Klasszikus

ZeneSzüret Pécsett, Lisztre hangolva

2011.09.29. 17:00
Ajánlom
Október 21. és 27. között hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az első Pécsi Zenei Fesztivált. A programok kiindulópontja a 200 éves Liszt-életmű lesz. Az esemény színvonaláért pedig olyan fellépők és együttesek kezeskednek, mint a Sebestyén Márta, a Ránki-család, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Pannon Filharmonikusok.

„Minden a komolyzenéről szól majd, de nem minden úgy, ahogy megszoktuk" - olvasható Szamosi Szabolcs fesztiváligazgató gondolata a programfüzet köszöntőjében. A ZeneSzüret rendezvénysorozat ugyanis nemcsak a klasszikus zenét kedvelő közönséget, hanem szélesebb rétegeket szeretne megcélozni, köztük a fiatalokat és a koncertek rendszeres látogatása szempontjából inaktív csoportokat is. Teszi ezt a hagyományos keretekből kilépve, az emberek mindennapi tereiben: a bevásárlóközpontokban, a köztereken, az utcákon és a formabontó kiállításokon. A fesztivál fő gerincét a hazai komolyzenei élet legnevesebb előadóit felvonultató esti koncertek alkotják, melyeknek a Müpa kistestvéreként becézett Kodály Központ kiváló akusztikájú hangversenyterme ad otthont.

Október 22-én, szombaton a Pannon Filharmonikusok erre az alkalomra összeállított estjét hallgathatják meg az érdeklődők. A műsoron Liszt- és Wagner-darabok szerepelnek, a hangversenyen a kiváló német karmester,  Christian Schumann és Fülei Balázs is közreműködik, előadásában Liszt A-dúr zongoraversenye csendül fel . Október 24-én, hétfőn Sebestyén Márta Liszt korának népi és társasági zenéjét ismerteti meg a pécsi közönséggel. A világhírű magyar népdalénekesnőnek a reformkor hangulatának megidézésében zenész barátai mellett korhű táncosok is segítségére lesznek. Másnap, október 25-én, kedden a Ránki-család és az MR Gyermekkórusának különleges Liszt-estje következik: a Faust-szimfóniának a Liszt által készített, saját, eddig kiadatlan kétzongorás átiratát (1856) Ránki Dezső és Klukon Edit adja elő, a kotta közreadója Gémesi Géza. A koncert második felében Dukay Barnabás Salve Regina-átdolgozása lesz az egyik darab a Gyermekkórus műsorából, előtte Ránki Fülöp a B-A-C-H prelúdium és fúgát játssza. A MR Gyermekkórust Thész Gabriella karnagy vezényli. A fesztivál október 27-i záróhangversenyén az osztrák csellista-karmester Heinrich Schiff Sosztakovics I. csellóversenyét adja elő, a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli.

A ZeneSzüret műsorkínálatában a Kodály Központ koncertjein kívül számos izgalmas produkció található. Ilyenek többek között Szakcsi Lakatos Béla és zenésztársainak műfajokat átívelő improvizációs jazzestje, mely során klasszikus zenei témákból kiindulva kalandoznak a magyar népzene, a jazz és a scat-éneklés zenei világaiban. A Bazilikában Francesco Finotti ad orgonaestet, a Savaria Barokk Zenekar pedig egy ritkaság számba menő Caldara-művet, a Szent István, Magyarország első királya című oratóriumot tűzte műsorára. A fesztivál „legütősebb" Liszt-koncertjével minden bizonnyal az Árkádban találkozhatnak az érdeklődők. A bevásárlóközpont halljában megrendezésre kerülő koncerten közreműködik Tömösközi László ütőhangszereken és Báll Dávid zongorán. A fesztivált a Filharmónia Dél-Dunántúli Koncertszervező Nonprofit Kft. hiánypótló szándékkal rendezi meg, így hosszú kiesés után ismét büszkélkedhet komolyzenei fesztivállal Pécs és a régió. A rendezvénysorozat sajátossága továbbá, hogy a klasszikus zenén felül szinte valamennyi művészeti ág jelen van a programkínálatban: lesznek konferenciák, beszélgetések, filmvetítések és kiállítások is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.
Klasszikus gyász

50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia zeneszerző

Az Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia oktatója hosszan tartó betegség után, életének 51. évében távozott az élők sorából.