A fesztivál „legütősebb" Liszt-koncertjével minden bizonnyal az Árkádban találkozhatnak az érdeklődők. A bevásárlóközpont halljában megrendezésre kerülő koncerten közreműködik Tömösközi László ütőhangszereken és Báll Dávid zongorán. A fesztivált a Filharmónia Dél-Dunántúli Koncertszervező Nonprofit Kft. hiánypótló szándékkal rendezi meg, így hosszú kiesés után ismét büszkélkedhet komolyzenei fesztivállal Pécs és a régió. A rendezvénysorozat sajátossága továbbá, hogy a klasszikus zenén felül szinte valamennyi művészeti ág jelen van a programkínálatban: lesznek konferenciák, beszélgetések, filmvetítések és kiállítások is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!