Klasszikus

Zimányi Zsófia a Magyar Zenei Tanács új elnöke

2012.06.14. 16:35
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválközpont és a Thália Színház volt igazgatója Victor Mátét váltja a testület élén.

"A Magyar Zenei Tanács elnökségében több tisztségviselő mandátuma lejárt. Néhányan bejelentettük, hogy mivel több periódusban töltöttünk be elnöki-elnökségi posztokat, már nem kívánjuk a jelölésünket megújítani" - mondta el az MTI-nek Kovács Géza, a távozó alelnök, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy "Victor Máté zeneszerző három alkalommal volt elnök, de Gyimesi László, a Magyar Zene és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára a kezdetektől dolgozott az elnökségben, én pedig 1996 óta alelnökként tevékenykedtem". 1990. december 5-én alakította meg 20 zenei egyesület a Magyar Zenei Tanácsot, amely a Magyar Zeneművész Szövetség jogutódjaként, az UNESCO Zenei Tanácsának tagjaként, több mint 40 európai tagszervezettel együttműködve folytatta az munkát.

Minthogy a jelenlegi jogi szabályozás megnehezítette a civil szervezetek számára az állami forrásokhoz jutás lehetőségét, az MZT előtt az a kérdés állt, vajon nem időszerű-e a másik, kisebb ernyőszervezettel, a Magyar Muzsikus Fórummal egy teljesen új szakmai szervezetet létrehozni - tette hozzá Kovács Géza. Tóthpál József, a Magyar Muzsikus Fórum jelen lévő elnöke hangsúlyozta, hogy hosszabb távon készek az együttműködésre, de új szervezet létrehozását egyelőre nem tartják aktuálisnak.

A tisztújítás keretében Zimányi Zsófiát egyhangúan választották meg elnöknek, és az elnökségbe új tagok is kerültek Malina János, Solymosi Tari Emőke és Zsoldos Béla mellé, Zsoldos Dávid és Hollós Máté személyében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.