Klasszikus

Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem"

2007.12.14. 00:00
Ajánlom
Nem akármilyen eseménnyel zárul a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Galéria jubileumi éve. A szentpétervári Ermitázzsal, a világ egyik legnagyobb gyűjteményét magáénak mondható múzeumával rendeznek közös kiállítást, Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" címmel. A nagyszabású tárlatot péntek délután négykor nyitotta meg Marosi Ernő, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

A sajtó munkatársai számára különleges módon vezették fel a kiállítást, hiszen csütörtökön az Arany Kaviár étteremben sajtóebéden, és azt követően tárlatvezetésen vehettünk részt, ahol Róka Enikő, a tárlat koncepciójának egyik kidolgozója és rendezője segítségével pillanthattunk be az előkészületekbe. A létrák, állványok és a frissen festett tárlók között sétálgatva megnézhettük azt a pontosan 100 darabból álló kollekciót, amelyet az Ermitázs kölcsönzött erre az alkalomra, és emellett a hazai köz- és magángyűjteményekből érkezett válogatást is megtekinthettük.

Az orosz gyűjtemény egyik különleges, kultúrtörténeti "csemegének" számító darabja az 52 darabból álló vadászjelenetes kártyacsomag, amely II. Sándor cár udvarának vadászattal kapcsolatos epizódjait ábrázolja életszerűen, egyszerűen és rendkívül humorosan. Az egyiken például két vadászt, Nyikolaj Alekszandrovics Ogarjovot és Lambert tábornokot láthatjuk, amint éppen a vadászkastély konyhájában sürögnek. Ogarjov makarónit próbál főzni, de az természetesen odaég, elborzasztva az ajtóban megjelenő séfet. A kártyák valóban kártyaméretűek (90x55 mm-es finom kartonpapírra készültek), és rajtuk az akvarellek valóságos miniatűr-kompozíciók, ahogy Zichy nevezte: humoreszkek.

A kiállítás nem elsősorban a művek keletkezésének időrendjét követi, inkább Zichy életében az időről időre megjelenő témák és pályáját, gondolkodását befolyásoló személyek köré épül. Így olyan képeket láthatunk, amelyek rávilágítanak többek között Zichy Mihály és Théophile Gautier, Zichy és Doré kapcsolatára, ízelítőt kaphatunk az Oroszországban készült művekből, élőben láthatjuk Arany János balladáihoz és Madách: Az ember tragédiájához készült illusztrációit, és megcsodálhatjuk Zichy "főművét", a Rombolás géniuszának diadalát is - amelyet a budapesti közönség utoljára a ’80-as években láthatott - és annak lehetséges inspirációit is.

Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" - ahogy egyik kortársa nevezte - Munkácsy Mihály, "a festő fejedelem" mellett a második legismertebb magyar művész volt Európában az 1880-as évektől. A kiállítás a szervezők reményei szerint Zichy kultikus és generációkon átívelő tiszteletének köszönhetően várhatóan éppoly széles közönséget fog vonzani, mint a Munkácsy-kiállítás 2005-ben. A 2007. december 14-től 2008. március 23-ig látható tárlat várhatóan méltó befejezése lesz a Magyar Nemzeti Galéria jubileumi évének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.