Klasszikus

Zenével köszöntjük a nyarat

2005.06.20. 00:00
Ajánlom
Világszerte több száz országban is ingyenes koncertkínálattal ünneplik a muzsikát június 21-én. A Zene Ünnepén Magyarszágon is nagyszabású programokkal, professzionális és amatőr zenekarok fellépésével várják a szórakozni vágyókat a főváros tucatnyi helyszínén. Városszerte, olyan neves együttesek adnak koncetet, mint az Omega, a Muzsikás együttes, Lajkó Félix és zenekara, a Hiperkarma, a Bëlga, a Besh o droM, vagy a Keller Vonósnégyes.

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával meg is valósult, majd a kezdeményezés egyesületi formát öltött a Zene Európai Ünnepe néven, amely szervezők és intézményi rendszerek hálózatát foglalja magában. A Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben Budapesten 16 város írta alá, 12 országot képviselve így Európából.

A budapesti zeneünnepre szép számmal érkeznek a nemzetközi hírű produkciók, említsük csak a romániai születésű Alexanedr Balanescut, korunk egyik legérdekesebb kísérletező hegedűművész komponistáját, aki új- és kortárszenei kalandozásaival igazi zenei csemegével szolgál majd a margitszigeti Rózsakertben felállított Tilos Az Á színpadán. Balanescu a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta fél hatkor kezdődő koncertjét követően áll majd pódiumra. Őt követi a Tilos Az Á deszkáin a Keller Vonósnégyes, amelynek tagjai még Keller Quartett néven 1987-ben adták első hangversenyüket és rövid idő alatt külföldön is nagy sikert arattak. Több mint 10 000 koncertet adtak, a Carnegie Halltól a milánói Scalaig, a Lincoln Centertől a Royal Albert Hallig, de Magyarországon igen ritkán lépnek fel, ezért a Zene Ünnepén két olyan darabot is bemutatnak a közönségnek, amit még soha sem játszottak: Márta István egy szerzeményét és Shostakovich egy darabját. Őket a harmónika zenekarok palettájára új szín hozó, fiatalokból álló finn SVÄNG! együttes követi a pódiumon. Zenéjükben a szláv melankólia találkozik a finn és az északi népek ritmusos népzenei tradícióival. A Tilos Az Á műsorát Lajkó Félix produkciója zárja, legutóbbi albumának zenei utazását mutatja be a közönségnek. Lajkó Félix Kurina Ferenc bőgőssel és Brasnyó Antal brácsással ötvözi a dzsesszt, a folk muzsikát, a klasszikus zenét és a kortárs stílusokat.

A Nehru Part (Petőfi híd mellett) Kultiplex színpadán ugyancsak fél hatkor kezdődik a banzáj a Hiperkarma pop-rock csapattal. A Hiperkarmát, a nem éppen mindennapi szövegeiről ismert Bëlga követi. A színpad nemzetközi sztárvendége a DUB L F O együttes lesz. Az izraeli csapat tagjai a dub-tól a dzsesszig mindenféle zenei stílust elegyítenek. A Vörösmarty téren fél hattól a belorusziai Troitsa együttes kezdi az ünnepet, őket követi Nikola Parov, majd több évtizedes népzenei múlttal rendelkező Kaláka együttes.

A Petőfi Csarnok igazi nagy dobást ígért, nem más áll színpadra fél kilenckor a szabadtéri színpadon, mint az Omega együttes. A Francia Intézet idén is hozzájárul az ünnepléshez, ezúttal a Gödör Klubban rendeznek nagy bulit. Franciaországot a NoJazz képviseli, amely a tavaly megjelent Mixes & Combinations című lemezén található dinamikus szerzeményekkel szórakoztatja majd a közönséget akár késő éjszakáig. A Millenáris parkban nem csak koreste, hanem már délelőtt megkezdődik a muzsika ünneplése, a koncertet ad mások mellett Paya Bea és a Makám együttes is. A WestEnd City Center előtt már délután két órától utcazenész fesztivállal várják az érdeklődőket. A Liszt Ferenc téren este héttől térzene hallható a Vándor Kórus közreműködésével, Németh Zsuzsa karnagy vezényli a népszerű kórusműveket. A Ferenciek terén öt órától a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes játszik XVI-XVII. századi toronyzenéket. A Zeneakadémián éjféltől Mozart Kis éji zenéjét hallhatjuk a Nádor kvartett tagjaitól. A Citadella szabadtéri színpadán este nyolctól a Brass On Brass Dixieland Együttes koncertezik, a Sütő u - Fehérhajó sarkon, a Danaidák kútjánál fél nyolctól a Fővárosi Énekkart Noseda Tibor vezető karnagy dirigálja, népszerű kórusműveket adnak majd elő. Az Operett Színház előtt öt órától az Operett Quintett, a színház zenekarából alakult kisegyüttes készül repertoárral, fél hattól pedig a tátrum akadémistáinak operett koncertje kezdődik. Hat órakor színpadra lép a az Operettszínház énekkara és Broadway-musicalekkel szórakoztatják az utca népét. Koncertet ad a Nagymező utcában a Pesti Broadway Stúdió is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.