Klasszikus

Zenével a válság ellen

2009.04.23. 00:00
Ajánlom
"A válság nem áll meg Hegyeshalomnál" – fogalmazott Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy változatlan színvonalú koncertekkel e nehéz időkben is lelki menedéket, feltöltődést kívánnak nyújtani a közönségnek.

Kocsis Zoltán

Jövő héten kedden, április 28-án dől el, hogy kell-e számolnia a zenekarnak a 15%-os költségvetési csökkenéssel, amit a hazai professzionális, állami támogatású zenei együttesek közül egyedüliként kellene elszenvednie a Nemzeti Filharmonikusoknak. Nem kizárt a 25-30%-os bérmegvonás és a koncertek számának apadása sem, de ha Hiller István kulturális miniszternek sikerül orvosolnia valamelyest a helyzetet – amelyre a szerdán folytatott tárgyalásokon ígéretet tett –, akkor mindezekre valószínűleg nem lesz szükség. A zenekar vezetői optimisták, és bíznak a helyzet pozitív megoldásában.

Az együttes április 27-én, hétfőn kezdi meg a 2009/2010-es évad bérleteinek nyilvános árusítását, de az NFZ Baráti Körének tagjai már április 21-től vásárolhatnak. Két rendkívül érdekes összeállítású nagyzenekari bérletet hirdetnek. Az egyik, a Hangszer és pálca (Ferencsik-bérlet) jórészt olyan hangversenyekből áll, melyeknek karmestere egyúttal hangszeres szólistaként is pódiumra lép. A másik, az Ének és szimfónia (Klemperer-bérlet) valamennyi koncertjén szerepel énekelt mű vagy szimfónia, vagy akár mindkettő. A sorozat hangversenyeinek többségét Kocsis Zoltán dirigálja. Folytatják az ifjúsági koncertek sorát, folyamatosan veszik fel és adják ki a Bartók Új Sorozat lemezeit, a vidéki fellépések is megmaradnak (melyeket ’98 óta térítésmentesen bonyolítanak), változatlanul együtt kívánnak működni a Magyar Rádióval, és a következő évadban sem marad el a jótékonysági koncert az UNICEF javára.


A Nemzeti Filharmonikusok és Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán főzeneigazgató a programok közül Schönberg: Mózes és Áron című operájának koncertszerű előadását emelte ki, "amely olyan fokú technikai nehézségeket állít az előadók elé, ami páratlan erőfeszítést igényel. Ilyen kaliberű művet Magyarországon még nem mutattak be" – fogalmazott. A másik jelentős koncerten, amely kiemelkedik a programok sorából, egy méltatlanul mellőzött szlovák zeneszerző, Eugen Suchoň Fantáziája hangzik el Thomas Christian hegedűművész tolmácsolásában. Az évad külföldi fellépő között Gidon Kremer, Thomas Zehetmair, Heinrich Schiff, Jörg Widmann, Szergej Nakarjakov és a Tonkünstler Zenekar is megtalálható, továbbá a napokban adták ki a BÚS 11. lemezét, ősszel tervezik felvenni a Kékszakállút és közben elkészült hét Rahmanyinov-dal újrahangszerelése is. "Tulajdonképpen ugyanazt csináljuk, mint eddig, csak egyre jobban" – mondta Kocsis Zoltán.

Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar karigazgatója a következő évadból a 2010. május 16-i koncertjüket emelte ki, ahol egy ciklus kezdő és végpontja jelenik meg Schönberg Előjáték a Genezishez és Stravinsky Bábel című művén keresztül. E két alkotás 1944-ben, egy zenekiadói igény miatt született, miszerint Amerikában élő zeneszerzőket kértek fel arra, hogy komponáljanak a Teremtés könyve kapcsán. (E felkérést többek között Bartók Béla és Szergej Prokofjev is megkapta, de ők valamilyen ok folytán visszautasították.) "Az énekkar számára a legfontosabb változás a változatlanság: évi 45 koncerten lépünk fel, ezeken a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett az ország összes szimfonikus zenekarának partnerei vagyunk, az igényeknek megfelelően" – emelte ki.

1945 februárjában még dörögtek az ágyúk, amikor a zenekar elődje a lebombázott Magyar Színház romjai között már koncertet adott, és nem volt ez másképp 1956. december 31-én a Zeneakadémián sem, amikor Beethoven Egmont-nyitánya és Eroicája csendült fel a forradalom utáni első budapesti koncerten, Ferencsik János vezényletével. Kovács Géza így zárta a sajtóeseményt: "Ahogy akkor, most is lelki erősödést és feltöltődést kínálunk az embereknek a koncertjeinkkel. A világ minden tájáról rossz hírek érkeznek, de mi Bartókba, Beethovenbe, Haydnba kapaszkodunk. Azt remélem, hogy sokan eljönnek majd a Nemzeti Filharmonikusok koncertjeire, e nehéz időkben is felismerve a zene vigasztaló, jótékony erejét."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.