Klasszikus

ZeneSzüret Pécsett, Lisztre hangolva

2011.09.29. 17:00
Ajánlom
Október 21. és 27. között hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az első Pécsi Zenei Fesztivált. A programok kiindulópontja a 200 éves Liszt-életmű lesz. Az esemény színvonaláért pedig olyan fellépők és együttesek kezeskednek, mint a Sebestyén Márta, a Ránki-család, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Pannon Filharmonikusok.

„Minden a komolyzenéről szól majd, de nem minden úgy, ahogy megszoktuk" - olvasható Szamosi Szabolcs fesztiváligazgató gondolata a programfüzet köszöntőjében. A ZeneSzüret rendezvénysorozat ugyanis nemcsak a klasszikus zenét kedvelő közönséget, hanem szélesebb rétegeket szeretne megcélozni, köztük a fiatalokat és a koncertek rendszeres látogatása szempontjából inaktív csoportokat is. Teszi ezt a hagyományos keretekből kilépve, az emberek mindennapi tereiben: a bevásárlóközpontokban, a köztereken, az utcákon és a formabontó kiállításokon. A fesztivál fő gerincét a hazai komolyzenei élet legnevesebb előadóit felvonultató esti koncertek alkotják, melyeknek a Müpa kistestvéreként becézett Kodály Központ kiváló akusztikájú hangversenyterme ad otthont.

Október 22-én, szombaton a Pannon Filharmonikusok erre az alkalomra összeállított estjét hallgathatják meg az érdeklődők. A műsoron Liszt- és Wagner-darabok szerepelnek, a hangversenyen a kiváló német karmester,  Christian Schumann és Fülei Balázs is közreműködik, előadásában Liszt A-dúr zongoraversenye csendül fel . Október 24-én, hétfőn Sebestyén Márta Liszt korának népi és társasági zenéjét ismerteti meg a pécsi közönséggel. A világhírű magyar népdalénekesnőnek a reformkor hangulatának megidézésében zenész barátai mellett korhű táncosok is segítségére lesznek. Másnap, október 25-én, kedden a Ránki-család és az MR Gyermekkórusának különleges Liszt-estje következik: a Faust-szimfóniának a Liszt által készített, saját, eddig kiadatlan kétzongorás átiratát (1856) Ránki Dezső és Klukon Edit adja elő, a kotta közreadója Gémesi Géza. A koncert második felében Dukay Barnabás Salve Regina-átdolgozása lesz az egyik darab a Gyermekkórus műsorából, előtte Ránki Fülöp a B-A-C-H prelúdium és fúgát játssza. A MR Gyermekkórust Thész Gabriella karnagy vezényli. A fesztivál október 27-i záróhangversenyén az osztrák csellista-karmester Heinrich Schiff Sosztakovics I. csellóversenyét adja elő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli.

A ZeneSzüret műsorkínálatában a Kodály Központ koncertjein kívül számos izgalmas produkció található. Ilyenek többek között Szakcsi Lakatos Béla és zenésztársainak műfajokat átívelő improvizációs jazzestje, mely során klasszikus zenei témákból kiindulva kalandoznak a magyar népzene, a jazz és a scat-éneklés zenei világaiban. A Bazilikában Francesco Finotti ad orgonaestet, a Savaria Barokk Zenekar pedig egy ritkaság számba menő Caldara-művet, a Szent István, Magyarország első királya című oratóriumot tűzte műsorára. A fesztivál „legütősebb" Liszt-koncertjével minden bizonnyal az Árkádban találkozhatnak az érdeklődők. A bevásárlóközpont halljában megrendezésre kerülő koncerten közreműködik Tömösközi László ütőhangszereken és Báll Dávid zongorán. A fesztivált a Filharmónia Dél-Dunántúli Koncertszervező Nonprofit Kft. hiánypótló szándékkal rendezi meg, így hosszú kiesés után ismét büszkélkedhet komolyzenei fesztivállal Pécs és a régió. A rendezvénysorozat sajátossága továbbá, hogy a klasszikus zenén felül szinte valamennyi művészeti ág jelen van a programkínálatban: lesznek konferenciák, beszélgetések, filmvetítések és kiállítások is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.