Klasszikus

Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem"

2007.12.14. 00:00
Ajánlom
Nem akármilyen eseménnyel zárul a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Galéria jubileumi éve. A szentpétervári Ermitázzsal, a világ egyik legnagyobb gyűjteményét magáénak mondható múzeumával rendeznek közös kiállítást, Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" címmel. A nagyszabású tárlatot péntek délután négykor nyitotta meg Marosi Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

A sajtó munkatársai számára különleges módon vezették fel a kiállítást, hiszen csütörtökön az Arany Kaviár étteremben sajtóebéden, és azt követően tárlatvezetésen vehettünk részt, ahol Róka Enikő, a tárlat koncepciójának egyik kidolgozója és rendezője segítségével pillanthattunk be az előkészületekbe. A létrák, állványok és a frissen festett tárlók között sétálgatva megnézhettük azt a pontosan 100 darabból álló kollekciót, amelyet az Ermitázs kölcsönzött erre az alkalomra, és emellett a hazai köz- és magángyűjteményekből érkezett válogatást is megtekinthettük.

Az orosz gyűjtemény egyik különleges, kultúrtörténeti "csemegének" számító darabja az 52 darabból álló vadászjelenetes kártyacsomag, amely II. Sándor cár udvarának vadászattal kapcsolatos epizódjait ábrázolja életszerűen, egyszerűen és rendkívül humorosan. Az egyiken például két vadászt, Nyikolaj Alekszandrovics Ogarjovot és Lambert tábornokot láthatjuk, amint éppen a vadászkastély konyhájában sürögnek. Ogarjov makarónit próbál főzni, de az természetesen odaég, elborzasztva az ajtóban megjelenő séfet. A kártyák valóban kártyaméretűek (90x55 mm-es finom kartonpapírra készültek), és rajtuk az akvarellek valóságos miniatűr-kompozíciók, ahogy Zichy nevezte: humoreszkek.

A kiállítás nem elsősorban a művek keletkezésének időrendjét követi, inkább Zichy életében az időről időre megjelenő témák és pályáját, gondolkodását befolyásoló személyek köré épül. Így olyan képeket láthatunk, amelyek rávilágítanak többek között Zichy Mihály és Théophile Gautier, Zichy és Doré kapcsolatára, ízelítőt kaphatunk az Oroszországban készült művekből, élőben láthatjuk Arany János balladáihoz és Madách: Az ember tragédiájához készült illusztrációit, és megcsodálhatjuk Zichy "főművét", a Rombolás géniuszának diadalát is - amelyet a budapesti közönség utoljára a ’80-as években láthatott - és annak lehetséges inspirációit is.

Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" - ahogy egyik kortársa nevezte - Munkácsy Mihály, "a festő fejedelem" mellett a második legismertebb magyar művész volt Európában az 1880-as évektől. A kiállítás a szervezők reményei szerint Zichy kultikus és generációkon átívelő tiszteletének köszönhetően várhatóan éppoly széles közönséget fog vonzani, mint a Munkácsy-kiállítás 2005-ben. A 2007. december 14-től 2008. március 23-ig látható tárlat várhatóan méltó befejezése lesz a Magyar Nemzeti Galéria jubileumi évének.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.