Klasszikus

Zimányi Zsófia a Magyar Zenei Tanács új elnöke

2012.06.14. 16:35
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválközpont és a Thália Színház volt igazgatója Victor Mátét váltja a testület élén.

"A Magyar Zenei Tanács elnökségében több tisztségviselő mandátuma lejárt. Néhányan bejelentettük, hogy mivel több periódusban töltöttünk be elnöki-elnökségi posztokat, már nem kívánjuk a jelölésünket megújítani" - mondta el az MTI-nek Kovács Géza, a távozó alelnök, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy "Victor Máté zeneszerző három alkalommal volt elnök, de Gyimesi László, a Magyar Zene és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára a kezdetektől dolgozott az elnökségben, én pedig 1996 óta alelnökként tevékenykedtem". 1990. december 5-én alakította meg 20 zenei egyesület a Magyar Zenei Tanácsot, amely a Magyar Zeneművész Szövetség jogutódjaként, az UNESCO Zenei Tanácsának tagjaként, több mint 40 európai tagszervezettel együttműködve folytatta az munkát.

Minthogy a jelenlegi jogi szabályozás megnehezítette a civil szervezetek számára az állami forrásokhoz jutás lehetőségét, az MZT előtt az a kérdés állt, vajon nem időszerű-e a másik, kisebb ernyőszervezettel, a Magyar Muzsikus Fórummal egy teljesen új szakmai szervezetet létrehozni - tette hozzá Kovács Géza. Tóthpál József, a Magyar Muzsikus Fórum jelen lévő elnöke hangsúlyozta, hogy hosszabb távon készek az együttműködésre, de új szervezet létrehozását egyelőre nem tartják aktuálisnak.

A tisztújítás keretében Zimányi Zsófiát egyhangúan választották meg elnöknek, és az elnökségbe új tagok is kerültek Malina János, Solymosi Tari Emőke és Zsoldos Béla mellé, Zsoldos Dávid és Hollós Máté személyében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.